Neskubėkite atverti piniginės: už šiuos tyrimus mokėti nereikia

Į Šiaulių teritorinę ligonių kasą paskambinę gyventojai dažnai teiraujasi, kokie tyrimai atliekami nemokamai, ir kaip elgtis, jei sveikatos priežiūros įstaigoje už juos prašoma susimokėti.

Ne už visus tyrimus būtina mokėti.<br>D.Umbraso nuotr.
Ne už visus tyrimus būtina mokėti.<br>D.Umbraso nuotr.
Ne už visus tyrimus būtina mokėti.<br>D.Umbraso nuotr.
Ne už visus tyrimus būtina mokėti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-06 13:59

Šiaulių teritorinė ligonių kasa primenama, kad šeimos gydytojo medicinos normoje numatytus tyrimus pacientams privaloma atlikti nemokamai.

Tai: hematologinis kraujo tyrimas, glikemijos kiekis kraujyje, gliukozės toleravimo mėginys, C reaktyvus baltymas ir/arba ENG, šlapimo tyrimas juostele, kalio ir natrio kiekis kraujo serume, kreatininas ir šlapalas (urea), cholesterolio kiekis kraujyje (asmenims nuo 40 metų amžiaus ar esant šeimyninei anamnezei, antsvoriui, sergant kai kuriomis, tarp jų endokrininėmis, ligomis), ALAT, ASAT, ŠF, GGT, bilirubinas, TTH ir FT4, PSA (pacientams po radikalaus priešinės liaukos vėžio gydymo), geležies (Fe) kiekis kraujyje, mikroalbumino kiekis šlapime.

Skatinamosios pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos – tyrimai, už kuriuos ligonių kasa iš Privalomojo sveikatos draudimo PSDF biudžeto apmoka papildomai, todėl pacientui už juos taip nereikia mokėti.

Vienas iš jų – kraujo krešumo sistemos būklės įvertinimas (protrombino laiko (INR) nustatymas) – skiriamas pacientui, gydomam geriamaisiais netiesioginio veikimo antikoaguliantais (Warfarinum, Acenocoumarolum), per kalendorinius metus apmokama iki 12 tyrimų. Dėl šių tyrimų atlikimo dažnumo sprendžia gydantis gydytojas.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėjos Dalios Ozolienės teigimu, dažniausiai žmonės skundžiasi būtent dėl krešumo būklės įvertinimo tyrimo apmokestinimo. Gyventojai teigia, jog gydymo įstaigoje už šį tyrimą tiesiog buvo liepta susimokėti.

Glikozilinto hemoglobino nustatymas – skiriama pacientui, sergančiam cukriniu diabetu. Pasak D.Ozolienės šis tyrimas ypač svarbus diabeto komplikacijų prevencijai.

Padidėjusi rodiklio reikšmė rodo, kad būtina tolesnė diabeto gydymo korekcija.

Per metus iš biudžeto lėšų apmokama iki 4 glikozilinto hemoglobino tyrimų vienam pacientui, pakartotinis tyrimas skiriamas ne anksčiau kaip po 3 mėnesių nuo ankstesnio glikozilinto hemoglobino tyrimo.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos specialistų atliekamos lėtinių ligų stebėsenos duomenimis, šių tyrimų atliekama nepakankamai. Pavyzdžiui, pernai vienam pacientui vidutiniškai buvo atlikta tik po 2 glikozilinto hemoglobino tyrimus.

„Vadinasi, dalis reikalingų tyrimų taip ir nepasiekia pacientų“, – apibendrina D.Ozolienė.

Nemokamai atliekamas ir nėščiosios šlapimo pasėlio tyrimas besimptomei bakteriurijai nustatyti ir esant reikalui antibiotikogramos atlikimas.

Nėščiosios kraujo grupės pagal ABO antigenus ir rezus Rh(D) priklausomybės faktoriaus nustatymas.

Nėščiosios Rh antikūnų nustatymas netiesioginiu Kumbso metodu, kai moters Rh neigiama, o vyro Rh teigiama kraujo grupė.

Asmeniums, kuriems taikomas pakaitinis palaikomasis gydymas metadonu ar buprenorfinu, kraujo tyrimai (RPR testas, TPHA testas, ŽIV serologinis antikūnų testas, anti-HCV testas) taip pat atliekami nemokamai.

Nemokami ir kraujo tyrimai, atliekami prieš planinę operaciją – protrombino laiko (SPA) ir tarptautinio normalizacijos santykio (INR) nustatymas, aktyvinto dalinio tromboplastino laiko (ADTL) nustatymas, kraujo grupės pagal ABO antigenus ir rezus Rh(D) priklausomybės faktoriaus nustatymas.

Tuberkulino mėginio (Mantu mėginio) atlikimas 7 metų vaikams ir rizikos grupių vaikams.

Greitojo A grupės beta hemolizinio streptokoko antigeno nustatymo testo atlikimas 2–7 metų vaikams, susirgusiems viršutinėmis kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis.

„Jeigu gydymo įstaigoje prašoma mokėti už tyrimus, neskubėkite to daryti. Klauskite gydytojo, kodėl prašoma mokėti, ar raštu kreipkitės į gydymo įstaigos administraciją.

Negavę tenkinančio atsakymo, kreipkitės į ligonių kasos specialistus, kurie padės išsiaiškinti, ar privalote mokėti“, – pabrėžia Šiaulių TLK Kontrolės skyriaus vedėja D.Ozolienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.