Mamos atviros: aplinkinių požiūris jas verčia išgyventi kaltę

Kūdikiai gimsta jau turėdami instinktą, kurio dėka naujagimis per pirmąsias valandas pradeda žįsti krūtį, o dėl natūralaus maitinimo naudos nekyla jokių abejonių. Deja, maitinti kūdikį tik krūtimi nuo pat gimimo nėra taip paprasta, ypatingai jei vaikelis yra pirmas šeimoje, rašė bbc.com.

 Maitinti kūdikį tik krūtimi nuo pat gimimo nėra taip paprasta, ypatingai jei vaikelis yra pirmas šeimoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Maitinti kūdikį tik krūtimi nuo pat gimimo nėra taip paprasta, ypatingai jei vaikelis yra pirmas šeimoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Maitinti kūdikį tik krūtimi nuo pat gimimo nėra taip paprasta, ypatingai jei vaikelis yra pirmas šeimoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Maitinti kūdikį tik krūtimi nuo pat gimimo nėra taip paprasta, ypatingai jei vaikelis yra pirmas šeimoje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 8, 2018, 9:29 AM, atnaujinta Jul 16, 2018, 9:56 AM

Akušerės teigia, kad jei moteris nusprendžia nežindyti kūdikio krūtimi, tai yra jos pasirinkimas, kurį reikia gerbti. Specialistai privalo suteikti visą informaciją apie pasirinkimo galimybes ir reikiamą paramą.

Jaučiamas spaudimas

Nepaisant to, kad krūtimi visgi yra geriausia maitinti, moterys turi būti remiamos, jei po suteiktos informacijos, konsultacijos ir paramos pasirenka maitinti kūdikį pieno mišiniu iš buteliuko.

Be to, reikėtų nepamiršti, kad kai kurios mamos, kad ir kaip norėdamos, negali žindyti dėl sveikatos būklės arba dėl to, kad pritrūksta pieno.

Manoma, kad moterys, neseniai tapusios mamomis, neretai patiria nemalonų jausmą žindydamos kūdikį prie šeimos, draugų ar žmonių, kurių beveik nepažįsta. Jos jaučiasi suvaržytos dėl kitų spaudimo kaip, kur, kada ir kiek reikia maitinti kūdikį.

Mamos, maitinančios vaikelį pieno mišiniu iš buteliuko, taip pat jaučia nemalonų kaltės jausmą dėl kitų požiūrio, jog kūdikis privalo būti žindomas krūtimi.

Nesulaukė reikiamos paramos

Nicola, 32 m., papasakojo, kad gimdymas buvo itin sudėtingas, tačiau vis vien norėjo žindyti savo sūnų Ethan'ą krūtimi. Nicola kelias dienas negalėjo maitinti sūnaus, nes neturėjo pakankamai pieno. Anot jos, Ethan'as verkė ir daug miegojo, nes buvo alkanas.

„Dauguma akušerių primygtinai reikalavo, kad ir toliau maitinčiau krūtimi, tačiau naktį jis nenustotų verkti, nes nepakaktų pieno.

Kai akušerė paklausė, ar norėčiau jį pamaitinti pieno mišiniu, aš sutikau. Vis dėlto jaučiau kaltę, kad negaliu jo žindyti, bet kartu ir palengvėjimą, jog pagaliau Ethan'as valgo“, – pasakojo Laura.

Anot jos, krūtyse nuolat trūkdavo pieno, kad galėtų visada tik žindyti, todėl moteris nusprendė sūnų maitinti pieno mišiniu.

Mokslininkų manymu, moteris, maitindama iš buteliuko nesulaukė tokios pat paramos, kaip prieš tai bandydama tai daryti krūtimi. Ji jautėsi tarsi būtų apleista.

Vaikui neaugo svoris

Tabby, 33 m., norėjo savo sūnų Arthur'ą maitinti krūtimi, tačiau jai nerimą kėlė tai, jog jam neaugo svoris.

„Aš labai stengiausi 3 savaites, kurios buvo neįtikėtinai įtemptos, nes atrodė, jog nesugebu aprūpinti savo vaiko“, – sakė moteris.

Žindymo specialistė padėjo Tabby ir ji maitino Arthur'ą krūtimi bei pieno mišiniu. Taip pat medikai įtarė, kad jos sūnus netoleruoja pieno produktų, tad Tabby nustojo vartoti juos. Anot moters, pieno mišinys padėjo jai tęsti žindymą.

Žindymas padeda užmegzti ryšį

Simona, 28 m., tiki, kad mamos turi rinktis, ar vaiką maitinti krūtimi ar buteliuku, nes kiekviena moteris žino ir jaučia, kas yra geriausia tiek jai, tiek vaikui. Laiminga mama – laimingas vaikas. Bet kokiu klausimu turi būti palikta pasirinkimo laisvė.

Be to, žindymas yra natūralus procesas, mamos piene yra begalė naudingų medžiagų, kurios padeda vaikui vystytis ir stiprinti imuninę sistemą. Taip pat tokiu būdu užmezgamas ypatingas ryšys tarp mamos ir vaiko.

Anot Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), kūdikius maitinti krūtimi reikia iki 6 mėnesių, po to turi būti pradėtas duoti maistingas papildomas maistas ir jie toliau žindomi iki 2 metų ar ilgiau.

Moterys turi būti informuojamos apie pasirinkimo galimybes ir gerbiamos už bet kokį sprendimą. Nėra vienareikšmiškos nuomonės, kaip kūdikis turi būti maitinamas, nes kai kurios mamos negali žindyti savo vaikelių dėl sveikatos ar pieno trūkumo, kad ir kaip to norėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.