Lietuvių pamėgtame atostogų kurorte – mirtinos bakterijos protrūkis

Lietuvių pamėgtame atostogų kurorte, Kanarų salose, siautėja mirtina bakterija, galinti sukelti pneumoniją, meningitą ir kraujo užkrėtimą.

 Per šiuos metus net 13 turistų, atostogavusių Kanaruose, susirgo.<br> 123rf.com nuotr.
 Per šiuos metus net 13 turistų, atostogavusių Kanaruose, susirgo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2018, 5:37 PM, atnaujinta Jul 18, 2018, 9:25 AM

Sveikatos atstovai primygtinai reikalauja, kad atostogautojai būtų budrūs ir kreiptų dėmesį į pasirodžiusius simptomus. Per šiuos metus net 13 turistų, atostogavusių Kanaruose, susirgo.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) savo interneto svetainėje paskelbė įspėjantį pranešimą apie ligų riziką, susijusią su bakterijomis Klebsiella pneumoniae.

Naujienų portalas irishmirror.ie rašo, kad šios bakterijos gyvena žmogaus žarnyne ir paprastai nėra kenksmingos, bet jeigu jos patenka į kitą kūno dalį – gali kilti sunki infekcija.

Į didesnę grėsmių grupę patenka žmonės, vartojantys alkoholį, sergantys vėžiu, cukriniu diabetu, inkstų nepakankamumu, kepenų ir plaučių ligomis.

ECDC atskleidė, kad šiais metais net 13 švedų ir norvegų užsikrėtė minėtos bakterijos sukeliamomis infekcijomis po atostogų Gran Kanarijoje sausio–balandžio mėnesiais. Panašu, kad visi atvejai yra glaudžiai susiję, tai reiškia, kad ligas sukėlė tas pats šaltinis.

Specialistai pabrėžė, kad turistams rizika užsikrėsti yra labai maža, nebent tektų apsilankyti užsienio ligoninėje, kur pavojus kiek didesnis.

Kai užsikrėtęs keliautojas grįžta į savo gimtąją šalį ir ten patenka į gydymo įstaigą, yra didelis viruso perdavimo pavojus ir tolesni protrūkiai, jei bakterijų sukelta infekcija liko nepastebėta ir nėra tinkamų kontrolės ir prevencijos priemonių.

Turistams patariama stebėti savo būseną ir atkreipti dėmesį į šiuos simptomus:

 - karščiavimą;

 - kosulį;

 - krūtinės skausmą;

 - dusulį;

 - tirštas ir kraujingas gleives.

Kiekvienam, kuriam pasireiškė kuris nors iš šių požymių, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į gydytoją. Be to, derėtų nepamiršti valyti ir tvarstyti bet kokius įdrėskimus ir žaizdas, kruopščiai plauti rankas prieš valgį ir po tualeto pasinaudojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.