Moterys, dirbančios ilgas valandas, patiria didesnę rimtos ligos riziką

Statistika nedžiugina: diabeto paplitimas mūsų šalyje siekia maždaug 5 proc., o registruotas sergančiųjų cukriniu diabetu skaičius per pastaruosius 50 metų padidėjo net 25 kartus. Deja, pasirodo, kad susirgimo riziką gali padidinti ir ilgos darbo valandos.

 Viršvalandžiai arba ilgos darbo valandos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
 Viršvalandžiai arba ilgos darbo valandos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2018, 3:56 PM

Viršvalandžiai arba ilgos darbo valandos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai – nuo padidėjusio streso iki tam tikrų lėtinių ligų. Pastarajame tyrime, kuriame nagrinėjamas darbo valandų poveikis ligų rizikai, mokslininkai atrado, kad tai turi nemenką įtaką II tipo diabetui.

Kaip naujienų portalas time.com praneša, Toronto Darbo ir sveikatos instituto epidemiologė ir mokslų daktarė Mahee Gilbert-Ouimet su kolegomis ištyrė daugiau kaip 7 tūkst. Kanados duomenų bazes, sukauptas per daugiau nei 12 metų, kad geriau suprastų, ar darbo valandos turi įtakos diabeto rizikai.

Tyrime, paskelbtame „BMJ Diabetes Research & Care“, jie praneša, kad daugiau nei 45 valandas per savaitę dirbančios moterys tyrimo laikotarpiu turėjo 51 proc. didesnę diabeto susirgimo grėsmę, lyginant su 35-40 valandų per savaitę dirbančiomis moterimis.

Pasak tyrėjų, vyrams tai neturėjo jokios įtakos, priešingai – vyrai, dirbantys ilgiau, patiria mažesnį diabeto susirgimo pavojų, lyginant su vyrais, dirbančiais mažiau valandų.

„Buvau nustebusi tokiais rezultatais. Tačiau žinome, kad moterys grįžusios po darbo apsiima nemažai ir buities darbų. Todėl tai taip pat prisideda prie didėjančios ligų grėsmės“, – pabrėžė Mahee Gilbert-Ouimet.

Kita galima lyties skirtumo priežastis gali būti susijusi su tuo, kad trečdalis ilgas valandas dirbančių vyrų tvirtino, kad darbo metu ne tik sėdi, bet ir pakeičia pozą į stovėjimo arba trumpai pavaikšto. tą patį darė tik 8 proc. moterų. Vyro aukštas fizinio aktyvumo lygis gali iš dalies paaiškinti mažesnę diabeto riziką.

Be to, asmenys, kurie dirba daugiau nei 40 valandų per savaitę, patiria didesnį streso lygį, kuris gali daryti neigiamą įtaką hormonų kiekiui, tokiems kaip kortizolis. Kortizolio pokyčiai gali paveikti organizmo insulino lygį ir jo gebėjimą skaidyti cukrų.

Didesnis stresas taip pat gali sutrikdyti miegą ir turėti neigiamos įtakos psichinei sveikatai, o tai gali prisidėti prie svorio ir insulino lygio pokyčių bei diabeto.

Epidemiologės manymu, gydytojai turėtų paklausti savo pacientų, kiek valandų per savaitę jie dirba. Tai taip pat labai svarbus veiksnys ligų diagnozei. Ji pridūrė, kad nepamirštumėme daugiau judėti ir skirti laiko poilsiui, nes tai gyvybiškai svarbu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.