Ligonių kasa primena: už šiuos tyrimus apdraustiems pacientams mokėti nereikia

Šiaulių teritorinė ligonių kasa sulaukia gyventojų klausimų, ar reikia mokėti už magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimus? Primename, kad apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) su gydytojo siuntimu už MRT papildomai mokėti nereikia.

Apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu su gydytojo siuntimu už magnetinio rezonanso tyrimus papildomai mokėti nereikia.<br> 123rf.com nuotr. 
Apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu su gydytojo siuntimu už magnetinio rezonanso tyrimus papildomai mokėti nereikia.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-27 16:19

MRT tyrimus gydantis gydytojas gali skirti ir ambulatoriškai, ir stacionare gydomiems pacientams. Jeigu tyrimas reikalingas ambulatoriškai gydomam pacientui, gavus gydytojo siuntimą, apdraustiesiems PSD už tyrimą apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, tad pacientui mokėti tikrai nereikia. Jeigu šis tyrimas atliekamas stacionare, tyrimo išlaidos yra įskaičiuotos į bendrą paciento gydymo ligoninėje kainą.

Ar pacientui reikalingas MRT tyrimas, sprendžia gydantis gydytojas, rašoma Šiaulių teritorinės ligonių kasos pranešime spaudai.

Svarbu žinoti, kad siuntimą brangiesiems tyrimams ir procedūroms, apmokamiems iš PSDF biudžeto lėšų, išduoda tik antrinio ar tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantis specialistas. Ligos ir būklės, kurioms pasireiškiant atliekamas MRT, patvirtintos Sveikatos apsaugos ministro įsakymais.

Už MRT tyrimą mokėti nereikia, jei pacientas su siuntimu kreipiasi į gydymo įstaigą, su kuria ligonių kasos yra sudariusios sutartį dėl šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo PSDF biudžeto lėšomis. Mokėti reikia tada, jeigu pacientas pats pasirenka tyrimą ar procedūrą, neturėdamas gydytojo siuntimo. Tokiu atveju tyrimo kainą reikia susimokėti gydymo įstaigos kasoje. Mokėti už MRT reikia pacientams, neapdraustiems PSD, taip pat ir jei pageidaujama tyrimo be eilės.

„Jeigu gydytojas siunčia atlikti MRT, mokėti nereikia nei už tyrimą, nei už jam atlikti reikalingas vienkartines priemones ir medžiagas. Dažniausiai siūloma susimokėti už specialius vienkartinius drabužius, kurie nėra būtini, – paaiškina Šiaulių teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vyriausioji specialistė Inga Kvedarienė.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos atstovė primena, kad gydytojui siuntime nurodžius siunčiančiai įstaigai pateikti tyrimo vaizdo kopiją, už ją pacientui taip pat mokėti nereikia. Jei pacientas pageidauja pats turėti vaizdo kopiją – už ją reikės sumokėti.

Beje, ambulatoriškai gydomas pacientas turi teisę pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje teikiama ši paslauga, siuntime negali būti nurodyta jokia konkreti įstaiga ar specialistas. Siunčiantis gydytojas privalo informuoti pacientą, kuriose įstaigose atliekami MRT tyrimai, apmokami PSDF biudžeto lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.