Panevėžyje įtarė žarnyno infekciją. Tikroji negalavimų priežastis buvo kita

Senukams Panevėžio slaugos namuose sunegalavus administracija išsigando, kad paliegėlius užklupo salmoneliozė ar kas į ją panašaus. Bet po nuodugnių tyrimų visi lengviau atsikvėpė.

Įtarus, kad maistu apsinuodiję gyventojai susirgo ūmia žarnyno infekcija, Panevėžio Šv. Juozapo globos namuose buvo kilusi nemaža sumaištis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įtarus, kad maistu apsinuodiję gyventojai susirgo ūmia žarnyno infekcija, Panevėžio Šv. Juozapo globos namuose buvo kilusi nemaža sumaištis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2018, 4:34 PM

Įtarus, kad maistu apsinuodiję gyventojai susirgo ūmia žarnyno infekcija, Panevėžio Šv. Juozapo globos namuose buvo kilusi nemaža sumaištis.

Trys globotiniai atsidūrė ligoninėje. Visi jie sunkūs, iš patalo nebepakylantys ligoniai.

Jiems pasireiškė žarnyno infekcijai būdingi simptomai: kai kuriems sukilo temperatūra, padažnėjo tuštinimasis.

Maisto ir veterinarijos tarnybai Visuomenės sveikatos centras davė nurodymą nuodugniai patikrinti globos namų maisto gamybos erdves.

Uždraudė naudotis virtuve

Inspektoriai paėmė mėginius nuo virtuvės indų, stalviršių, pjaustymo lentelių ir įrankių. Į laboratoriją iškeliavo ir užšaldyta viščiukų filė, būtent iš jos prieš kelias dienas virėjai gamino pietus, vištieną valgė visi sunegalavusieji.

Dar įtarimų sukėlė ir netinkamoje vietoje laikyti žali neplauti kiaušiniai. Jie turėjo būti sandėlyje, o gulėjo po stalu, skirtu žuviai doroti.

Inspektoriai mėginius ėmė ir nuo darbuotojų rūbų bei rankų. Buvo ieškoma salmonelių, listerijų, stafilokoko, koli ir koliforminių bakterijų.

Globos namams buvo uždrausta naudotis virtuve iki bus atlikta visa dezinfekcija ir pakartotiniai tyrimai.

Dezinfekcija dėl visa pikta

Penktadienį globos namų vadovas Patrikas Skrudupis sakė lengviau atsikvėpęs – jokio užkrato niekur nerasta.

Du iš trijų globotinių jau parvežti į globos įstaigą, vienas dar paliktas ligoninėje.

„Globotiniai seni, ligoti, jų imunitetas nusilpęs, o dar tokie karščiai tvyro. Taip sutapo, kad sunegalavo ne vienas, o net trys. Gal pernelyg jautriai sureagavome jiems prasčiau pasijutus, bet baiminomės – jei būtų žarnyno infekcija, kad neapsikrėstų kiti gyventojai. Tokios būklės globotiniams bet koks uždegimas yra labai pavojingas, negalėjome rizikuoti“, – kalbėjo P.Skrudupis.

Nuspręsta tik prevenciškai atlikti dezinfekciją.

Kol virtuvė nedirbo, globos namai valgį gyventojams atveždavo iš kitur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.