Per plauką nuo pavojaus: jei supainioti vaistai būtų patekę į pacientų rankas

Prieš maždaug savaitę Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) pranešė, kad iš rinkos atšaukiami Kauno farmacijos įmonės „Santonika“ pagaminti vaistai „Morphin Sanitas“ ir „Atropino sulfatas Sanitas“, nes gamintojas supainiojo išorines pakuotes.

 Supainiojus šiuos vaistinius preparatus, nepasireikš laukiamas gydomasis vaisto poveikis. <br> 123rf.com nuotr.
 Supainiojus šiuos vaistinius preparatus, nepasireikš laukiamas gydomasis vaisto poveikis. <br> 123rf.com nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė.<br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 7:18 PM, atnaujinta Jul 31, 2018, 8:04 PM

Tačiau kalbos vis nerimsta, pacientai klausinėja, kas galėjo nutikti, jeigu šie supainioti vaistai būtų patekę į jų rankas, o neatitikimo nė nebūtų pastebėję.

Anot Valstybinės ligonių kasos (VLK) Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiosios specialistės Vitos Lyskoitienės, per 2018 m. sausio-birželio mėn. buvo parduota apie 8700 „Morphin Sanitas“ 10 mg/ml injekcinio tirpalo 1 ml N10, kompensuojamų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, pakuočių.

„Atropino sulfatas Sanitas“ nėra kompensuojamas vaistas, todėl VLK pardavimo duomenų neturi.

Informacija buvo išplatinta pavėluotai

VVKT teigia, kad toks atvejis, kai buvo supainiotos vaistinių preparatų pakuotės, Lietuvoje pasitaikė pirmąkart, o atsakomybė dėl įvykusios klaidos šiuo atveju tenka gamintojui.

„Ši situacija jau buvo aptarta su Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovu, kuris patikino, kad netinkamai supakuoti vaistai pacientų nepasiekė ir buvo iš rinkos išimti laiku. Tačiau, manau, kad tokioje situacijoje šių veiksmų nepakako.

Visa laimė, kad šį kartą viskas baigėsi gerai. Vis tik tokios situacijos kelia didžiulį susirūpinimą, nes yra akivaizdu, kad tarnyba negeba komunikuoti su žmonėmis, žinutes išplatina pavėluotai, jos suformuluotos neaiškiai ir kelia paniką visuomenei. Taip tikrai neturėtų būti, vienas iš tarnybos prioritetų yra laiku ir tinkamai informuoti visuomenę apie gresiančius pavojus ir užkirsti jiems kelią.

Tad ministerija aiškinsis, kodėl informacija buvo pateikta pavėluotai ir kaip tarnyba yra pasiruošusi reaguoti į tokias situacijas ateityje“, – paaiškino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Kam šie vaistai yra skiriami?

Morfinas yra narkotinis skausmą malšinantis vaistas, skirtas malšinti stiprų ir labai stiprų skausmą, pvz., vėžinį ar pooperacinį skausmą.

Atropinas yra taip vadinamųjų antimuskarininių vaistų grupės vaistas, kurio gali būti vartojama prieš bendrinę anesteziją tam, kad sumažėtų kvėpavimo takų liaukose gaminamo sekreto išsiskyrimas.

„Šį vaistą taip pat galima vartoti tam tikrų bendrinei anestezijai vartotų raumenis atpalaiduojančių vaistų poveikiui slopinti; kaip priešnuodį apsinuodijus tam tikromis medžiagomis; labai suretėjusios širdies veiklos gydymui.

Šiai medžiagai taip pat būdingos spazmus malšinančios savybės, tačiau šiais laikais esant veiksmingesnių vaistų, šiuo tikslu jo skiriama retai.

Pabrėžtina, kad abu šie vaistai dažniausiai yra vartojami ligoninės sąlygomis. Gal tik vėžiniam skausmui malšinti morfino gali būti vartojama namuose slaugomiems pacientams“, – teigė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.

Supainiojus vaistus gali pasireikšti nepageidaujamas poveikis

Laikydamasi atitinkamų procedūrų, VVKT įvertino riziką ir galimą pavojų paciento sveikatai ir nustatė, kad šis neatitikimas yra priskiriamas I klasės pavojingumo defektui, kuomet vaistinis preparatas turi būti atšaukiamas iš rinkos.

A.Tautvydienė papasakojo, kad supainiojus šiuos vaistinius preparatus, nepasireikš laukiamas gydomasis vaisto poveikis. Kadangi abu šie vaistai yra leidžiamieji, jų poveikis prasideda greitai, tad gydomojo poveikio nebuvimas gali būti greitai pastebimas.

„Pavyzdžiui, jeigu vietoje morfino bus suleista atropino, nebus skausmą malšinančio poveikio, o jeigu vietoje atropino bus suleista morfino, tai neatsiras laukiamo atropino poveikio, kuris priklauso nuo situacijos, dėl kurios jis buvo skirtas.

Taip pat gali pasireikšti konkrečiam vaistui būdingas nepageidaujamas poveikis, pvz., nuo atropino gali padažnėti širdies veikla, džiūti burna, išsiplėsti vyzdžiai.

Nuo morfino gali susitraukti vyzdžiai, pasireikšti mieguistumas, kvėpavimo nepakankamumas. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad šalutinis poveikis pavartojus vaistų pasireiškia ne visiems žmonėms. Tad sukeitus vaistus, pagrindinė problema būtų tikėtino gydomojo poveikio nebuvimas, t. y. vaisto veiksmingumo stygius“, – informavo atstovė spaudai.

Nuostolius patirs gamintojas

Vaistų gamintojų asociacijos direktorė Rasa Bričkienė teigia, kad toks vaistų išorinių pakuočių supainiojimas yra greičiausiai žmogaus klaida, kuri priskiriama prie operacinių rizikų. Jų neturėtų būti, tačiau praktikoje pasitaiko, o kontroliuojančios institucijos turi tam numatytas procedūras.

Šiuo atveju svarbiausia nustatyti pasekmes, ar buvo pacientų, kuriuos ištiko mirtis, sutrikdyta sveikata ar atsirado neįgalumas, sumažėjo darbingumo lygis.

„Kadangi abu vaistai skirti injekcijoms, todėl didžiausia tikimybė, kad jie administruojami gydymo įstaigose, kur slaugytojos turėtų iš karto pastebėti vaisto pavadinimo ant pakuotės ir vaisto pavadinimo ant ampulės neatitikimus ir pranešti pagal tvarką.

Morfinas yra narkotinis analgetikas, sukeliantis priklausomybę, vaistinėse ir gydymo įstaigose turi būti griežtai apskaitomas bei laikomas atskirai nuo kitų vaistų specialiose rakinamose spintose. Tai, kad supakuotas į vaisto, kuriam netaikomi griežti administravimo reikalavimai, pakuotę, potencialiai kelia didelį nerimą ir susirūpinimą“, – pabrėžė direktorė.

Anot jos, atropino skyrimo indikacijos yra kitos, kaip ir poveikis žmogaus organizmui. Per mėnesį jo suvartojimo kiekiai gali siekti vidutiniškai 1200-1300 pakuočių. Laiku pastebėjus problemą ir atšaukus vaistus iš rinkos, kol nenukentėjo pacientai, nuostolius patirs gamintojas.

Kitose Europos šalyse būta analogiškų atvejų

Toks atvejis pirmas Lietuvoje, tačiau kitose Europos Sąjungos šalyse buvo pasitaikę analogiškų situacijų su kitais vaistiniais preparatais.

R.Bričkienės tvirtinimu, kaip rodo JAV Maisto ir vaistų administracijos, Jungtinės Karalystės atitinkamos reguliavimo tarnybos viešai skelbiama informacija, praktikoje periodiškai gaunami pranešimai apie vaistų ar tam tikros jų dalies atšaukimą, susijusį su vaisto gamybos cikle atsiradusiomis klaidomis, vaisto specifikacijų neatitikimais.

„Pasitaiko, kad kokioje nors vaisto partijoje randama neleistinų priemaišų, užpildytuose vaistu švirkštuose savaime prasideda reakcijos ir vaistas netinkamas vartoti. Pavyzdžiui, JAV buvo užregistruotas atvejis, kai vaisto epilepsijai gydyti mažesnė vaisto dozė buvo supakuota į dvigubai didesnės dozuotės pakuotes, todėl pacientai vartojo per mažą vaisto dozę.

Šiuo atveju norėtume atkreipti ir žmonių dėmesį, kad tausodami savo sveikatą, prisimintų, jog nusipirkus gydytojo paskirtus vaistus privaloma laikyti gamyklinėje pakuotėje kol bus suvartoti ar sunaudoti, vaistų neperpakuoti, o prieš vartojant, atidžiai perskaityti vaisto pavadinimą ant dėžutės ir vaisto pavadinimą ant vidinės pakuotės, informacinį lapelį, patikrinti vaisto galiojimo laiką“, – įspėjo direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.