Įspėjo, kas gresia netinkamai vartojant vaistus

Vaistus reikia vartoti tik tuomet, kai jie yra būtini. Deja, pasitaiko atvejų, kai vaistai skiriami ir vartojami be reikalo, netinkamai arba kitaip tariant – neracionaliai.

PSO duomenimis, daugiau nei pusė visų parduodamų medikamentų yra įsigyjami ir skiriami nesilaikant racionalios farmakoterapijos principų.<br>123rf.com nuotr.
PSO duomenimis, daugiau nei pusė visų parduodamų medikamentų yra įsigyjami ir skiriami nesilaikant racionalios farmakoterapijos principų.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 9:17 AM

Žmonės be reikalo išleidžia pinigus, o kartais – žaloja sveikatą ir kelia grėsmę gyvybei, todėl svarbu laikytis racionalaus vaistų vartojimo principų, rašoma Šiaulių terirtorinės ligonių kasos pranešime spaudai. 

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia tokius racionalaus vaistų vartojimo principus:

* tinkama indikacija – sprendimas išrašyti vaistą turi būti medicinos požiūriu pagrįstas, gydymas šiuo vaistu turi būti efektyvus ir saugus bei paskirtas laiku;

* tinkamas vaistas – vaistas pasirenkamas pagal jo efektyvumą, saugumą, tinkamumą ir prieinamumą;

* tinkamas pacientas – vaistas yra priimtinas pacientui, kai nėra kontraindikacijų ir nepageidaujamų reiškinių tikimybė yra minimali;

* tinkama informacija – pacientui turėtų būti suteikiama aktuali, tiksli ir aiški informacija apie jo būklę ir paskirtą vaistą;

* tinkama stebėsena – turi būti tinkamai atliekamas numatyto (laukto) ir netikėto gydymo vaistais poveikio stebėsena.

PSO suformuluoti principai nusako išmintingą vaistų parinkimą, skyrimą ir jų vartojimo stebėseną: šiais principais besivadovaujantis gydytojas atsakingai skiria pacientui tinkamus ir būtinus vaistus, suteikia apie juos informaciją ir nepamiršta, įvertinęs gydymo rezultatus, priimti sprendimą dėl gydymo tęsimo ar nutraukimo.

Vis dėlto, PSO duomenimis, daugiau nei pusė visų parduodamų medikamentų yra įsigyjami ir skiriami nesilaikant racionalios farmakoterapijos principų, o kas antras pacientas nesilaiko gydymo rekomendacijų.

Tokio neracionalaus vaistų vartojimo pavyzdžiai: daugelio medikamentų vartojimas vienu metu, vaistų skyrimas, nesilaikant gydymo metodikų, savigyda, vaistų vartojimo režimo nesilaikymas, netinkamas antibiotikų vartojimas.

Šiaulių teritorinėje ligonių kasoje veikiantis vaistų komitetas nustatė atvejus, kai vietoj tinkami parinktų siauro poveikio antibakterinių vaistų maži vaikai ar net kūdikiai buvo gydomi ypač stipriais antibiotikais, nors toks vaistų parinkimas darė žalą jų sveikatai ir ateityje šiems pacientams gali kilti sunkumų gydantis kitas ligas.

Primename, kad vaistai turi būti skiriami ir vartojami racionaliai – pacientui skiriamas gydymas vaistais turi atitikti jo būklę, turi būti skiriamas tinkamomis dozėmis, laiku ir pakankamą laiką, kad gydymo rezultatai būtų pasiekiami saugiausiu pacientui būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.