Gali sumažėti ligoninių skubios pagalbos skyrių: medikams tai kelia nerimą

Dėl Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sumanytos dar vienos pertvarkos turėtų gal net perpus sumažėti priėmimo-skubios pagalbos skyrių, trečiadienį rašo „Lietuvos žinios“.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad planuojama skubios pagalbos skyrių optimizacija yra „tolimos ateities klausimas“.<br>M.Patašiaus ir R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad planuojama skubios pagalbos skyrių optimizacija yra „tolimos ateities klausimas“.<br>M.Patašiaus ir R.Danisevičiaus nuotr.
Dėl Sveikatos apsaugos ministerijos sumanytos dar vienos pertvarkos turėtų gal net perpus sumažėti priėmimo-skubios pagalbos skyrių<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl Sveikatos apsaugos ministerijos sumanytos dar vienos pertvarkos turėtų gal net perpus sumažėti priėmimo-skubios pagalbos skyrių<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-08-29 11:35

Tačiau turėtų atsirasti skubios medicinos pagalbos kabinetai, kurių veiklą prižiūrės įkurtas naujas Skubios medicinos pagalbos koordinavimo centras.

Centralizavus skubios pagalbos skyrių (SPS) teikiamą pagalbą pacientams neva bus užtikrinamos kokybiškesnės paslaugos.

Tuo abejojantys šalies ligoninių atstovai nuogąstauja, kad taip bus žengtas dar vienas žingsnis rajoninių ligoninių uždarymo ar jų virsmo slaugos namais link.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad planuojama skubios pagalbos skyrių optimizacija yra „tolimos ateities klausimas“.

„Tai yra tolimos ateities klausimas. Čia tikrai nevyks nei kitais metais, nei dar kitais metais, nes tų medikų paruošti reikėtų (...) tikrai gal net ne penkerių metų prireiks, ilgesnio laikotarpio“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras.

A.Veryga teigia, kad tai ilgainiui leis gerinti skyriuose teikiamų paslaugų kokybę, nes juose bus geresnė įranga ir dirbs geresni specialistai.

„Ateityje Lietuvoje priėmimo skyriai turėtų tapti tokiais tikrais priėmimo skyriais, kur skubios pagalbos gydytojai ir suteikia didžiąją dalį paslaugų“, – kalbėjo ministras.

„Bet tai yra aukštų technologijų skyriai, tam reikalinga brangi įranga. Kažkada ateityje priėmimo skyriai koncentruosis, nes tam reikia ir daug žmonių“, – pridūrė jis.

Pasak A.Verygos, šiemet rezidentūros studijas baigė pirma skubios pagalbos medikų laida, o ji nėra didelė.

„Tai yra keli tik žmonės ir jie visi dirba didžiosiose gydymo įstaigose“, – teigė ministras.

Anot ligonių kasos, Lietuvoje pastaraisiais metais daugėja skubios pagalbos skyrių suteiktų paslaugų. Praėjusiais metais gyventojai jų gavo beveik 280 tūkst., o prieš ketverius metus – tik 150 tūkstančių.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, praėjusiais metais SPS paslaugas, finansuojamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, teikė 61 ligoninė.

100 tūkst. Lietuvos gyventojų pernai teko 2,3 SPS, nors kitose šalyse šių padalinių ligoninėse buvo kur kas mažiau: nuo 0,33 (Anglijoje) iki 1,24 (Belgijoje) 100 tūkst. žmonių. Kaip pažymi VLK, Lietuvoje pastaraisiais metais daugėja SPS suteiktų paslaugų.

Praėjusiais metais gyventojai jų gavo beveik 280 tūkst., o prieš ketverius metus - tik 150 tūkstančių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.