Nauji batukai keturmetei vos nekainavo gyvybės

Ketverių metų mažylė vos nemirė, kai ant basų kojų matuodamasi batukus pasigavo rimtą infekciją.

 Vaikai gali pasigauti infekciją pačiomis netikėčiausiomis aplinkybėmis. <br> 123rf nuotr. 
 Vaikai gali pasigauti infekciją pačiomis netikėčiausiomis aplinkybėmis. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-23 21:02

Velse, Jungtinėje Karalystėje, gyvenusi ketverių metų Sinna Rasul susirgo po to, kai apsiavusi ant basų kojų naujus batukus išbėgo pažaisti į kiemą.

Kaip pranešė interneto naujienų svetainė „New York Post“, batukai pritrynė nuogas mergaitės pėdas ir per žaizdą į organizmą pateko mirtinai pavojinga bakterija.

Tai sukėlė sepsį, dėl ko Sienna buvo skubiai nuvežta į ligoninę.

„Buvau tikrai šokiruota, kai gydytojai pasakė, kad tai nutiko dėl naujų batukų, – prisiminė mergaitės mama Jodie Thomas. – Mirtinai bijojau, kai jie tekino visus nuodus iš jos kojos.

Įprastai ji mūvi kojines, bet buvo vasara ir ji apsiavė tik sandalus“.

Jodie prisiminė supratus, kad kažkas negerai, kai dukrelė pradėjo kitą dieną, po to, kai buvo apsiavusi nauja avalyne, rėkti iš skausmo. Kai tai nutiko, šeima apsipirkinėjo prekybos centre.

Gydytojai nerimavo, kad mergytės koją gali tekti amputuoti, bet pagaliau jie sugebėjo išgydyti infekciją ir išgelbėti jos gyvybę.

Sienna buvo paleista iš ligoninės ir toliau yra gydoma namuose.

Tai – ne vienintelė keista infekcija, apie kurią šią vasarą rašė žiniasklaida.

Viskonsine, JAV, vienam 48 metų vyrui teko amputuoti visas keturias galūnes po to, kai jis užsikrėtė mirtina kraujo infekcija, leidęs vienam savo keturkojui palaižyti jį.

Apie tai rašė ir interneto svetainės lrytas.lt „Sveikatos“ skiltis.

Primename, kad kai Gregas Manteufelis atsidūrė Skubiosios pagalbos palatoje, jis galvojo susirgęs gripu, pranešė naujienų portalas „Fox News“.

Tačiau tyrimai parodė, kad vyriškis užsikrėtė infekcija, kurią sukėlė Capnocytophaga bakterijos, randamos šunų seilėse.

Bakterijos gali užkrėsti žmones su susilpnėjusia imunine sistema, jos plinta per įkandimus ar artimą ryšį su užkratą nešiojančiais šunimis.

Aplink šiomis bakterijomis infekuotų pacientų įkandimo žaizdas gali susidaryti pūslės, atsirasti paraudimas, patinimas bei tokie simptomai kaip karščiavimas, vėmimas, viduriavimas, galvos, raumenų ir sąnarių skausmai.

Pasak JAV Ligų kontrolės ir profilaktikos centro specialistų, simptomai dažniausiai pasireiškia per 3-5 dienas, tačiau gali užtrukti iki dviejų savaičių. Toks užkratas gali būti mirtinas. Tokiu atveju mirtis ištinka per 72 valandas po požymių atsiradimo.

„Ši infekcija jo kraujyje sukėlė sudėtingą organizmo atsaką. Daugiau nei 99 proc. žmonių, auginančių šunis, nesusiduria su tokia problema, bet galimybė yra“, – teigė infekcinių ligų specialistė Silvia Munoz-Price.

Dėl užkrato amerikiečio kraujospūdis nukrito, o kraujo cirkuliacija galūnėse susilpnėjo, todėl jos pajuodo.

Nukentėjusio vyro žmona pranešė, kad per vieną savaitę Gregas liko be kojų, o vėliau buvo ir daugiau operacijų, kurių metu teko pašalinti dalį rankų ir dilbių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.