Suvalgiusi pirktą sumuštinį paauglė mirė: šeima reikalauja keisti įstatymus

Dėl sumuštinio sudedamųjų dalių sukeltos alerginės reakcijos mirusios britų paauglės šeima penktadienį, pasibaigus mirties aplinkybių tyrimui, paragino pataisyti maisto ženklinimo įstatymą.

Oro uoste nusipirktas sumuštinis daugybei alergenų jautriai 15-metei tapo lemtingu.<br> 123rf nuotr. 
Oro uoste nusipirktas sumuštinis daugybei alergenų jautriai 15-metei tapo lemtingu.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 5:45 PM

2016 metais daugybei alergenų jautriai 15-metei Natashai Ednan-Laperouse skrendant iš Londono į Nicą sustojo širdis. Tokią organizmo reakciją sukėlė jos suvalgytas sumuštinis su sezamo sėklomis iš prekybos tinklo „Pret A Manger“. Nei ant sumuštinio pakuotės, nei parduotuvės virtinoje nebuvo informacijos apie alerginę reakciją galinčias sukelti sudėtines dalis.

Tačiau Didžiosios Britanijos įstatymai neįpareigoja skelbti tokios informacijos. Tyrimą atlikęs koroneris priėjo išvados, kad tokios informacijos nebuvimas „nuramino“ paauglę, todėl pareigūnas siūlys vyriausybei peržiūrėti maisto produktų ženklinimo reikalavimus.

Mirusios mergaitės tėvas Nadimas Ednanas-Laperouse'as sako, kad atliktas tyrimas turėtų paskatinti „prasmingas permainas, gelbėsiančias žmonių gyvybes“.

„Jeigu „Pret A Manger“ nepažeidė įstatymo, tuomet tas įstatymas žaidė rusišką ruletę su mūsų dukters gyvybe, – sakoma šeimos pareiškime. – Akivaizdu, kad dabartiniai maisto ženklinimo įstatymai yra netinkami ir atėjo laikas juos keisti“.

Natasha Ednan-Laperouse pražūtingąjį sumuštinį įsigijo „Pret A Manger“ parduotuvėje Londono Hitrou oro uoste. Tuo metu kompanija savo produktų vitrinas ir lentynas apklijuodavo lipdukais, kuriuose nurodyta, kad informaciją apie galimus alergenus produktuose gali suteikti pardavėjai arba ją galima rasti apsilankius interneto svetainėje.

Per koronerio tyrimą paaiškėjo, kad prieš metus tinklas „Pret A Manger“ buvo gavęs „ypatingą perspėjimą“ dėl nepakankamo alergenų ženklinimo, kai sezamai išprovokavo alergines reakcijas daugybei tinklo klientų.

„Bendrai man susidarė įspūdis, kad „Pret A Manger“ neatsižvelgė, jog maisto alergenų kontrolė daugiau nei 200 mln. vienetų prekių per metus parduodančiame tinkle turi būti labai rimtai vertinamas dalykas“, – sakė koroneris Seanas Cummingsas.

Daugiau nei 500 prekybos taškų Jungtinėje Karalystėje, Paryžiuje, Honkonge, Dubajuje ir keliuose JAV miestuose turinčio tinklo vadovas Clive'as Schlee sakė, kad tinklas „giliai apgailestauja dėl Natashos mirties“.

„Visi norime, kad ši tragedija kažką pakeistų. Užtikrinsime, kad taip ir būtų“, – sakė jis.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.