Nerimsta aistros dėl smarkiai nudegusios pacientės mirties: metė naujų kaltinimų

Dėl Respublikinėje Vilniaus universitetinės ligoninėje (RVUL) mirusios pacientės kilusio skandalo atgarsiai tebeaidi iki šiol. Šįkart suabejota ligoninę tikrinančios akreditavimo tarnybos nešališkumu.

RVUL pacientės mirties aplinkybės toliau kelia aistras. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
RVUL pacientės mirties aplinkybės toliau kelia aistras. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovas traumatologas dr. Algimantas Pamerneckas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovas traumatologas dr. Algimantas Pamerneckas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 8:39 PM

Primename, kad liepos 23 dieną atsitikimas Elektrėnų sodų bendrijoje esančioje sodyboje sprogus dujų balionui buvo sužaloti trys žmonės. Du iš jų – nesunkiai, o trečioji – Inga Vozbutienė – dėl patirtų sunkių nudegimų buvo skubiai paguldyta į RVUL reanimacijos skyrių.

Nepaisant medikų pastangų ją išgelbėti, 80 proc. kūno apdegusi moteris rugpjūčio 6 dieną ligoninėje mirė.

Po pacientės mirties viešųjų ryšių agentūra „Maniac“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame buvo apkaltintas RVUL direktorius daktaras Algimantas Pamerneckas delsęs priimti kaip dovaną pacientės sutuoktinio nupirktą transplantacijos įrangą, kuri esą panaudota laiku būtų galėjusi išgelbėti nukentėjusios moters gyvybę.

Kad įranga būtų galėjusi išgelbėti smarkiai sužalotą moterį pranešime spaudai teigė RVUL gydytojas chirurgas Darius Kubilius, kuris ir rekomendavo pacientės vyrui Virginijui Vozbutui tokią įrangą nupirkti ir padovanoti ją ligoninei.

Daktaro D.Kubiliaus teigimu, jeigu minėtoji transplantacijos įranga būtų laiku pasiekusi ligoninę, kova dėl pacientės gyvybės būtų turėjusi realų pagrindą t.y. būtų pradėta gydyti ligos priežastis. 

Po tokių kaltinimų susiklosčiusią situaciją suskubo komentuoti RVUL administracija. RVUL išplatintame pranešime spaudai buvo aiškinama, kad odos transplantacija ant infektuotų audinių pacientams nepadeda išgyventi.

Be to buvo pastebėta, kad tą pačią dieną, kai „Maniac“ išplatino pranešimą spaudai, Vilniaus miesto apylinkės teisme pagal RVUL direktoriaus dr. A.Pamernecko ieškinį buvo pradėta civilinė byla.

Šia byla dr. A.Pamerneckas prašė pripažinti negaliojančiu konkurso komisijos sprendimą, kuriuo minėtąja medicinine įranga prekiaujančios bendrovės vadovo sutuoktinė Jelena Kutkauskienė buvo pripažinta konkurso RVUL vadovo pareigoms užimti laimėtoja. 

„Visų šių aplinkybių kontekste, RVUL administracija apgailestauja tiek dėl RVUL pacientės mirties, tiek ir dėl to, kad netekties skausmą išgyvenantys jos artimieji bei visuomenė galimai tapo manipuliavimo netikromis aplinkybėmis aukomis. RVUL gerbia ir saugo savo pacientų privatumą, o jos galimybės gintis nuo klaidingos informacijos apie jos pacientus ir jų susirgimus yra apribotos įstatymais. Šiuose paaiškinimuose RVUL remiasi ir gali remtis tik ta informacija, kurią apie jos pacientę atskleidė patys publikacijos autoriai“, – buvo rašoma RVUL išplatintame pranešime spaudai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dėl šio įvykio kreipėsi į RVUL ir gavo informaciją apie pacientės, patyrusios viso kūno nudegimą, gydymą. 

Siekiant įvertinti teiktų paslaugų kokybę ir jų atitikimą teisės aktams SAM Akreditavimo tarnybai bei Bioetikos komitetui pavedė atlikti neeilinį RVUL auditą.

„Akreditavimo tarnybai ir Bioetikos komitetui pabaigus tyrimą ir pateikus išvadas Ministerija pateiks savo vertinimą dėl pacientei teiktų sveikatos priežiūros paslaugų“, – rugpjūtį intereneto svetainei lrytas.lt žadėjo sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė.

Tačiau dabar RVUL pareiškė nušalinimą Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai, kuri SAM pavedimu ligoninėje atlieka neplaninį asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės patikrinimą dėl mirusios nuo patirtų nudegimų pacientės gydymo aplinkybių.

Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė nušalinimą Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai pareiškė atsižvelgusi į galimą šios tarnybos suinteresuotumą patikrinimo rezultatais ir tarnybos darbuotojų galimas sąsajas su pacientės artimaisiais bei medicininės įrangos tiekėjais.

„Visiškai palaikome Sveikatos apsaugos ministerijos vykdomą skaidrumo sveikatos apsaugos sistemoje politiką, siekiame, kad tyrimas būtų objektyvus ir tiek mes – pacientę išgelbėti maksimalias pastangas dėję medikai, tiek pacientės artimieji, tiek visuomenė gautų nešališkus, pagrįstus atsakymus, ar viena didžiausių šalies ligoninių tinkamai atliko savo pareigas“, – sakė RVUL direktorius dr. A.Pamerneckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.