Kamuojamiems regėjimo negalios kretingiškiams – geros žinios

Mūsų visuomenė yra labai įvairi ir marga. Mus supa įvairūs žmonės, kurių nemaža dalis yra turintys regėjimo sutrikimų. Šie žmonės gyvena šalia mūsų, jie lankosi miesto renginiuose, teatruose, parodose, religinėse institucijose, prekybos centruose ir įvairiose valstybinėse bei kitokiose įstaigose ir organizacijose. Jie kaip ir tie, kurie neturime su regėjimu susijusių problemų, gyvena toje pačioje aplinkoje ir sudaro visuomenę, kurioje mokomės, pažįstame, susipažįstame, apsiperkame, įgyvendiname savo tikslus ir gyvename savo gyvenimą.

Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 12:45 PM

Ar ši aplinka mums visiems prieinama ir pritaikyta vienodai? Apsižvalgykime. Atsakymas bus įvairus. Kiekvienas įvertinsime pagal save ir savo galėjimus. Stabtelėkime ties regėjimo negalia – aklumu ir silpnaregyste. Pakankamai didelė mūsų visuomenės dalis išgyvena šią negalią arba ateityje išgyvens. Regėjimo netekimas yra viena iš sunkiausių žmogų ištinkančių negalių. Ištikus šiai negaliai, žmogui labai svarbi tampa pritaikyta jam aplinka.

Šiandien mūsų aplinkoje vis daugiau pastebime žymėtų šalitgatvių ir takų, Brailio, taktiliniu ir išskirtinai išryškėjančiu padidintu raštu parašytų krypčių ir pavadinimų, laiptų žymų, garsinių įrenginių informuojančių apie vietą ar kliūtį, mobiliąsias technologijas ir jose esančias garsinių programų aplikacijas, pastatuose esančius neregiams pritaikytus patalpų planus ir kt.

ES ERDF INTERREG V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos 2014-2020 finansuojamame projekte „Matyk Kitą Kelią/Aš Matau“ Nr. LLI-212, kuriame dalyvauja 2 partneriai iš Lietuvos – Kretingos Dienos veiklos centras, Klaipėdos miesto socialinės paramos centras ir 3 partneriai iš Latvijos – Saldus miesto savivaldybė, Liepojos miesto taryba, Kurzemes planavimo agentūra kaip pagrindinis projekto partneris, siekiama pritaikyti savo miestų įstaigas ir miestų erdves regėjimo negalią turintiems žmonėms, suteikti prieinamą užimtumą. Bendras projekto biudžetas – 493 044,29 eur.

Dienos veiklos centras, esantis Kretingoje, teikiantis socialines paslaugas suaugusiems neįgaliems žmonėms, padedant Kretingos rajono savivaldybei įgyvendina savo projekto partnerystės dalį. Projekto dėka, Dienos veiklos centro pastate tapo prieinamos paslaugos regėjimo negalią turintiems žmonėms. Pastato išorėje ir viduje sumontuoti orientaciniai takai, skirti orientacijos prie pastato ir pastate palengvinimui.

Orientaciniai takai tęsiasi per visus tris pastato aukštus. Prie lauko durų neįgaliuosius su regėjimo negalia pasitinka garsinis švyturys, atliekantis informacijos pateikimo funkciją ir suteikiantis neįgaliajam pradinės orientacijos pastate informaciją. Garsinio švyturio funkcijos valdomos per mobiliojo telefono nemokamą programėlę, arba rankiniu būdu liečiant garsinio švyturio mygtukus.

Pastato viduje skiriamosiomis juostomis pažymėti laiptai, ant laiptų turėklų yra informaciniai užrašai brailio ir taktiliniu raštu, padedantys neįgaliajam susiorientuoti pastato aukštuose. Kiekviename aukšte esantys taktiliniai ir brailio rašto informaciniai aukšto žemėlapiai, liečiamuoju būdu neregiams ir taktilinio rašto bei kontrastingų spalvų žymimų kabinetų pagalba, padeda susiorientuoti esamame aukšte.

Kiekvienos kabineto durys pažymėtos kontrastingos spalvos lentelėmis taktiliniu ir brailio raštu. Išskirtinai geltona vidaus vedlio reljefinių takų, lentelių ant laiptų turėklų, lentelių ant durų ir laiptų pirmosios ir paskutiniosios pakopos žymėjimo spalva – geltona, yra kontrastinga spalva pagrindui, ant kurio uždėtos skiriamosios žymos. Spalvų kontrastingumas reikalingas silpnaregiams, nes taip yra įspėjama apie artėjantį objektą, padeda orientuotis didelėse erdvėse. Silpnaregiai – tai žmonės, kurie mato silpniau nei regintieji, bet ir tie, kurie mato kitaip.

Tamsiu paros metu ir esant mažam apšvietimui, silpnaregis dažnai tampa aklu. Silpnaregiams sunku orientuotis, kai nėra spalvų kontrasto, tada viskas susilieja su aplinka.

Tyrimų duomenimis nustatyta, kad silpnaregiai geriau mato ryškias, pozytivias spalvas. Pritaikytas pastatas atveria galimybes teikti socialines paslaugas kompleksinę negalią turintiems žmonėms, vykdyti jiems keramikos, muzikos užsiėmimus, naudotis pritaikytomis informacinėmis technologijomis.

Pritaikyta aplinka neregiui ir silpnaregiui, atpalaiduoja reginčius žmones nuo būtinybės jį nuolat lydėti ir kiekviename žingsnyje jam padėti. Tinkamai suprojektuota aplinka yra neregio savarankiškumo rodiklis. Pasaulis, kuriame gyvename, labai dinamiškas. Keičiasi technologijos, galimybės ir mados. Tai, kas seniau buvo rekomendacija, šiandien tampa prieinama ir būtinybe, įteisintomis gyvenimo normomis.

Taip yra ir su fizinės aplinkos pritaikymu įvairių poreikių ir galimybių žmonėms. Naujos gyvenimo situacijos, besikeičiančios technologijos pateikia vis naujus iššūkius. Todėl tai, kas prieinama, patogu, saugu reginčiajam, turi būti prieinama, pasiekiama, patogu, saugu regėjimo negalią turinčiam žmogui.

Visapusiškai pritaikytas pastatas ir vykdomos veiklos Dienos veiklos centre, tai socialinės integracijos į visuomenę pagalba Kretingos rajono neįgaliesiems.

(Šis straipsnis parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už šio straipsnio turinį atsako Dienos veiklos centras. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi Europos Sąjungos nuomonę.)

Informaciją parengė Dienos veiklos centro direktorė Birutė Viskontienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų