Vyras perdozavo „Viagros“: šalutinis poveikis nustebino net medikus

Vienas vyras neseniai gavo skaudžią pamoką, kaip svarbu tiksliai paisyti nurodytų vaistų dozių. 31 metų vyras, kurio vardas neskelbiamas, padaugino potencijos sutrikimams gydyti skirto vaisto „Viagra“.

Net ir vartojant vaistus tiksliai nurodytomis dozėmis gresia šalutinis poveikis.<br> 123rf nuotr.
Net ir vartojant vaistus tiksliai nurodytomis dozėmis gresia šalutinis poveikis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2018, 9:10 PM

Po poros dienų jis buvo nuvežtas į klinikų skubios pagalbos skyrių, nes viską ėmė regėti raudonai. Medikų teigimu, ši būklė yra negrįžtama.

Niujorko „Mount Sinai“ akių ir ausų ligoninės tyrėjai šį atvejį ištyrė ir aprašė žurnalo „Retinal Cases“ rudens numeryje. Tyrimo autoriai patvirtino, kad didelės sildenafilo citrato („Viagros“) dozės gali pažeisti regėjimą ir tas pažeidimas gali būti neišgydomas. Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad vaistas gali visam laikui pažeisti ligonių, sergančių pigmentiniu retinitu, regą. Tiesa, tyrimai atlikti tik su laboratorinėmis pelėmis.

„Žmonės vadovaujasi požiūriu, kad jeigu šiek tiek yra gerai, tai daug yra dar geriau, – pastebėjo tyrimo vadovas Richardas Rosenas, Niujorko „Mount Sinai“ akių ir ausų ligoninės Tinklainės funkcijų skyriaus vadovas. – Šis tyrimas parodė, kokie pavojai gresia, pavartojus didelėmis dozėmis šio gana plačiai naudojamo vaisto“.

R.Rosenas su komanda „Viagros“ perdozavusio vyro akių tinklainę ištyrė iki pat ląstelių lygmens, kad išsiaiškintų struktūrinius jos pažeidimus. Toks tyrimas pasaulyje buvo atliktas pirmąkart.

Tirdami vyro akis tyrėjai panaudojo elektroretinogramą, optinę koherentinę tomografiją ir adaptyviąją optiką. Visa tai mokslininkams leido realiu laiku ypač detaliai ištirti akių sandarą ir tiksliai nustatyti sritis, kuriose buvo mikroskopinių akies tinklainės ląstelių – kolbelių, labai svarbių spalvotam regėjimui – pažeidimų.

Tad kas gi buvo nustatyta?

Ogi nieko gero. Žmogaus tinklainėje buvo aptikti pažeidimai, panašūs į tuos, kurie buvo nustatyti tiriant gyvūnus, turėjusius paveldimas tinklaines ligas, kas mokslininkams buvo netikėta.

„Tai padėjo paaiškinti simptomus, dėl kurių kentė pacientas, – sakė R.Rosenas. – Nors mes žinome, kad šio vaisto šalutinis efektas yra spalvų matymo sutrikimas, iki šiol neturėjome galimybės pamatyti, kokį šis vaistas padaro struktūrinį poveikį tinklainei“.

Prieš šį tyrimą vyras prisipažino išgėręs per didelę „Viagros“, kurios įsigijo internete, dozę. Šio vaisto rekomenduojama vartoti tik po 50 mg.

Vyras pasakojo, kad simptomai pasireiškė labai greitai, vos pavartojus vaistų. Tačiau jis negalėjo patikslinti, kiek būtent jų išgėrė. Užuot vaistus dozavęs pakuotėje buvusia pipete, jis skysčio išgėrė tiesiai iš buteliuko. Vėliau jam buvo diagnozuotas užsitęsęs tinklainės apnuodijimas, rašoma portale „IFLScience“.

Nors geriausia vaistus vartoti taip, kaip nurodyta informaciniame lapelyje, kartais net ir nustatytos sildenafilo citrato dozės gali sukelti regėjimo sutrikimų. Tiesa, paprastai tokiais atvejais pasaulis matomas melsvomis, o ne raudonomis spalvomis ir šis simptomas, tyrėjų teigimu, paprastai būna laikinas, praeinantis po maždaug 24 val.

Deja, šio paciento regėjimas net ir po metų nepagerėjo. Jokie vaistai jam nepadėjo ir gydytojai sako, kad jo būklė neišgydoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.