Sėkmingam gydymui gali sutrukdyti ir nocebo efektas

Efektyvus ar neturintis reikiamo gydomojo poveikio? Kokybiškas, nes brangus ar pigus originalo pakaitalas? Saugus vartoti ar sukeliantis daugiau nepageidaujamų reakcijų? Tai, ko gero, pagrindiniai teiginiai, kuriais, tarsi vinimis prie kryžiaus, paskutiniuoju metu yra kalami generiniai vaistai.

Tyrimais įrodyta, kad gydymosi sėkmei labai didelę reikšmę turi du dalykai: specifinis tinkamai parinktų vaistų ar procedūrų veikimas į tam tikrą organą ar procesą, vykstantį organizme bei paciento lūkesčiai.<br> 123rf nuotr. 
Tyrimais įrodyta, kad gydymosi sėkmei labai didelę reikšmę turi du dalykai: specifinis tinkamai parinktų vaistų ar procedūrų veikimas į tam tikrą organą ar procesą, vykstantį organizme bei paciento lūkesčiai.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2018, 2:02 PM

Tyrimais įrodyta, kad gydymosi sėkmei labai didelę reikšmę turi du dalykai: specifinis tinkamai parinktų vaistų ar procedūrų veikimas į tam tikrą organą ar procesą, vykstantį organizme bei paciento lūkesčiai.

Kai lūkesčiai yra teigiami, jų poveikis sveikatai vadinamas placebo efektu ir, atvirkščiai, kai tikimasi blogiausio, tuomet „gydyti“ pradeda nocebo efektas, rašoma Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos pranešime.

Kuo pasireiškia nocebo efektas?

Kaip teigia šeimos medicinos rezidentė, Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) valdybos narė Kristina Grigaliūnaitė, gydytojai esminių skirtumų tarp generinių ir patentinių vaistų nemato.

„Nežymiai skirtis gali net to paties vaisto skirtingos partijos. Bet ar tai iš esmės pakeičia paciento ligos eigą, turi įtakos jo gyvenimo kokybei? Ne, nes gydo veiklioji medžiaga. Medicina šiandien jau nebeįsivaizduojama be generinių vaistinių preparatų. Daugybė vaistų, kuriuos pacientai vartoja, ypač gulėdami ligoninėse, jau seniai yra tik generiniai“, – teigia JGA atstovė.

Anot jos, faktą, kodėl dalis visuomenės tiki, kad generiniai vaistai gydo prasčiau, nors visi farmakologiniai vadovėliai vieningai tvirtina, jog tiek originalūs, tiek generiniai vaistai nesiskiria, galima paaiškinti nocebo efektu.

„1981 m. buvo atliktas mokslinis tyrimas, kurio metu sveikiems savanoriams ant galvų buvo uždėti elektrodai ir pasakyta, kad pro juos bus leidžiama elektros srovė, taigi, vėliau, tikėtina, gali skaudėti galvą. Po tyrimo dauguma dalyvių patvirtino, kad jiems išties skauda galvą. Tačiau įdomiausia yra tai, kad jokia elektros srovė per elektrodus nebuvo paleista. Taigi, galvos skausmui atsirasti pakako lūkesčio, kad šis bus. Taip buvo susidomėta placebo efekto priešprieša – nocebo efektu“, – pasakoja K. Grigaliūnaitė.

Anot jos, nepriklausomai nuo to, ar vaistas yra veiksnus ar ne, paciento lūkesčiai turi didžiulį poveikį.

„Nocebo efektas pasireiškia esamų simptomų pablogėjimu arba naujų nespecifinių simptomų atsiradimu, kai jiems nėra jokios aiškios priežasties. Nespecifiniais simptomais laikomi tokie bendri simptomai, kaip galvos skausmas, mieguistumas, pykinimas, silpnumas. Dėl šio efekto pablogėjusi žmogaus savijauta yra didžiulis stresas jam pačiam.

Nocebo efektas taip pat didina paskirto gydymo rėžimo nesilaikymo tikimybę, skatina veiksmingo gydymo nutraukimą, nereikalingų, pašalinius simptomus neva gydančių, vaistų vartojimą, dėl jo labiau nepasitikima sveikatos priežiūros specialistais, maža to, padidėja gydymo kaštai,“ – pastebi K. Grigaliūnaitė.

Nocebo efekto pasekmes jaučia visi sveikatos priežiūros dalyviai

Anot pašnekovės, placebo ar nocebo efektai veikia per neuromediatorius, dalyvaujančius labai sudėtinguose procesuose, vykstančiuose smegenyse. Tokiu būdu yra skatindamas simptomų atsiradimas ar išnykimas.

„Jei žmogus anksčiau yra turėjęs neigiamų patirčių vartodamas vaistus, nepriklausomai nuo to, koks yra dabar jo vartojamas vaistas, išauga rizika patirti minėtų nespecifinių simptomų: galvos svaigimą, mieguistumą, nuovargį, silpnumą, – atkreipia dėmesį šeimos medicinos rezidentė. – Neigiamiems žmonių lūkesčiams didžiulę įtaką daro ir sveikatos priežiūros specialistai, (ne)verbaline kalba išreikšdami savo lūkesčius dėl paciento gydymo sėkmės („Dabar jums skiriu generinį preparatą, atkreipkite dėmesį, kad galite jaustis kitaip, patirti nepageidaujamų reakcijų“ – tokios ir panašios frazės žmogų iš anksto užprogramuoja negatyviai), taip pat paties paciento asmenybė.

Yra įrodyta, kad žmonės, turintys nerimo ar depresijos sutrikimų, pesimistai, A tipo asmenybės nocebo efektą rizikuoja patirti dažniau“.

JGA atstovės teigimu, nocebo efekto pasekmes jaučia visi sveikatos priežiūros dalyviai, tad labai svarbu didinti nocebo efekto žinomumą tarp pacientų ir gydytojų. Tai pat gydytojams svarbu atsirinkti, kam ir kokiu būdu tinkamiausiai pateikti informaciją apie galimus nepageidaujamus gydymo poveikius.

Galbūt užuot pranešus, kad, pavyzdžiui, 5 procentai šį vaistą vartojusių žmonių patiria alerginių reakcijų, geriau būtų sakyti: „Net 95 procentai pacientų šį vaistą toleruoja puikiai“.

Kas garantuoja vaistų kokybę?

Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos specialistų, nepasitikėjimas generiniais vaistais yra keliamas dirbtinai. Viešai skatinamas nerimas ir tvirtinimai, kad generiniai vaistai sukelia daugiau nepageidaujamų reakcijų ar yra mažiau efektyvūs, yra nepagrįstas. Nėra jokių tokias kalbas patvirtinančių mokslinių įrodymų.

Ligą gydo vaisto veiklioji medžiaga, o ne jo pavadinimas ar pakuotė. Nesvarbu ar originalūs, ar generiniai – visi Lietuvoje esantys vaistai yra registruojami pagal Europos Sąjungoje priimtus teisės aktus.

Visiems vaistams taikomi vienodi kokybės, saugumo ir veiksmingumo standartai, visi jie yra atidžiai tiriami ir įvertinami. Ir tai daro kompetentingi ekspertai.

Bet kokia gauta nepageidaujama reakcija į vaistą yra analizuojama ir vertinama.

Beje, kalbant apie nepageidaujamas reakcijas į vaistą, jų gali pasitaikyti tiek vartojant originalų, tiek generinį preparatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.