Tėvai sutrikę: SAM išsiuntė įspėjimus, ko per Kalėdas nedovanoti vaikams

Panašu, kad Lietuvos valdžia rimtai nusiteikusi keisti visuomenės požiūrį į Kalėdas ir jų šventimą bei pripratinti žmones gyventi gerokai sveikiau.

SAM rekomenduoja vaikams per Kalėdas saldainių nedovanoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
SAM rekomenduoja vaikams per Kalėdas saldainių nedovanoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Neseniai daug nuostabos sukėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio pasisakymai Seimo kultūros komiteto posėdyje apie amerikietiškąją kalėdinę dainą „Jingle Bells“ ir paties Kalėdų senelio įvaizdį.<br>D.Umbraso nuotr.
Neseniai daug nuostabos sukėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio pasisakymai Seimo kultūros komiteto posėdyje apie amerikietiškąją kalėdinę dainą „Jingle Bells“ ir paties Kalėdų senelio įvaizdį.<br>D.Umbraso nuotr.
Saldainiai neretai tampa kalėdine dovana vaikams. <br>T.Bauro nuotr.
Saldainiai neretai tampa kalėdine dovana vaikams. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 6:27 PM, atnaujinta Nov 16, 2018, 7:39 PM

Neseniai daug nuostabos sukėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) lyderio Ramūno Karbauskio pasisakymai Seimo kultūros komiteto posėdyje apie amerikietiškąją kalėdinę dainą „Jingle Bells“ ir paties Kalėdų senelio įvaizdį. O dabar Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina tėvus vaikams per šventes nedovanoti saldainių.

Štai kokį laišką neseniai gavo vieną mokyklą lankančių mokinių tėvai: „Gavome Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos atstovo laišką dėl saldainių vartojimo Kalėdų metu. Norima atkreipti dėmesį, kad artėja Kalėdos ir vaikų ugdymo įstaigose padidėja saldainių vartojimas, norima priminti, kad į ugdymo įstaigą nedera nešti saldainių. Nes Lietuvos vaikai ir taip suvartoja cukraus vidutiniškai 4 kartus daugiau nei rekomenduoja PSO. Atitinkamai turi būti apgalvotos ir Kalėdų Senelio dovanos“.

Šio laiško turiniu viena mama šiandien pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

Pasidomėjus, ar išties kas nors iš SAM specialistų išplatino tokį raginimą, SAM Spaudos tarnybos patarėja, laikinai vykdanti vedėjo funkcijas Alina Žilinaitė patvirtino, kad taip.

„Iš tiesų SAM mitybos ekspertai kreipėsi į Visuomenės sveikatos biurus prašydami priminti darželinukų ir moksleivių tėveliams, kad sveika vaikų mityba yra itin svarbu. Artėjančios didžiosios metų šventės yra tas laikas, kai tiek vaikai, tiek suaugusieji suvartoja daugiau saldumynų nei įprastai.

Tradiciškai žmonės yra linkę parodyti dėmesį kitiems, tačiau retai susimąsto, kad dovanoti saldainius nėra labai sveika, o ypač, jeigu tokių dovanų žmogus gauna daug.

Tad kviečiame prieš šventes dėmesį parodyti kiek kitaip ir vietoje įprastų saldainių dovanoti sveikesnius skanėstus. Na, o Kalėdų senelis vaikams taip pat galėtų dovanoti ne šokoladus, o pavyzdžiui, sveikuoliškus sausainius, džiovintus vaisius ar panašiai. Tai būtų daug sveikesnė ir labai skani alternatyva“, – paaiškino A.Žilinaitė.

Primename, kad tai – ne pirmas šiemet valdžios bandymas patarti visuomenei, kaip reikėtų švęsti Kalėdas.

LVŽS lyderis R.Karbauskis Seimo kultūros komiteto posėdyje kiek daugiau nei prieš mėnesį kalbėdamas apie kaimo turizmą sakė: „Lietuvoje yra vieta, nesakysiu, kuri, nes jūs tikriausiai ir taip atspėsite, kur yra lietuviškas Kalėda. Jis priiminėja dešimtis tūkstančių vaikų. Ir tai nėra Kalėdų Senelis, o Kalėda. Atitinkamai yra ir tos tradicijos, ir rūbai kitokie nei įprasta sukomercintam pasauliui“, – sakė R.Karbauskis.

Jis taip pat pabrėžė, kad „reikia žmonėms duoti alternatyvą“, jog šie su vaikais nevažiuotų į Laplandiją pas Kalėdų Senelį.

„Nekalbame apie įstatymą, kad apribosime. Kalbame apie mokymą. Kaip išnaudoti etnokultūrą. Svarbu, kad komisijų nuostatose ir pinigų skyrimo tvarkoje būtų prioritetine tvarka numatytos programos, kurios skirtos populiarinti etnokultūrai. Žmonės atsirinks ir pateikdami paraiškas, atsirinks“, – per posėdį sakė R.Karbauskis.

Per tą patį posėdį nuaidėjo ir nepasitenkinimas, kad prie Vilniaus eglės groja visame pasaulyje populiarią amerikietiškąją „Jingle Bells“ dainą.

Po šių pasisakymų R.Karbauskis prilygintas personažui Grinčui, kuris nori pavogti Kalėdas. Tačiau pats politikas po kritikos bangos socialiniame tinkle „Facebook“ suskubo raminti aistras.

„Niekas Kalėdų iš mūsų nepavogs“, – rašė R.Karbauskis ir uždėjo šypsenėlę.

„Šiandien Kultūros komiteto posėdžio pabaigoje kolegos ėmė nagrinėti etnokultūros temą. Kalbėti apie tai, kad pamažu atsisakome savo lietuviškų tradicijų ir gražiausias šventes pasitinkame įpindami vis daugiau kitų šalių kultūrų elementų, kurie daugiau siejami su komercija, – feisbuke rašė R.Karbauskis. – Sutinku su kolegomis ir manau, kad kalbant apie vieną gražiausių metų švenčių – Kalėdas, turėtume prisiminti Kalėdą, lietuvišką šios šventės personažą, kurį baigiame pamiršti. Jis kitoks, nei kitų kultūrų Kalėdų simbolis. Iš visų pasaulio Kalėdų Senelių mūsų Kalėda išsiskiria ir apdaru – šviesiais kailiniais. Kalėda, simbolizuoja vaikų norų margumą ir gebėjimą juos pildyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.