Paaiškėjo, kaip dažnai vaikams skiriami antibiotikai

Šiaulių teritorinėje ligonių kasoje (TLK) veikiantis vaistų komitetas kartu su Lietuvos klinikinės farmakologijos draugija surengė konferenciją racionalaus antibiotikų vartojimo tema. Konferencijoje pateikti konkretūs antibiotikų skyrimo pavyzdžiai, paimti iš šeimos gydytojų praktikos, ir pateiktos išvados, kokią įtaką antibiotikų vartojimas padarė vėlesniam pacientų sergamumui, ar teko šiuos pacientus gydyti ligoninėje. Konferencijoje dalyvavo daugiau nei šimtas gydytojų iš Šiaulių ir Panevėžio regionų.

Antibiotikų skyrimas kūdikiams Šiaulių TLK zonos gydymo įstaigose pastaruoju laikotarpiu sumažėjo net penkis kartus.<br> 123rf nuotr. 
Antibiotikų skyrimas kūdikiams Šiaulių TLK zonos gydymo įstaigose pastaruoju laikotarpiu sumažėjo net penkis kartus.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-19 11:40

Konferencijos dalyviams pristatytas vaistų komiteto tyrimas, kurio metu buvo išnagrinėta 180 kvėpavimo takų ligomis sirgusių kūdikių ir mažų vaikų gydymo atvejų. Tyrėjai analizavo, kada ir kokio stiprumo antibiotikai buvo skirti mažiesiems pacientams, bei kokią įtaką jų sveikatai turėjo antibiotikų vartojimas. Tyrėjai nustatė, kad tik penktadalis vaikų negydyti antibiotikais, kitiems skirti siauro, vidutinio ar net plataus spektro rezerviniai antibiotikai.

Tyrimo rezultatus pristatęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, vaistų komiteto pirmininkas Romaldas Mačiulaitis pabrėžė, kad antibiotikų skyrimas kūdikiams pirmą kartą jų gyvenime, ypač plataus spektro, anksčiau ar vėliau atsilieps mažųjų pacientų sveikatai.

„Jei norime paskirti antibiotiką, turime būti tikri, ar jo reikia. Siauro spektro antibiotikai – saugiausi“, – tvirtino kitas konferencijos pranešėjas, klinikinės farmakologijos gydytojas rezidentas Vaidotas Galaunė.

Dėl netinkamo plataus spektro antibiotikų vartojimo, pasak V. Galaunės, bakterijos tampa atsparios, antibiotikų veikimo efektyvumas mažėja, o tai gali būti didėjančio žmonių sergamumo, nesėkmingo gydymo ar net mirties priežastimi.

Ar reikalingi antibiotikai ir kokie, padeda nustatyti C reaktyvaus baltymo (CRB) tyrimas, greitasis streptokoko antigeno nustatymo testas ir mikrobiologinis tyrimas (pasėlio paėmimas), bet medikai dažnai skiria vaistus neatlikę tyrimų ir nenustatę ligos sukėlėjo.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos atstovės, Vaistų komiteto narės Dalios Ozolienės žodžiais, gydytojams sunkumų kyla ir dėl ligų gydymo metodikų, algoritmų trūkumo. Kai nėra algoritmų ir metodikų, dažniausiai pasitaikančioms ligoms gydytojai apsidrausdami skiria plataus spektro antibiotikus.

Konferencijoje atkreiptas dėmesys, kad ligų sukėlėjai Lietuvoje gali labai skirtis nuo sukėlėjų kitose šalyse, ir tai, kas racionalu gydant ligą, pavyzdžiui, JAV, nebus racionalu Lietuvoje.

Aktyvi Vaistų komiteto ir Šiaulių TLK veikla jau davė teigiamų rezultatų siekiant kuo racionalesnio antibiotikų vartojimo.

„Antibiotikų skyrimas kūdikiams Šiaulių TLK zonos gydymo įstaigose pastaruoju laikotarpiu sumažėjo net penkis kartus, daugėja siauro spektro penicilinų skyrimas, dažniau sukėlėjo mikrobiologinei kilmei nustatyti atliekamas streptokoko antigeno nustatymo testas, gydytojai palankiai atsiliepia apie Vaistų komiteto veiklą“, – džiaugėsi D. Ozolienė.

Vis daugiau tėvų, auginančių mažus vaikus, gydytojų klausia, ar tikrai jų vaikui reikalingas antibiotikas, ir prieš paskiriant jį prašo atlikti tyrimą.

Nuo kitų metų planuojama įvesti pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigoms skatinamąjį priedą, susijusį su racionaliu antibiotikų vartojimu. Šiaulių TLK jau pateikė siūlymą šio rodiklio formuluotei.

Konferencijos dalyviai pateikė siūlymą ambulatorinėmis sąlygomis atlikti vaikų, sergančių ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų (ŪVKT) infekcijomis, pasėlio tyrimą, siekiant išsiaiškinti mūsų šalyje vyraujančius šių ligų sukėlėjus.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.