Lietuvos mokiniai – alkoholio vartojimo lyderiai, kelia nerimą ir nauja priklausomybė

Pagal alkoholio vartojimą Lietuvos mokiniai išlieka lyderiai. Psichotropinės medžiagos uždraustos, bet devintokams – ne problema rasti, įpirkti ir rūkyti marihuaną, taip pat tyrėjai įspėja apie naują priklausomybę, kuri plinta.

 123rf nuotr. 
 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Urbonaitė-Vainienė

Nov 27, 2018, 5:24 PM

„Per 30 proc. visų vartojančiųjų tabako gaminius renkasi elektronines cigaretes. Mokslas, deja, dar nėra sukaupęs pakankamai duomenų, kiek jos galimai saugesnės už tabaką, tačiau tikrai žinome, kad elektroninių ir įprastų cigarečių kancerogeninis poveikis – toks pats, tik šiandien mokslas dar negali pasakyti, per kiek laiko vystosi sveikatą veikiančios išeitys“, – komentavo T. Vaičiūnas.

Tyrėjams kelia nerimą nelegalios narkotinės medžiagos paplitimas tarp mokinių – kanapių rūkymas.

„Buvo vertinami tik devintokų įpročiai, tad bandžiusių kanapių yra beveik vienas iš penkių – nepilnai 18 proc., beveik penktadalis nurodė, kad bandė rūkyti šios nelegalios medžiagos, per pastarąsias 30 dienų nurodė rūkę 7 proc. Atrodo, nedaug, bet stebime potencialų augimą“, – atkreipė dėmesį LSMU lektorius.

Vienas iš rizikingos elgsenos veiksnių – ankstyva lytinė elgsena būdinga šeštadaliui tirtų devintokų. Pasak A. Vaičiūno, Europos kontekste šis rodiklis vienas geriausių, ši rizikinga elgsena nėra tiek smarkiai aktuali, bet žvelgiant vietiniu lygmeniu problema egzistuoja.

Kaip pristatydami tyrimo duomenis akcentavo tyrėjai, socialinė parama stokojantiems mokiniams ir jų šeimoms – labai svarbus veiksnys vertinant sveikatą ir elgseną. „Tyrimai labai nuosekliai rodo, kad stokojantys socialinės paramos labiau linkę į rizikingą elgseną, prastesni jų sveikatos rodikliai“, – pabrėžė LSMU lektorius T. Vaičiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.