Atsirado Kauno medikų ieškoti vaikinas ir mergina, išgelbėję moteriai gyvybę

Kauno medikai džiaugiasi: jiems pagaliau pavyko surasti du jaunus žmones, kurie padėjo išgelbėti klinikinę mirtį patyrusios moters gyvybę.

Greitoji medicinos pagalba į prekybos centrą „Iki“ atskubėjo per kelias minutes, bet, jeigu ne jaunuolių pastangos, moters išgelbėti galėjo ir nepavykti.<br>J.Stacevičiaus ir M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Greitoji medicinos pagalba į prekybos centrą „Iki“ atskubėjo per kelias minutes, bet, jeigu ne jaunuolių pastangos, moters išgelbėti galėjo ir nepavykti.<br>J.Stacevičiaus ir M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2018, 3:14 PM, atnaujinta Nov 28, 2018, 3:16 PM

Tai – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odontologijos specialybės studentė Justina Gervytė ir nepanoręs savo pavardės skelbti taip pat studentas Mindaugas.

Kaip interneto portalui lrytas.lt sakė Kauno miesto GMPS darbuotojai, savo reikšmingą indėlį gelbstint gyvybę jie vertino kukliai, tik džiaugėsi atsidūrę laiku, vietoje ir galėję padėti.

„Labai didžiuojamės Jūsų poelgiu ir norėtume, kad šis atvejis taptų puikiu pavyzdžiu visiems“, – rašė Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) darbuotojai socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Primename, kad antradienį, lapkričio 27 dieną, Kauno miesto GMPS socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė ieškantys dviejų žmonių, kurie gaivino Kauno „Iki“ prekybos centre, esančiame P.Lukšio g. 60, klinikinę mirtį patyrusią moterį.

Nelaimė įvyko pirmadienį, lapkričio 26 dieną, apie 11 val.

Pasak GMPS darbuotojų, tai, kad jaunuoliai iki atvykstant greitajai suskubo moteriai suteikti pradinę pagalbą, spaudžiant krūtinės ląstą, padvigubino jos galimybę išgyventi.

Ši istorija sujaudino šimtus žmonių, kurie noriai dalijosi medikų prašymu surasti jaunuolius, kad šiems būtų galima padėkoti.

Kauno miesto GMPS direktorius Nerijus Mikelionis paklaustas, ar dažnai žmonės suskumba nukentėjusiems suteikti pirmąją pagalbą iki atvykstant medikams, sakė: „Tikrai žmonės stengiasi padėti ir vienas svarbiausių dalykų, kuriuos aš visada pažymiu, ypatingai kalbėdamas apie tokias situacijas, yra tai, kad reikia bendradarbiauti su dispečeriu ir klausyti, ką jis sako, ypač jeigu dėl pradinio gaivinimo teikimo pats truputėlį abejoji savo jėgomis.

Šiaip žmonės aktyviai bendradarbiauja su mūsų dispečeriais. Pasitaiko tik vienetiniai atvejai, kai atsisako bendradarbiauti. Tačiau dažniausiai žmonės tikrai klauso dispečerių ir vykdo jų nurodymus, iki atvyks GMP.

Norėčiau pažymėti, kad greitoji medicinos pagalba be aplinkinių žmonių, kurie yra įvykio vietoje, tikrai nepasieks tokių rezultatų, kokius galima pasiekti, padedant visuomenei“.

N.Mikelionis džiaugėsi, kad visame pasaulyje populiarėja tendencija likti neabejingiems ir suteikti nukentėjusiems per nelaimę ar ištiktiems staigaus priepuolio, pirmąją pagalbą iki atvykstant medikams.

Savo ruožtu medikai stengiasi kuo labiau visuomenę šviesti, kaip gaivinti žmogų.

Taip pat stengiamasi plėsti viešai prieinamų automatinių išorinių širdies defibiliatorių tinklą kartu su turniketais, skirtais gausiam kraujavimui stabdyti.

„Pasitaiko įvairių situacijų, nebūtinai kardiologinių. Tai gali būti traumos, įvairūs sužeidimai, kuomet yra masyvus kraujavimas.

Jeigu pažeidžiama stambi kraujagyslė, mes turime vos 30-50 sekundžių. Jeigu per tą laiką neuždėsime turniketo, mes žmogų prarandame, nes nė viena greitoji niekur pasaulyje per pusę minučių ar 50 sekundžių šalia neatsiras, nebent angelas sargas kažkur šalia ją laikė.

Tokie dalykai labai svarbūs visuomenėje ir visuomenė turėtų suvokti, kad pirmosios pagalbos kursai, gaunami įvairiose instancijose, pavyzdžiui, tuomet, kai reikia praeiti gaunant vairuotojo pažymėjimą, nėra formalumas. Ši nuomonė kol kas yra gaji mūsų visuomenėje ir ne vienas galvoja, kad tai tiesiog paukščiukas, kurį reikia užsidėti norint gauti vienokį ar kitokį dokumentą.

Visada pamąstykime, kad bet kada šalia mūsų gali atsidurti artimas žmogus, kuriam reikės teikti pagalbą.

Žinios, kaip tai daryti, prieinamos ne tik medikui, bet kiekvienam visuomenės nariui, gali padėti kritiniu momentu išgelbėti mums artimą žmogų“, – priminė gydytojas.

N.Mikelionis kvietė ištikus nelaimei nebijoti, kad pakenksite žmogui jį gaivinant. Esą labiau pakenkti, nei klinikinė mirtis, neįmanoma.

„Greitajai medicinos pagalbai būtina visuomenės pagalba, nes kiekviena uždelsta minutė, pavyzdžiui, nepradėjus gaivinimo klinikinės mirties atveju, sumažina tikimybę išgyventi 10-12 proc. Įsivaizduokit, jeigu greitoji atlekia po 6 minučių, tai, jeigu niekas nepradėjo pradinio gaivinimo, 70 proc. tikimybė, kad pacientui padėti šansų nedaug“, – akcentavo Kauno miesto GMPS vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.