Vieno Lietuvos rajono valdžia daugiavaikėms motinoms pripirko spiralių

Panevėžio rajono valdžia gimdyti nebenorinčioms ir galo su galu nebesuduriančioms moterims nupirko kontraceptinių spiralių už 3 tūkst. eurų.

Dėl gimstamumo skundžiamės, bet kartais jį reikia riboti.<br>Panskliautas.lt asociatyvi nuotr.
Dėl gimstamumo skundžiamės, bet kartais jį reikia riboti.<br>Panskliautas.lt asociatyvi nuotr.
A.Pocius neigė, kad spiralės nupirktos asocialioms moterims.<br>A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
A.Pocius neigė, kad spiralės nupirktos asocialioms moterims.<br>A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
N.Šinkūnienė sakė, kad savo noru užsiregistravo jau šešios moterys.<br>A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
N.Šinkūnienė sakė, kad savo noru užsiregistravo jau šešios moterys.<br>A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Laimis Kavoliūnas, www.panskliautas.lt

Nov 28, 2018, 9:19 PM, atnaujinta Nov 20, 2019, 10:26 AM

Bet, pasirodo, jos – tikra brangenybė. Už tiek pinigų tebuvo galima įpirkti tik 20 tokių medicininių priemonių.

Neigia, kad asocialioms

Panevėžio rajono valdžia sumanė padėti moterims apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo – nupirko kontraceptinių spiralių už 3 tūkst. eurų.

Tačiau valdžios atstovai kategoriškai paneigė tai, jog spiralės buvo nupirktos asocialioms moterims – kad jos tiesiog nebeleistų į pasaulį vaikų, pasmerktų nemeilei ir nepriežiūrai.

Padorūs gyventojai piktinasi, kad tokios moterys gimdo tik dėl pašalpų, o paskui jas prageria, vaikai tokiose šeimose badauja.

Nepirko pigaus šlamšto

Rajono vicemeras socialdemokratas Antanas Pocius neatmetė, kad yra tikrai prastų šeimų, tačiau užtikrino, jog spiralės nupirktos ne girtuoklėms, o toms moterims, kurios pačios jų pageidauja, bet neturi pinigų joms įsigyti.

Pašnekovas sakė, jog savivaldybės vaiko teisių apsaugos tarybos posėdyje išsirutuliojusi kalba apie tai, kad rajone tikrai yra moterų, nebenorinčių gimdyti ir pageidaujančių kontraceptinių spiralių.

Todėl ir buvo priimtas sprendimas šiam reikalui skirti lėšų iš savivaldybės biudžeto. Iš viso buvo nupirkta per 20 spiralių, kainuojančių po 120 eurų.

„Nenorėjome pirkti bet kokio šlamšto, todėl konsultavomės su specialistais, kad tie daiktai būtų kokybiški“, – paaiškino vicemeras dėl spiralių brangumo.

Norinčių yra daugiau, nei nupirkta spiralių

A.Pocius pripažįsta, kad neplanuoto nėštumo problema yra opi. Jis ir pats vienoje laidoje girdėjęs, kaip daugiavaikė moteris skundėsi vyru alkoholiku ir kad jai nebereikia daugiau vaikų.

Vicemeras pabrėžė, kad jokios prievartos ar agitacijos moterims įsistatyti spirales nebus. Šia paslauga rajono poliklinikoje nemokamai galės pasinaudoti tik to pačios pageidaujančios daugiavaikės moterys, ir tai ne visos, o tik neišgalinčios nusipirkti spiralių.

Vicemero žiniomis, šiuo metu norinčių pasinaudoti šia galimybe yra 45 rajono moterys.

Rajono poliklinikos vyriausioji gydytoja Neringa Šinkūnienė sakė, kad savo noru užsiregistravo jau šešios moterys, iš jų dviem buvo įstatytos spiralės. Trys moterys ruošiamos prevenciškai, gydytojai jas apžiūri, atlieka tyrimus. Poliklinikoje jokių eilių kontraceptinei spiralei įdėti nėra.

Papiktino miesto valdžią

Laidą apie Panevėžio rajono valdžios nupirktas spirales parodė viena televizija.

Į ją pirmiausia sureagavo Panevėžio miesto valdžia. Ji savo internetiniame puslapyje pareiškė neigianti melagingą informaciją apie tai, kad ji pripirko tų spiralių.

Nors laidoje kalbėjo rajono vicemeras A.Pocius, tačiau, anot miesto valdžios atstovų, buvo rodomi Panevėžio centro vaizdai, savivaldybės pastatas, kalbama apie panevėžiečius.

Iš to galima suprasti, kad miestas nesirengia savo dėmesiu pamaloninti gimdyti nebenorinčių ir vargingai gyvenančių moterų.

Miesto Socialinių reikalų skyriaus Sveikatos poskyrio vedėjas Mindaugas Burba tai patvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.