Telšių ligoninėje išvengta naujagimių mirčių, bet kai kas kelia nerimą

Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja Eglė Jarašūnienė kviečia tiek būsimas mamas gimdyti skyriuje, tiek negalinčias susilaukti vaikų moteris atvykti pasitikrinti sveikatos, išmokti pažinti savo kūną. Jau metus skyriuje teikiama nauja paslauga – pirminiai tyrimai dėl nevaisingumo – davė rezultatų.

Šiemet Telšių ligoninėje išvengta nesėkmių – nebuvo negyvagimių, naujagimių mirčių.<br> 123rf nuotr.
Šiemet Telšių ligoninėje išvengta nesėkmių – nebuvo negyvagimių, naujagimių mirčių.<br> 123rf nuotr.
Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus kolektyvas.<br> G.Akavickienės nuotr.
Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus kolektyvas.<br> G.Akavickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 2, 2018, 3:13 PM, atnaujinta May 4, 2022, 12:16 PM

Rajone mažėja gimstamumas

Visų pirma Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja E. Jarašūnienė pasidžiaugė, kad metai skyriui sėkmingi tuo, kad išvengta nesėkmių – nebuvo negyvagimių, naujagimių mirčių.

Tačiau ligoninės personalui nerimą kelia mažėjantis gimdyvių skaičius, kuris greičiausiai susijęs su emigracija, senėjančia visuomene. Mat Telšių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriuje taip pat mažiau užregistruota mažųjų piliečių.

„Valdžios vyrams užduotis – kurti darbo vietas ir taip pritraukti į Telšius jaunimą“, – pusiau juokais, pusiau rimtai gimstamumo skatinimo idėją pasiūlė E. Jarašūnienė.

Skyriuje – operacijų gausa

Pasigirsta nepagrįstų nuogąstavimų, ar naktimis, savaitgaliais Akušerijos-ginekologijos skyriuje dirba gydytojai, ar jie operuoja.

E. Jarašūnienė patikino pacientus, kad skyrius dirba dieną naktį, atlieka visas operacijas, išskyrus onkologines.

„Jeigu reikia, mane, skyriaus vedėją, kviečia bet kuriuo paros laiku. Norime nuraminti Telšių pacientes, kad jos pagalbą gaus bet kada: dieną ir naktį, ir tegul nebijo važiuoti“, – užgarantavo E. Jarašūnienė.

Kaip pasakojo vedėja, iš akušerinių operacijų atliekamos cezario pjūvio, o iš ginekologinių – visos, pradedant nuo dienos chirurgijos: tai gimdos kaklelio operacijos, gimdos ertmės, endoskopinės, laparoskopinės operacijos, gimdos šalinimo, kiaušidžių operacijos.

Jeigu diagnozuotos onkologinės ligos, pacientės siunčiamos dėl specializuotos pagalbos.

Bent kartą metuose būtina pasitikrinti

Akušerijos-ginekologijos skyriuje atliekamos nėštumo pirmojo, antrojo trimestro patikros. Visos skyriaus medikės turi sertifikatus, įgytus pagal Lietuvos–Šveicarijos bendradarbiavimo programą, yra pasiruošusios ultragarsinėms patikroms.

Pasak E. Jarašūnienės, tai nėra tik paprastas vaisiaus parametrų matavimas, bet detalesnis ištyrimas, t. y. vaisiaus vidaus organų normos ar patologijos diagnozavimas.

Turint siuntimą iš poliklinikos, paslaugos pacientėms – nemokamos. O konsultacijų skyriuje pastebimai daugėja, pacientes siunčia gydytojai iš poliklinikos.

Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja E. Jarašūnienė kalbėjo, kad moterys bent kartą per metus turėtų profilaktiškai pasitikrinti pas gydytoją ginekologą savo poliklinikoje, o jeigu gydytojui neaišku, jis visada siunčia į skyrių patikslinti diagnozės.

„Pagrindiniai moterų nusiskundimai: pilvo skausmai; menstruacijų ciklo sutrikimai; taip pat, pasirodžius kraujingoms išskyroms pomenopauziniame laikotarpyje, būtina kreiptis dėl konsultacijos ir gimdos gleivinės ištyrimo“, – sakė gydytoja E. Jarašūnienė.

Pirminiai tyrimai dėl nevaisingumo

Akušerijos-ginekologijos skyriuje galima pirminė apžiūra, pirminiai tyrimai dėl nevaisingumo. Ši paslauga pradėta teikti maždaug prieš metus.

„Skyriuje atliekami pirmieji žingsniai: hormoniniai tyrimai; ultragarsinė gimdos, kiaušidžių apžiūra; ciklo įvertinimas; moters pamokymas, kaip stebėti vaisingas dienas, pažinti save; vyro nukreipimas dėl spermogramos; slaptų infekcijų, kurios gali sukelti nevaisingumą, ištyrimas“, – vardijo E. Jarašūnienė.

Jeigu reikia, pacientės toliau siunčiamos pas vaisingumo specialistus.

Nevaisingumas – šių laikų rykštė. Dažniausiai moterys nepastoja dėl kiaušidžių veiklos sutrikimo ar kiaušintakių patologijos, nepraeinamumo.

„Įsitikinus, kad kiaušintakiai pratekami, slaptų infekcijų nėra, vyras ištirtas, lieka priežastis – anovuliacija, t. y. dėl kiaušidžių veiklos sutrikimo, tada stimuliuojame kiaušides, sekame augančius folikulus. Suteikę tokią pagalbą, jau turime ir sėkmingų rezultatų“, – pažymėjo E. Jarašūnienė.

Amžiaus svarba laukiant vaikelio

Gydytojos teigimu, į specialistus kreiptis pagalbos reikėtų, jeigu pora gyvena kartu, nevengia nėštumo ir metus laiko nepavyksta pastoti.

Dėl nevaisingumo problemų į skyrių vienos moterys nekantrauja ir kreipiasi nepastojusios pusę metų, o kitos išlaukia šešerius ar net aštuonerius metus.

Didelę darbo patirtį turinti gydytoja E. Jarašūnienė pastebi, kad nevaisingumas auga. Jį sąlygoja ankstyvas lytinis gyvenimas; lytinių partnerių kaita, kuri didina slaptų infekcijų riziką; hormoninė kontracepcija; vyresnis amžius.

Moterys vartoja hormoninius kontraceptikus dešimtį metų, o paskui nusprendžia pastoti ir paaiškėja, kad nepavyksta.

„Reikėtų atminti: kuo jaunesnis amžius, tuo didesnė tikimybė pastoti. Mat gimdama moteris atsineša folikulų skaičių, kuris nuolat mažėja, ir vaisingumo kreivė leidžiasi žemyn“, – kalbėjo E. Jarašūnienė.

Besilaukiančios moterys nuo 35 metų amžiaus siunčiamos išsitirti dėl chromosominių anomalijų į Vaisiaus medicinos centrą, taip pat reikia išsitirti, jeigu vaikelio tėvui 42-eji metai ir daugiau. Tad amžius irgi svarbus norint sėkmingai susilaukti vaikelio.

Pacienčių laukia puikios sąlygos

Medikė pastebi, kad moterys daugiau rūpinasi savo sveikata, reguliariai lankosi pas gydytojus ginekologus. Vis rečiau pasitaiko tokių pacienčių, kurios sako: na va, nebuvau pasitikrinti dešimtį metų arba nuo paskutinio gimdymo nesilankiau pas gydytoją ginekologą.

Pasitikrinti moteris skatina ir įvairios medicininės nemokamos programos. Pastebimai mažėja gimdos kaklelio patologijos, kadangi vykdoma profilaktinė programa.

E. Jarašūnienė teigė, jog, iškilus problemai, pacientėms nereikėtų dairytis, kur važiuoti, – pirmiausia reikėtų apsilankyti Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriuje. Juolab kad skyriaus pacienčių po operacijų, gimdymų laukia puikios sąlygos: vienutės palatos su dušais, tualetais, nuolatinė slaugytojų priežiūra.

Gimdyti į Telšius važiuoja plungiškės, mažeikiškės, klaipėdiškės. Tarp gimdyvių pasitaiko ir į svečius pas tėvus ar gimines atvažiavusios kitų miestų moterys, kurios išvyksta labai patenkintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.