Lietuvos gyventojai galės maitintis sveikiau be ypatingų pastangų

Maitintis sveikai nuo šiol lietuviams bus gerokai paprasčiau, nes vis daugiau mūsų šalies rinkai tiekiančių produktus įmonių įsipareigojo mažinti savo gaminiuose cukraus, druskos ir riebalų kiekį.

Druskos lietuviai suvartoja net 40 proc. daugiau nei rekomenduoja PSO, cukraus – 22 proc.<br> 123rf nuotr. 
Druskos lietuviai suvartoja net 40 proc. daugiau nei rekomenduoja PSO, cukraus – 22 proc.<br> 123rf nuotr. 
Sutartį su Aurelijumi Veryga pasirašė „Rokiškio pieno“ rinkodaros direktorius Liutauras Našliūnas.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
Sutartį su Aurelijumi Veryga pasirašė „Rokiškio pieno“ rinkodaros direktorius Liutauras Našliūnas.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Giedrius Bandzevičius sutarties pasirašymo akimirką su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Giedrius Bandzevičius sutarties pasirašymo akimirką su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Bendrovės „Baltasis pyragas“ komercijos direktorius Donatas Baronas su Aurelijumi Veryga sutarties pasirašymo akimirką. <br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Bendrovės „Baltasis pyragas“ komercijos direktorius Donatas Baronas su Aurelijumi Veryga sutarties pasirašymo akimirką. <br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Bendrovės „Baltasis pyragas“ komercijos direktorius Donatas Baronas su Aurelijumi Veryga sutarties pasirašymo akimirką. <br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Bendrovės „Baltasis pyragas“ komercijos direktorius Donatas Baronas su Aurelijumi Veryga sutarties pasirašymo akimirką. <br> G.Balčiūtės nuotr. 
„Mantingos“ gamyklų ir plėtros direktorius Artūras Venslauskas su Aurelijumi Veryga sutarties pasirašymo akimirką.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
„Mantingos“ gamyklų ir plėtros direktorius Artūras Venslauskas su Aurelijumi Veryga sutarties pasirašymo akimirką.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
„Kėdainių konservų fabriko“ generalinis direktorius Skirmantas Nevidomskis su Aurelijumi Veryga sutartį šiemet pasirašo jau antrąkart.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
„Kėdainių konservų fabriko“ generalinis direktorius Skirmantas Nevidomskis su Aurelijumi Veryga sutartį šiemet pasirašo jau antrąkart.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
„Kėdainių konservų fabriko“ generalinis direktorius Skirmantas Nevidomskis su Aurelijumi Veryga sutartį šiemet pasirašo jau antrąkart.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
„Kėdainių konservų fabriko“ generalinis direktorius Skirmantas Nevidomskis su Aurelijumi Veryga sutartį šiemet pasirašo jau antrąkart.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė Irma Pilipienė (cemtre) džiaugėsi, kad vis daugiau įmonių prisijungė prie iniciatyvos gaminti sveikatai palankesnius produktus.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė Irma Pilipienė (cemtre) džiaugėsi, kad vis daugiau įmonių prisijungė prie iniciatyvos gaminti sveikatai palankesnius produktus.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Renginio akimirka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Renginio akimirka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Renginio akimirka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
 Renginio akimirka.<br> G.Balčiūtės nuotr. 
Cukraus sumažės ir kai kuriose Lietuvoje parduodamose greitojo paruošimo košėse.<br> 123rf nuotr. 
Cukraus sumažės ir kai kuriose Lietuvoje parduodamose greitojo paruošimo košėse.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 3:07 PM, atnaujinta Dec 3, 2018, 4:22 PM

Kai kurios įmonės tai sėkmingai daro jau kurį laiką, kitos pradės gaminti sveikatai palankesnius produktus nuo dabar.

Šių metų pradžioje 11 įmonių su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pasirašė sutartį, kuria įsipareigojo gerinti maisto produktų sudėtį, mažinant juose cukraus druskos ir riebalų kiekį.

Tai bendrovės: „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca Cola Baltija“, „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nesle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“ ir „Vilniaus margarino gamykla“.

Šiandien, gruodžio 3 dieną, prie šios iniciatyvos prisijungė ir su SAM tokią pat sutartį pasirašė dar penkios bendrovės: „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Baltasis pyragas“, „Mantinga“ ir antrą sutartį su ministerija pasirašęs „Kėdainių konservų fabrikas“.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugėsi, kad plečiasi ratas socialiai atsakingų įmonių, kurios savanoriškai įsipareigoja gerinti savo gaminių sudėtį, ir vylėsi, kad tokių gamintojų ateityje dar labiau daugės.

Ministras atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvos gyventojų sveikatos rodikliai dar nėra tokie, kurias galima būtų didžiuotis ir mityba yra vienas iš labiausiai sveikatą veikiančių elementų.

„Lietuva jau apsisprendė atsisakyti transriebalų. O dabar įmonėms mažinant cukraus, druskos ir riebalų kiekį kiekvienas gyventojas be ypatingų pastangų galės gauti sveikatai palankesnių pasirinkimų“, – sakė ministras.

Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė Irma Pilipienė taip pat džiaugėsi, kad vis daugiau įmonių prisijungė prie iniciatyvos gaminti sveikatai palankesnius produktus.

Tuo pačiu I.Pilipienė pažymėjo, kad kiekviena su SAM susitarimą pasirašiusi įmonė prisiėmė skirtingus įsipareigojimus. Pavyzdžiui, metų pradžioje sutartis pasirašiusios vienos įmonės įsipareigojo sveikesnius produktus pradėti gaminti iki šių, kitos – iki ateinančių metų pabaigos.

Ir dabar pasirašiusios įmonės prisiėmė skirtingus įsipareigojimus.

„Rokiškio pieno“ rinkodaros direktorius Liutauras Našliūnas sakė, kad jų bendrovė planuoja sumažinti ne mažiau kaip 10 proc. cukraus jogurtų linijoje.

„Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Giedrius Bandzevičius pastebėjo, kad pirkėjai tampa vis sąmoningesni ir parduotuvėse žvalgosi sveikesnių produktų.

G.Bandzevičius žadėjo, kad iki 2020 metų pirmojo ketvirčio „Rimi“ gaminamuose produktuose cukraus kiekis bus sumažintas iki 20 procentų.

Bendrovės „Baltasis pyragas“ komercijos direktorius Donatas Baronas teigė, kad jų kepykla jau seniai ieško galimybių kepti palankesnius sveikatai produktus. Todėl buvo atsisakyta konservantų. O dabar kepykla dar įsipareigojo savo gaminiuose sumažinti cukraus ir druskos kiekį 10 procentų.

„Mantingos“ gamyklų ir plėtros direktorius Artūras Venslauskas taip pat pastebėjo, kad jau ir anksčiau jų bendrovė bandė gaminti sveikesnius produktus. Tiesa, tada visuomenė tam dar nebuvo pasiruošusi ir norėjo įprastesnio skonio produktų. Tačiau dabar esą vis daugiau vartotojų dairosi sveikesnių produktų, todėl ir „Mantinga“ juose nusprendė mažinti cukraus kiekį.

„Kėdainių konservų fabriko“ generalinis direktorius Skirmantas Nevidomskis pastebėjo, kad tai jau antrasis jų pasirašytas susitarimas su SAM, kuriuo įsipareigojo gaminti dar daugiau sveikesnių produktų.

Kaip šioms įmonėms pavyks vykdyti įsipareigojimus, parodys laikas.

Tuo metu anksčiau su SAM sutartis pasirašiusios kai kurios bendrovės pasiekė išties stulbinamų rezultatų. Pavyzdžiui, „Malsena plius“ cukraus kiekį savo greito paruošimo avižinėse košėse maišeliuose sumažino net apie 30 procentų. Taigi, rugsėjo duomenimis, košių, kurios dabar ženklinamos „Rakto skylutės“ simboliu, pirkėjai suvartojo daugmaž 5 tonomis mažiau cukraus.

Nektarų ir sulčių gamintoja „Eckes-Granini Lietuva“ šių metų pradžioje įsipareigojo kai kuriuose savo gaminiuose pridėtinio cukraus kiekį sumažinti 10 procentų. Nors, kaip pastebėjo „Eckers-Granini Lietuva“ rinkodaros direktorius Vidas Komparskas, sultyse ir nektaruose yra nemažai natūralaus cukraus, kuris išsiskiria iš vaisių, vis dėlto bus stengiamasi gaminti kuo sveikesnius produktus.

„Mars Lietuva“ yra įsipareigojusi dėti mažiau cukraus į kai kuriuos padažus ir sumažinti šokoladinių batonėlių kaloringumą.

„Fazer Lietuva”, prisidėdama prie iniciatyvos, sukūrė savo populiariausių gaminių alternatyvas be pridėtinio cukraus ir su mažiau druskos. 

„Orkla Foods Lietuva“ ketina net trečdaliu sumažinti cukraus ir druskos kiekį kečupe, o gaminant visus dribsnius, javainius, greitai paruošiamas košes ir batonėlius atsisakyti pridėtinio cukraus.

Pridėtinio cukraus ir riebalų kai kuriuose saldainiuose ir žemės riešutų svieste nenaudoti įsipareigojo ir „Rūta“. Taip pat šio saldainių fabriko atstovai mažinti šių produktų porcijas, užkandžių batonėliuose nenaudoti pridėtinio cukraus ir išvis nebegaminti cukrinės dražė.

Sėkmingai įsipareigojimus įvykdė ir UAB „VMG Food“ (buvusi Vilniaus margarino gamykla), sumažinusi 10-12 proc. riebalų kiekį visoje „Vilniaus“ margarinų ir tepiųjų riebalų grupėje ir 15 proc. riebalų kiekį margarine „Vilniaus lengvumas“.

Cukrus ir druskos kiekis jau kurį laiką mažinamas ir „Nestle Baltics“ gaminiuose. 2014-2016 m. cukraus buvo sumažinti 8, o druskos – 10 proc.

O štai „Coca Cola“ specialiai Lietuvai priėmė ambicingą įsipareigojimą sumažinti cukraus kiekį gaminiuose 15 proc. Šį tikslą iš dalies pavyko pasiekti. Dabar Lietuvos rinkai tiekiamuose „Coca Cola“ gėrimuose yra 13 proc. mažiau cukraus.

Visos šios įmonių pastangos turėtų pagerinti Lietuvos gyventojų mitybą, kas yra labai svarbu.

Kaip rodo Lietuvoje atlikti tyrimai, šalies gyventojai kasdien su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) druskos, cukraus ir riebalų.

Druskos lietuviai suvartoja 40 proc. daugiau nei rekomenduoja PSO, riebalų – 39 proc., sočiųjų riebalų – 29 proc., cukraus – 22 proc.

Toks gausus šių medžiagų vartojimas skatina tokias širdies ir kraujagyslių ligas, kaip hipertenzija, infarktas ir insultas, taip pat vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą ir kitas ligas.

Siekiant mažinti galimas grėsmes sveikatai SAM inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti maiste kenksmingų medžiagų kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.