Rado būdą, kaip greičiau diagnozuoti ir suprasti, kaip gydyti įvairias ligas

Jungtinės Karalystės tyrėjai nustatė daugiau kaip 80 tūkst. žmonių DNR molekulių sekas, leidžiančias specialistams greičiau diagnozuoti ir suprasti, kaip gydyti įvairias ligas. Tai didžiausias tokio pobūdžio projektas pasaulyje.

 Retomis ligomis sergantiems pacientams diagnozės dažnai tenka laukti daug metų. <br> 123rf nuotr.
 Retomis ligomis sergantiems pacientams diagnozės dažnai tenka laukti daug metų. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-12 13:23

Specialistai pastebi, kad retomis ligomis sergantiems pacientams diagnozės dažnai tenka laukti daug metų. Tačiau technologijos leidžia šį procesą pagreitinti.

Tyrėjai tam pasitelkia populiarėjantį būdą, kai nustatoma žmogaus genomo seka. Pritaikius šią technologiją, specialistai gali matyti asmens genetinės medžiagos žemėlapį. Tai leidžia greičiau diagnozuoti ligas ir pritaikyti gydymą.

Be to, taip tikimasi iš anksto prognozuoti galimas ligas ir jų išvengti. Pirmą kartą genetinės medžiagos visumą mokslininkams pavyko nustatyti 2003 m., tačiau tai užtruko 13 metų ir kainavo 2 mlrd. svarų. Tačiau dabar specialistai tai gali padaryti per pusvalandį, o kaina sumažėjusi iki kelių šimtų svarų.

Pirmajame didelio masto britų projekte dalyvauja vėžiu bei retomis ligomis sergantys pacientai bei jų šeimos nariai. Iki šiol sudaryta 85 tūkst. žmonių genetinės medžiagos seka. Toliau planuojama išskleisti milijono ar dar daugiau žmonių DNR.

Parengė Greta Klimkaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.