Šeimos gydytojams ir pacientams sumažės vargo, nustatant negalią

Nuo kitų metų sausio dar labiau sumažės administracinė našta pacientams ir šeimos gydytojams. Jei nustatant negalią Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybai (NDNT) prireiks gydytojo specialisto konsultacijos ar išvados, pacientą pas tokį specialistą NDNT galės siųsti tiesiogiai, t. y. nebereikės šeimos gydytojo siuntimo, kaip iki šiol.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie SADM Vilniaus teritorinis skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie SADM Vilniaus teritorinis skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2018, 4:00 PM

Tai reiškia, kad pacientui nebereikės patekti pas šeimos gydytoją, norint gauti siuntimą pas specialistą ir pas jį pateks kur kas greičiau, praneša Sveikatos apsaugos ministerija.

Šie pokyčiai įvyks bendru Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) ir NDNT sutarimu. Be to, už šias gydytojų specialistų paslaugas bus apmokama iš NDNT biudžeto, taigi bus taupomos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšos.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tai yra vienas iš daugelio žingsnių siekiant mažinti medikų administracinio darbo krūvį.

„Mūsų tikslas – sumažinti eiles pas gydytojus. Tad vis aktyvesnis įvairių informacinių sistemų naudojimas, informacijos mainai elektroniniu būdu ir yra viena iš priemonių, kaip sudaryti galimybes žmonėms greičiau pakliūti pas reikiamą specialistą. Ir pacientams reikės mažiau laiko gaišti tiesiog pernešant pažymas iš vieno specialisto kitam“, – sako ministras A. Veryga.

Per šiuos metus įgyvendinta ir daugiau priemonių, mažinančių šeimos gydytojų administracinę naštą. Tam, kad pacientai galėtų mažiau laiko sugaišti gydymo įstaigose, prailgintas elektroninių nedarbingumo pažymėjimų ambulatoriškai gydomiems asmenims išdavimo terminas nuo 7 iki 30 kalendorinių dienų, o tam tikrais atvejais – iki 60 dienų (iki šiol buvo iki 10 dienų). Išplėtotos nuotolinės paslaugos – pacientai jau gali telefonu prasitęsti anksčiau paskirtų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių receptus, gauti siuntimą pakartotiniams laboratoriniams tyrimams.

Per ateinančius metus kai kurios šeimos gydytojų komandos pasipildys naujais nariais – asistentais, socialiniais darbuotojais, gyvensenos medicinos specialistais, perimsiančiais dalį gydytojų administracinio darbo. Taip pat bus išplėtotos slaugytojų kompetencijos: bendrosios praktikos slaugytojai būtinosios pagalbos atvejais galės pacientams skirti reikiamus vaistus, išplėstinės praktikos slaugytojai galės skirti ir išrašyti kai kuriuos receptinius nekompensuojamus vaistus.

Įdiegta elektroninė išankstinės registracijos sistema užtikrins paprastesnį pacientų srautų valdymą bei užkirs kelią registruotis pas tos pačios srities specialistus keletą kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?