Botulino toksino injekcijos – grožiui ir sveikatai

Veidas – mūsų emocijų ir jausmų žemėlapis, kuriame džiaugsmas, liūdesys, nuostaba, pyktis laikui bėgant palieka savo pėdsakus – mimikos raukšles. Iš pradžių vos matomos, ilgainiui raukšlės tampa vis gilesnės ir ryškesnės, ima atsirasti naujų. Senėjimo požymiai ima ryškėti apie trisdešimtuosius gyvenimo metus, kuomet organizme sulėtėja kolageno bei elastino sintezė ir ląstelių dalijimosi procesai, todėl oda ima senti, praranda elastingumą, drėgmę bei kitus svarbius mikroelementus.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 31, 2018, 9:28 AM

Mimikos raukšlės susidaro periodiškai susitraukinėjant veido raumenims (juokiantis, besišypsant, raukantis) – ant kaktos atsiranda horizontalių raukšlių, pykčio raukšlių tarpuakyje, „žąsies kojelės“ akių kampučiuose. Dažniausiai mimikos raukšlės pradeda formuotis ankstyvoje jaunystėje kaip nuolatinės pasikartojančios emocinės išraiškos pasekmė – iš pradžių jos būna vos pastebimos, tačiau vykstant natūraliems senėjimo procesams, su amžiumi tampa labiau išreikštos, gilios.

Botulino injekcijos – tai vienas sėkmingiausių veido raukšlių gydymo būdų, padedančių sumažinti arba panaikinti mimikos raukšles. Apie botulino toksino galią ir naudą grožio pasaulyje pasakoja klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojos dermatovenerologės Greta Valančienė ir Aušrinė Ramanauskaitė.

Botulino toksino injekcijos – lyderis grožio industrijoje

Patyrusių gydytojų ir modernių technologijų dėka, šiandien galime ne tik pakoreguoti raukšles, bet ir pristabdyti jų atsiradimą bei sulėtinti odos senėjimo procesus. „Šiam tikslui pasiekti naudojamas botulino toksinas ­– bakterijose natūraliai randamas baltymas, kuris blokuoja nervinius impulsus veido mimikos raumenyse, todėl jie atsipalaiduoja ir nebesusitraukia. Raumeniui atsipalaidavus, odoje esančios raukšlės išsilygina ir yra sustabdomas naujų raukšlių formavimasis – oda iškart tampa lygesnė“, – pasakoja gydytoja dermatovenerologė Aušrinė Ramanauskaitė. Korekcija botulino toksino injekcijomis – minimaliai invazinė estetinė procedūra, be konkurencijos išliekanti populiariausiųjų viršūnėje visame pasaulyje. Statistiniai duomenys atskleidžia, jog kasmet jų atliekama daugiau nei 5,5 milijonų.

Kaip atliekama procedūra?

Šiandien patyrę gydytojai, naudodami itin mažas ir saugias dozes, labai tiksliai atlieka injekciją į reikiamą raumenį, kad būtų pasiektas maksimalus galimas efektas – reikiamas raumuo atsipalaiduotų, o raukšlė toje vietoje išsilygintų, jos gylis neprogresuotų. „Mikroadata daroma nuo šešių iki penkiolikos injekcijų į skirtingus veido taškus, priklausomai nuo to, kokias raukšles norima panaikinti“, – procedūros subtilybes atskleidžia gydytoja dermatovenerologė Greta Valančienė. „Pirmą kartą suleistas vaistas veikia iki 6 mėnesių, tačiau norint išlaikyti pasiektą rezultatą, injekcijas reikia kartoti reguliariai, jog ilgainiui dingtų įprotis raukytis, lemiantis mimikos raukšlių susidarymą, tad ir raukšlės būtų nebe tokios intensyvios“, – patirtimi dalijasi gydytoja dermatovenerologė.

Griauname mitus

Ne vieną botulino toksino injekcijų poveikiu pasinaudoti atbaido visuomenėje gajūs mitai, pavyzdžiui, „kaukės efektas“ – baiminamasi sustingusio, be emocijų veido. Prieš daugiau nei 10 metų, kai literatūros apie botuliną labai trūko ir gydytojai turėjo mažai praktikos, dozės buvo žymiai didesnės nei dabar, gal ir buvo pagrindo taip manyti, tačiau dabar botulinas nedidelėmis dozėmis leidžiamas tiksliai ten, kur reikia, remiantis specialia leidimo technika, kad būtų pasiektas reikiamas jo poveikis, todėl kiekvienam pacientui vaisto kiekis parenkamas individualiai.

Prakaitavimo gydymas botulino toksino injekcijomis

Prakaitavimas – tai natūrali organizmo reakcija į padidėjusią aplinkos temperatūrą, fizinį krūvį ar emocinį stresą, kurio gausumui įtakos turi daugelis veiksnių: prakaito liaukų kiekis odoje, paveldimumas, mitybos ypatumai, tam tikrų medikamentų vartojimas ir kita. Nuo padidėjusio prakaitavimo kenčiantiems tai tampa dideliu galvos skausmu, sukeliančiu ne tik higienos problemų, bet ir didelį psichologinį diskomfortą.

Vienas efektyviausių būdų ilgesniam laikui pamiršti šią problemą – botulino toksino injekcijos, kurios gali būti taikomos esant padidėjusiam prakaitavimui pažastų, padų bei delnų srityse. Mokslininkai įrodė, jog nedideliais kiekias į padidinto prakaitavimo vietas švirkščiamas botulinas toksinas pagerina odos būklę ir gerokai sumažina prakaitavimą. „Suleistas jis blokuoja nervinius impulsus odos prakaito liaukose, todėl slopinamas prakaito liaukų aktyvumas ir taip sustabdoma prakaito gamyba net iki pusės metų“, – pasakoja gydytoja dermatovenerologė G. Valančienė. „Ši procedūra itin paklausi šiltuoju metų laikotarpiu, kuomet padidėjęs prakaitavimas kamuoja beveik kiekvieną, ypač vyrus“, – teigia dermatovenerologė.

Depresijos gydymui ir prevencijai

Botulino toksino nauda ir pritaikymas – vis dažniau ir plačiau diskutuotina tema, kuriai skiriamas nemenkas mokslininkų ir gydytojų dėmesys. Kasmet atliekama daugybė mokslinių tyrimų, kurių metu bandoma išsiaiškini, kur dar galėtų pasitarnauti šis preparatas. Vienas jų – nemažai diskusijų sukėlęs Mokslininkų Wollmero (Wollmer) ir Finzio (Finzi) atliktas tyrimas, atskleidęs, jog botulino toksino injekcijos, suleistos į tam tikrus veido raumenis, iš esmės pakeičia depresija sergančiųjų savijautą. Dr. Finzis įrodė, kad botulino toksinas gali būti naudojamas kaip antidepresantas, kuris slopina pacientų, sergančių didžiąja depresija, antakių susiraukimą.

Atlikti moksliniai tyrimai parodė, jog tam tikri raumenys daro įtaką smegenų daliai (migdolui), atsakingai už emocijų reguliavimą. Egzistuoja galimybė, jog žmogui atrodant liūdnam ar raukantis, veido raumenys stimuliuoja smegenų dalį, kurioje įvyksta pokyčiai, sukeliantys depresiją. Mokslininkai išsiaiškino, jog paralyžiavus minėtus veido raumenis, pastebimas nervinių ląstelių veiklos sumažėjimas kairiajame migdole, t.y. smegenų dalyje, kuri laikoma depresijos židiniu. Mokslinių tyrimų metu buvo atrastas antidepresantų pakaitalas – paaiškėjo, jog leidžiant botulino toksino injekcijas į tam tikrus veido raumenis žmonėms, kenčiantiems nuo depresijos, sumažėja ligos simptomai.

Mokslininkų manymu, botulino toksino injekcijų antidepresantinis poveikis pasireiškia ne tik nuo depresijos kenčiantiems pacientams, bet veikia kaip prevencinė priemonė ir sveikiems asmenims. Botulino toksino injekcijos švirkštimas į „pykčio raukšlę“ ne tik pagerina nuotaiką, sumažina susirūpinimą, bet ir sumažina tikimybę susirgti depresija.

Injekcijų leidimas – tik patikimose klinikose

Planuojantys pasinaudoti botulino toksino injekcijų nauda privalo žinoti, jog injekcijas gali suleisti tik gydytojas, turintis atitinkamą kvalifikaciją. Svarbu atsakingai išsirinkti kliniką, kurioje dirba profesionalūs gydytojai ir nesusigundyti įvairių kosmetologių ir grožio specialisčių siūlymais atlikti procedūrą. Tai labai svarbu, nes tik medicininį išsilavinimą turintis asmuo tiksliai žino, į kurį raumenį suleisti injekciją.

„Ne gydytojo atliekamos veido mimikos raukšlių korekcijos gali sukelti nemalonių pasekmių – pasitaiko atvejų, kai pacientams užkrenta vokai ar nusvyra lūpų kampučiai, kas rodo, jog injekcija suleista neteisingai, nesiremiant specialia leidimo technika. Siekiant padailinti veidą ar stabdyti prakaitavimą, būtina kreiptis į kvalifikuotą specialistą“, – įspėja gydytoja dermatovenerologė Aušrinė Ramanauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.