Paskelbė, kokių vaistų galima įsigyti ne tik vaistinėse

Lengvai sunegalavusiems ar tolokai nuo vaistinės gyvenantiems žmonėms nuo šiol įsigyti vaistų tapo kiek paprasčiau. Nuo sausio 1-os dienos tam tikrais nereceptiniais vaistais galima prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir kitose mažmeninės prekybos vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose, parduotuvėse ar degalinėse.

Nuo sausio 1-os dienos tam tikrais nereceptiniais vaistais galima prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir kitose mažmeninės prekybos vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose, parduotuvėse ar degalinėse.<br> 123rf ir D.Umbraso nuotr. 
Nuo sausio 1-os dienos tam tikrais nereceptiniais vaistais galima prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir kitose mažmeninės prekybos vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose, parduotuvėse ar degalinėse.<br> 123rf ir D.Umbraso nuotr. 
Lengvai sunegalavusiems ar tolokai nuo vaistinės gyvenantiems žmonėms nuo šiol įsigyti vaistų tapo kiek paprasčiau.<br> 123rf nuotr. 
Lengvai sunegalavusiems ar tolokai nuo vaistinės gyvenantiems žmonėms nuo šiol įsigyti vaistų tapo kiek paprasčiau.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-02 13:41, atnaujinta 2019-01-02 16:22

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) primena, kad vaistai yra ypatinga prekė ir kad neteisingas, neracionalus jų vartojimas gali pakenkti sveikatai, tad alternatyviose prekybos vietose bus leidžiama prekiauti tik tam tikrais nereceptiniais vaistais, įrašytais į Tarnybos tvirtinamą sąrašą (tikslų vaistų sąrašą galima rasti paspaudus šią nuorodą: https://www.vvkt.lt/lit/Vaistiniu-preparatu-leidziamu-parduoti-vaistiniu-preparatu-mazmenines-prekybos-imonese-sarasas). Į jį yra įtraukti vaistai, skirti suaugusiesiems arba vaikams nuo 12 metų, su viena veikliąja medžiaga, mažiausiomis galimomis pakuotėmis ir tik tam tikrų dažniausiai vartojamų grupių vaistai nuo uždegimo, priklausomybei nuo tabako gydyti, antiseptiniai vaistai, vaistai alergijos simptomams lengvinti bei vietiškai vartojami vaistai, skirti burnos ertmės ir ryklės ligoms gydyti, kurių sudėtyje nėra etanolio.

Tarp patvirtintų medikamentų – kelių skirtingų gamintojų vaistai su acetilsalicilo rūgštimi („Alka-Seltzer“, „Alka-Prim“ ir kt.), skirta gydytis nuo skausmo ir uždegimo, vaistai nuo karščiavimo su paracetamoliu („Paramax“, „Apap“), skrandžio rūgštingumą mažinantis pantoprazolas („Ipraalox“, „Nolpaza“ ir kt.), dezinfekcijai, odos antiseptiniam gydymui naudojami vandenilio peroksidas, jodas, briliantinis žaliasis tirpalas. Mažmeninėje prekyboje bus leidžiama ir kramtomoji guma „Nicotinell“.

Be kita ko, patvirtintame sąraše yra tik tie burnos ertmės ir ryklės ligoms skirti vaistai, kurių sudėtyje nėra etanolio. Visus šiuos vaistus bus galima įsigyti tik vyresniems nei 16 metų asmenims.

Keičiantis situacijai vaistų rinkoje, pavyzdžiui, jei tam tikri vaistai išimami iš rinkos arba įtraukiami nauji, šis VVKT sudaromas sąrašas irgi keisis. Todėl VVKT atkreipia dėmesį, kad šis vaistų sąrašas bus reguliariai peržiūrimas – kartą per ketvirtį. Naujas sąrašas Tarnybos tinklalapyje bus skelbiamas likus 30 dienų iki jo įsigaliojimo.

Mažmeninės prekybos įmonės, norinčios prekiauti vaistais, privalo užpildyti prašymą (deklaraciją) įrašyti jas į vaistinių preparatų mažmeninės prekybos įmonių sąrašą, taip pat pateikti Farmacinės veiklos licencijavimo taisyklėse nurodytus dokumentus ir susimokėti valstybės rinkliavą. Į minėtą sąrašą įmonė įrašoma kitą dieną po deklaracijos pateikimo. Rekomendacinę prašymo formą galima rasti šiuo adresu https://www.vvkt.lt/Paraiskos-licencijai-gauti.

Kaip skelbė BNS, parduotuvės ir degalinės kol kas nėra pasirengusios naujovei – prekybą vaistais tikimasi pradėti per artimiausius kelis mėnesius.

Naujos tvarkos šalininkai sako, kad naujos prekybos vietos bus patogios žmonėms ir padidins konkurenciją, vaistinių atstovai perspėja, kad be konsultacijos perkami vaistai gali sukelti šalutinių reiškinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?