Šokiravo Kauno medikių abejingumas: nenorėjo gaivinti mirštančiojo prie ligoninės

Kaunietė teisininkė Rūta Visočnik socialiniame tinkle „Facebook“ penktadienį pasidalijo skaudžia tūkstančius žmonių sujaudinusia istorija apie tai, kaip medikai, net ir pakviesti, nesuskubo gaivinti po ligoninės langais mirštančio žmogaus.

 Atvažiavę greitosios pagalbos medikai žmogui niekuo padėti nebegalėjo.<br>R.Visočnik nuotr.
 Atvažiavę greitosios pagalbos medikai žmogui niekuo padėti nebegalėjo.<br>R.Visočnik nuotr.
Kauno greitosios pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno greitosios pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-20 21:23

Nelaimėlį, klausydami greitosios dispečerės patarimų, suskubo gaivinti tik praeiviai. Deja, žmogus neišgyveno.

Abejingai gėrė kavą

R.Visočnik pasakojo, kaip rytą skubėdama į darbą prie Kauno klinikinės ligoninės pastebėjo būrelį žmonių, apsupusių sniege gulėjusį vyrą, nerodžiusį jokių gyvybės ženklų.

„Veidas – prisirpusios mėlynės spalvos, ant sniego kraujas (nes žmogus griuvo veidu į žemę). Greitajai pagalbai nesirodant, vienas iš praeivių ėmėsi gaivinimo. Greitosios ekipažas procedūrai vadovavo telefonu“, – rašė moteris.

Anot R.Visočnik, buvo vilties, kad žmogus dar nemirė, atrodė, kad jis kvėpavo.

„Kadangi veiksmas vyko šalia Kauno klinikinės ligoninės skubios pagalbos ir traumų skyriaus Gedimino g., nulėkiau į registratūrą prašyti medikų pagalbos. 

Registratūroje buvo nurodyta eiti į 129 ar 139 (tuo metu dėl skubėjimo ir įtampos buvau lyg transe, tad dabar jau nebepamenu) kabinetą. 

Registratūros darbuotoja nepalydėjo, koridorių raizgalynėje kabineto teko ieškotis pačiai, nors kiekviena sekundė galėjo būti lemiama. 

Radau 129(139)-tą. Jame kelios moterys gėrė kavą. 

Prašymas padėti personalo nesujaudino. Sako: „Kvieskit greitąją“. Aš: „Kvietėm, bet kol atvažiuos – gal galite padėti praeiviui, gaivinančiam mirštantį žmogų“. Atsakymas: „Mes negalime, juk greitoji iškviesta“.

Greitoji pagalba po kurio laiko atvyko, tęsė žmogaus gaivinimą automobilyje. Baigties nežinau. Kartėlį, kilusį dėl medikų abejingumo, nustelbė pagarba ir dėkingumas praeiviui, nepabijojusiam imtis atsakomybės. 

Viltis yra. Ir ji remiasi į neabejinguosius. Uolūs formuliarų ir normatyvų vykdytojai telieka teisūs „ant popieriaus“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė kaunietė.

Ligoninės atstovai atsiprašė

Nors moteris vylėsi, kad vilties vyrui išgyventi dar yra, deja, likimas jam nebuvo palankus. Kaip interneto portalui kauno.diena.lt sakė Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties medikai, dėl lėtinės ligos padarinių blogai pasijutęs vyras neišgyveno.

Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas, paprašytas pakomentuoti šį įvykį, parašė: „Labai apgailestaujame dėl skausmingo įvykio ir atsiprašome, jei kuris nors mūsų darbuotojas išties pademonstravo nejautrumą sudėtingoje ir tragiškai pasibaigusioje situacijoje. 

Ligoninės administracija būtinai aiškinsis apie šį įvykį ir kalbėsis su kolektyvu, ar tikrai nebuvo įmanoma skubiai suteikti bent minimalios skubios pagalbos pagal turėtas galimybes. 

Mediko pareiga visada pagelbėti žmogui panaudojant visus tuo metu įmanomus ir prieinamus būdus“.

Svarbiausia nedvejoti

Primename, kad kiekvienam žmogui reikėtų rimtai pažiūrėti į privalomus pirmosios pagalbos kursus, nes, jeigu šalia nėra medikų, nelaimės atveju tai gali padėti išgelbėti gyvybę.

Kaip anksčiau portalui lrytas.lt yra sakęs Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) direktorius Nerijus Mikelionis, svarbiausia, pamačius nukentėjusįjį, kuriam reikia pagalbos, bendradarbiauti su GMPS dispečeriu ir klausyti, ką jis sako, ypač jeigu dėl pradinio gaivinimo teikimo patys truputėlį abejojate savo jėgomis.

N.Mikelionis kvietė ištikus nelaimei nebijoti, kad pakenksite žmogui jį gaivinant. Esą labiau pakenkti, nei klinikinė mirtis, neįmanoma.

„Greitajai medicinos pagalbai būtina visuomenės pagalba, nes kiekviena uždelsta minutė, pavyzdžiui, nepradėjus gaivinimo klinikinės mirties atveju, sumažina tikimybę išgyventi 10-12 proc. Įsivaizduokit, jeigu greitoji atlekia po 6 minučių, tai, jeigu niekas nepradėjo pradinio gaivinimo, 70 proc. tikimybė, kad pacientui padėti šansų nedaug“, – akcentavo Kauno miesto GMPS vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.