Padaugėjo grėsmingos infekcijos nešiotojų: medikai iš mirties nagų traukė jau du vaikus

Į Kauno klinikinę ligoninę iš Prienų atvežtas sunkios būklės 4 metų berniukas, kuriam iškart diagnozuotas pavojingas gyvybei meningokokas.

 Į Kauno klinikinę ligoninę iš Prienų atvežtas sunkios būklės 4 metų berniukas.<br> 123rf nuotr.
 Į Kauno klinikinę ligoninę iš Prienų atvežtas sunkios būklės 4 metų berniukas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-29 14:02, atnaujinta 2019-01-29 14:03

Berniukas atvežtas pirmadienį iš Prienų, kur medikai įtarė pavojingą ligą ir nusiuntė vaiką su tėvais į Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyrių. Jo vedėjas Darius Varaškevičius sakė, kad berniukas atvežtas stipriai karščiuojantis su 40 laipsnių temperatūra, jo oda buvo papilkėjusi, išberta krūtinė ir pilvas.

Galėjo baigtis blogiau

„Iškart įtarėme meningokoką ir skubiai pradėjome taikyti intensyvią terapiją. Svarbu yra išvesti vaiką iš šoko. Gydymą reikia pradėti kuo greičiau. Ši bakterija pavojinga tuo, kad labai greitai išplinta ir paveikia organizmą, svarbi yra kiekviena minutė“, – pasakojo D.Varaškevičius.

Vaikui diagnozuotas meningogkoko sukeltas meningitas. Kuo ilgiau delsiama pradėti gydymą, tuo baisesnės gali būti komplikacijos.

„Keletas paskutinių atvejų baigėsi kitaip... Yra vienas pacientas su vienos ausies kurtumu, kitas – visai apkurtęs. Visų meningitų liekamieji reiškiniai – gana drąstiški“, – teigė vedėjas. Gydytojai džiaugėsi, kad šiuo atveju ligą pavyko sustabdyti laiku ir vaiko būklė stabilizavosi nepraėjus nė parai.

Svarbiausia – laikas

Kaip vaikas užsikrėtė, lieka neaišku.

„Tėvai kažkiek slogavo, karščiavo, bet... Aišku, kad užsikrėtė nuo nešiotojo. O šaltuoju metų laiku meningokoko nešiotojų padaugėja nuo 5-10 proc. iki 30 proc.“, – didelę riziką įvardijo D.Varaškevičius.

Šiuo metu berniukas jau gydomas Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų I skyriuje – būklei stabilizavusis, vaikas į jį perkeltas jau pirmadienio vakarą. Paciento būklė stabili, pavojaus gyvybei nėra.

„Svarbiausia – laikas. Kai pavėluojama, tada ir būna tie atvejai, apie kuriuos apmaudžiai kalbame - nepavyko išgelbėti..." – pabrėžė gydytojas.

Sveikstančio berniuko šeima su žiniasklaida bendrauti atsisakė.

Antras kartas per mėnesį

Meningogkoko infekciją sukelia bakterijos, kurių yra daugiau nei dešimt tipų. Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.

Tai jau antrasis atvejis šiemet, kai medikai iš mirties nagų išplėšė meningokoku susirgusį vaiką.

Praėjusią savaitę į Kauno klinikas buvo patekęs labai sunkios būklės meningokoku susirgęs vaikas iš Marijampolės.

Kaip pranešė portalo 15min.lt žurnalistė Inga Saukienė, į Kauno klinikas patekęs jau labai sunkios būklės, apie penkias dienas jis balansavo ant gyvybės ir mirties ribos, tačiau pirmą kartą Lietuvoje pritaikius pažangią gydymo metodiką, pavyko berniuką ištraukti iš ligos gniaužtų.

Dėl sutrikusios kraujotakos vaikui amputoti visi kojų pirštai ir rankų pirštų galiukai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.