Prieš operaciją duotą kyšį rado chirurginėje pirštinėje

Prieš kelerius metus atostogas Lietuvoje iš Havajų grįžusi rašytoja bei tinklaraščio „vaivarykstaite.com“ autorė Vaiva Rykštaitė prisimins dar ilgai. Vilniuje viešėjusi moteris su draugais australais užsuko į vietinių pamėgtą populiarią vyninę, kur netyčia paslydo ant slidžių senamiesčio grindų.

Rašytoja bei tinklaraščio „vaivarykstaite.com“ autorė Vaiva Rykštaitė.
Rašytoja bei tinklaraščio „vaivarykstaite.com“ autorė Vaiva Rykštaitė.
Rašytoja bei tinklaraščio „vaivarykstaite.com“ autorė Vaiva Rykštaitė.
Rašytoja bei tinklaraščio „vaivarykstaite.com“ autorė Vaiva Rykštaitė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-29 10:15

„Iš skausmo netekau sąmonės. Dar greitosios pagalbos automobilyje raminau draugus, jog viskas bus gerai, ligoninėje gydytojai kažką pasukios, atstatys ir galėsim toliau apžiūrinėti Vilnių“, – prisimena pašnekovė. Vis tik taip nenutiko – moteriai prireikė skubios sudėtingos operacijos, už kurią ji, raginama artimųjų, ketino duoti kyšį, tačiau jai tai nepavyko.

Giminės ragino duoti

Anot jos, atlikus rentgeną budintis Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas patarė skubiai ranką operuoti. Kadangi ji turėjo pasirinkimą – būti operuojamai iškart naktį arba ryt ryte – V. Rykštaitė nusprendė laukti. Jau iš pat ryto netilo telefonas, nes giminaičiai, gyvenantys Lietuvoje, siūlė kuo skubiau „atsidėkoti prieš operaciją“: „Sakė būtinai, nes visi duoda, jog be kyšio neapsieisiu. Ir dar duoti prieš operaciją. Man susidarė įspūdis, kad jei neduosiu – man tie gydytojai nupjaus visą lūžusią ranką“, – juokiasi lietuvė.

Niekaip neįsiūlė

Spaudžiama giminės Vaiva draugų australų paprašė, jog jai atvežtų grynųjų pinigų į Lazdynuose įsikūrusią ligoninę. Pradžioje, kaip ji pasakoja, siūlė operuosiančiam gydytojui, po to anesteziologei. Ir nė vienas neėmė. Tai sužinoję giminaičiai dar labiau gąsdino pacientę, kad bus blogai, jei neduosi.

„Nuvežta į operacinę, iškankinta skausmo ir egzistencinių klausimų, išpūtusi akis tik žiūrėjau – kuriam duoti, kas gali paimti. Ir galiausiai beveik verkdama atgniaužiau delną ir ištiesiau kelis šimtus tuomet dar litų seselėms, pasakiau, jog imtų ar perduotų gydytojui, bet jos man liepė skaičiuoti iki 10 ir daugiau nieko nepamenu“, – prisimena rašytoja. Pabudusi po operacijos ji rado ant rankos riešo pririštą tvarsčiu chirurginę pirštinę, kurioje buvo įdėti jos pinigai. Moteris susigėdo.

Džiaugėsi puikia priežiūra

Nors rankos lūžis ir skubi operacija ne patys maloniausi V. Rykštaitės atsiminimai, bet visą praleistą laiką ligoninėje ji atsimena maloniai. Anot jos, slaugytojos elgėsi maloniai, prižiūrėjo, lovos patogios, patalai švarūs, netgi maistas visai skanus. „Duodama kyšį nežinojau, jog darau nusikaltimą. Žinoma, protą temdė morfijus ir giminių spaudimas. Bet tikrai buvau maloniai nustebinta, kad pinigų neėmė, o taip puikiai pasirūpino“, – pokalbį baigė pacientė.

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.