Dvi jaunos mamos užsibrėžė tikslą: padėti vėžiu sergančių vaikų šeimoms

Vasario 5 d. prasidėjo vienas didžiausių ir nuoširdžiausių aukcionų Lietuvos internetinėje erdvėje – „Už sveikus vaikus“. Jį vos per kelias savaites suorganizavo motinystės atostogose esanti Simona ir Viktorija.

 Simona ir Viktorija su vaikais.
 Simona ir Viktorija su vaikais.
Simonos ir Viktorijos organizuotas gruodinukų gimtadienis.
Simonos ir Viktorijos organizuotas gruodinukų gimtadienis.
Viktorija ruošia dovanas aukcionui „Už sveikus vaikus“.
Viktorija ruošia dovanas aukcionui „Už sveikus vaikus“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 11:07 PM

Visi iki vasario 15 d. vyksiančiame aukcione surinkti pinigai keliaus labdaros ir paramos fondui „Rugutė“, kuris globoja onkologinėmis ligomis sergančius vaikus bei jų šeimas.

„Mes ne už sergančius, o už sveikus vaikus, nes kiekvienas turi teisę pasveikti“, – sako moterys. Tačiau jos pripažįsta, kad iki idėjos įgyvendinimo joms trūksta visų Lietuvos gyventojų pagalbos.

Moteris suvedė jų gyvenime atsiradę vaikai

Simona pasakojo, kad su Viktorija susipažino internetu, 2017 metais gruodį gimusių vaikų „Facebook“ grupėje.

„Tarp mamyčių yra tokia tradicija, kad kai jau sužinome kada gimdysime, internete sukuriamos uždaros grupės moterims, kuriose jos gali dalintis vaiko laukimo džiaugsmais ir rūpesčiais. Ten vyksta diskusijos, pokalbiai, patarimų apsikeitimas. Dalinomės net augančių pilvų nuotraukomis. Paskui organizuojami mamų susitikimai, vaikų gimtadieniai.

Vyko kažkokios inirtingos diskusijos apie maisto gaminimą ir mes su Viktorija vis apsikeisdavome komentarais. Paskui persikėlėme į privatų pokalbio langą. Pradėjome vis dažniau susirašinėti, susiskambinti. Kai pagimdėme – pagaliau susitikome. Tapome geromis draugėmis,“ – prisiminė Simona.

Aukciono idėją pasufleravo masiškai suorganizuotas gimtadienis

Viktorija atskleidė, kaip kilo mintis rinkti lėšas sergantiems vaikams.

„Vieną dieną sėdėjome kavinėje, gėrėme kavą, vaikai šalia vežimėliuose miegojo. Pradėjome svajoti, kad būtų smagu susitikti su mamomis ir jų vaikais, kurie gimę tais pačiais metais ir mėnesį kaip mūsiškiai. Jau tą pačią dieną išsiuntėme kone 20 laiškų vaikų žaidimų kambariams, fotografams, maisto gamintojams, paskelbėme mamos. Ir ką jūs galvojate? Susirinko 25 mamos su vaikais iš Kauno, Klaipėdos, Šilalės, Panevėžio, Lentvario, Visagino, Tauragės. Atsirado nemažai rėmėjų, kurie prisidėjo gausiomis dovanomis prie gimtadienio renginio.

Po to gimtadienio labai džiaugėmės rezultatu, tačiau su Simona jautėme, kad turime padaryti kažką daugiau. Juk mūsų vaikai ir taip jau daug turi tų žaislų, nuolat pramogauja. O yra šeimų, kurioms pagrindinis tikslas yra ne daiktai, bet viltis vaikui gyventi ir užaugti geru žmogumi. Tiems vaikams kasdienybė yra ne pramogos žaidimų kambariuose ar kalnai greitai atsibostančių žaislų, bet nuolatinis lankymasis gydymo įstaigose, adatos ir nuolatinė kova su liga“, – sakė Viktorija.

Moterys prisipažino, kad jeigu tik jos dvi tyliai būtų paaukojusios pinigus kažkuriam fondui – pagalba būtų, bet labai minimali. Viktorijos ir Simonos tikslas – surinkti kuo didesnę pinigų sumą, kuri padėtų palengvinti vaikams ir jų šeimoms kovą su sunkiomis ligomis. Padėti ne kelioms, o kuo daugiau šeimų.

„Kalnai žaislų ar rūbų tiems vaikams nepadės. Šeimas slegia nekompensuojamų vaistų išlaidos, nuolatinis važinėjimas į gydymo įstaigas, iš provincijų atvažiavus gydytis į miestą – tėvams kainuoja nakvynės išlaidos, kalnai higienos ir specialiųjų gydymo priemonių, reabilitacijos ir daug kitų išlaidų. Todėl nusprendėme suorganizuoti viešą aukcioną. Jis padės pritraukti daugiau tokių žmonių, kurie taip pat nori padėti sergantiems vaikams“, – pasakoja Viktorija.

Moterys fondą pasirinko dėl jo sėkmės istorijų

Prieš 10 metų Simona pradėjo sekti „Rugutės“ fondo veiklą. Skaitė pasidalintas istorijas, nuveiktus darbus. Žavėjosi visa veikla. Moteriai į akį krito tai, kad fondas ne pinigų prašo, o dalinasi nuveiktais darbais bei sėkmės istorijomis.

„Mes dažnai girdime graudžius pasakojimus apie vaikų ligas su prašymais aukoti. O iš „Rugutės“ visada jaučiu optimistinę energiją. Fondas skleidžia pozityvumą, onkologinėmis ligomis sergančių vaikų stiprybę ir šeimų susivienijimo galią. Tas mane žavi iki pat šiol“, – atvirauja Simona.

„Fondo įkūrėjai Edita ir Dainoras dėl sunkios onkologinės ligos prarado savo dukrą Rugilę, kai jai buvo vos 3-eji metai. Jie patys yra praėję visą tą skausmą, onkologinių gydymų eigą ir puikiai žino, ko reikia sergantiems vaikams ir jų šeimoms.

Jie niekada nenuleidžia rankų, šviečia ir dalinasi aktualia medicinine informacija, teikia finansinę, psichologinę, teisinę ir socialinę pagalbą. Todėl su Viktorija nusprendėme, kad būtent tokiai fondo veiklai mes ir norime padėti“, – kalbėjo Simona.

Moterys susisiekė su „Rugutės“ įkūrėja Edita ir papasakojo apie norą finansiškai prisidėti prie jų veiklos.

„Aš esu nuoširdžiai dėkinga už tokį jūsų entuziazmą. Tik nenoriu, kad sergančius vaikus pristatytumėte silpnais ir bejėgiais. Nes jie yra pavyzdžiai, iš kurių net mes suaugusieji turėtume pasisemti stiprybės. Jie nori svajoti, jie nori gyventi“, – Editos žodžius citavo Simona.

Virtualus aukcionas vyks „Facebook“ platformoje

Simona ir Viktorija įvairiose „Facebook“ mamų ir verslo grupėse pasidalino aukciono idėja ir prašymu paaukoti savo gamybos daiktą ar teikiamą paslaugą.

Moterys sulaukė didelio palaikymo, pradėjo plūsti laiškai, žmonės pradėjo siųsti siuntinius. Prie idėjos prisijungė daugiau nei 200 Lietuvos verslininkų iš visos Lietuvos, taip pat portalas Brandtracker.lt, vienijantis visus Lietuvos kūrėjus, dizainerius, siuvėjus ir menininkus.

Moterys kiekvieną dieną fotografuoja gautus daiktus ir ruošia jų aprašymus.

„Žmonės aukcionui įsteigė unikalių, naujų, savo gamybos daiktų ir paslaugų, kurių reali vertė svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų. Kiekvieną kartą atidarydamos siuntinių dėžes mes būname nustebintos, kad tokius dalykus sukuria Lietuviai. O įsteigtos paslaugos – tikrų profesionalų!“ – džiaugėsi mamos.

Vasario 5 d. Simonos sukurtame „Facebook“ puslapyje „GingerPowerBlog“ ir „brandtrackerLT' bus įkelti visi aukcionui įsteigti daiktai, tarp jų ir įvairių paslaugų kuponai. 10 dienų žmonės po kiekviena nuotrauka galės siūlyti savo kainą. O atėjus paskutinei aukciono dienai jis atiteks tam, kuris pasiūlys didžiausią kainą. Moterys daiktą ar paslaugos kuponą išsiųs iš karto, kai žmogus perves pinigus į „Rugutės“ fondą ir parodys pavedimo kopiją, kad pinigai tikrai pasiekė tikslą.

Virtualus aukcionas užsidarys vasario 15 d. Tai – Tarptautinė vėžiu sergančių vaikų diena. Moterys siūlo koreguoti vasario 15-sios minėjimo pavadinimą į „Mes už sveikus vaikus!“

Akcijos finalinis minėjimas ir padėka visiems prisidėjusiems vyks vasario 16-ąją dieną „Šeimos gerovės centre“ Vilniuje. Čia organizuojamas dar vienas gyvas aukcionas, iš kurio gautos lėšos taip pat bus skiriamos „Rugutės“ fondo veiklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.