Su D. Didžiūnaitytės žūtimi siejamą chirurgą kaltina dirbus apsvaigus nuo narkotikų

Nuo alkoholio ir narkotikų apsvaigęs chirurgas operuoja savo pacientus, o baltuosius miltelius siūlo išbandyti ir savo kolegoms.

Kretingos ligoninėje dirbantis chirurgas kaltinamas tuo, kad pacientus operuodavo būdamas neblaivus.<br>Lrytas.lt koliažas
Kretingos ligoninėje dirbantis chirurgas kaltinamas tuo, kad pacientus operuodavo būdamas neblaivus.<br>Lrytas.lt koliažas
Kretingos ligoninės vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kretingos ligoninės vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-06 11:00, atnaujinta 2019-02-06 16:50

Tokį laišką „Lietuvos ryto“ televizija ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) gavo iš chirurgo kolegos. Laiškas anoniminis, nes, kaip rašė gydytojas, jis bijo kitų medikų, kurie laikosi solidarumo principo, pasmerkimo.

SAM dėl to jau kreipėsi į Akreditavimo tarnybą, o sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tai vadina kriminalu. O Kretingos ligoninės, kurioje dirba minimas chirurgas, vadovė teisinasi nieko apie tai nežinojusi.

Pateikiame jums visą chirurgo kolegos laišką:

„Po šiuo laišku nerasite mano pavardės, nes desperatiško solidarumo varoma „gydytojų kasta“ mane tiesiog sužlugdytų. Vyrauja nerašyta taisyklė, kad blogai kalbėti apie savo kolegą daktarą, tai tas pats, kas laive neigiamai prabilti apie įgulos narį. Likimas tas pats – būsi išmestas „už borto“.

Tačiau, duodamas Hipokrato priesaiką, pasižadėjau, kad sieksiu paciento gerovės, vengsiu bet kokio nehumaniško žingsnio, paciento klaidinimo ir korupcijos. Todėl negaliu, o ir nenoriu, tylėti.

Šiuo konkrečiu atveju noriu atkreipti visuomenės, pacientų, žiniasklaidos atstovų ir Kretingos, Kelmės, Mažeikių bei Gargždų ligoninių vadovų dėmesį į gydytojo chirurgo A.M. elgesį darbe ir už jo ribų. Nedrįsčiau abejoti šio gydytojo kompetencija, nes neturiu tai pagrindžiančių faktų.

Tačiau, atlikus keletą patikrinimų darbo vietoje, būtų nesudėtinga nustatyti, kad A.M. pacientus operuoja apsvaigęs nuo alkoholio ir net narkotinių medžiagų, tokių kaip kokainas.

Šis narkotikas yra stiprus stimuliatorius. Jis padidina budrumą ir energingumą. Gydytojas A.M. jį vartoja, kaip priemonę pagirių simptomams pašalinti ir drąsiai siūlo išbandyti baltuosius miltelius savo kolegoms.

Apie gydytojo A.M. „žygius“ galima pasiskaityti spaudoje. Asmeniškai man, tiek metų atidavusiam gydytojo licencijai įgyti, yra gėda dirbti su asmeniu, kurio pavardė mirga neigiamo turinio spaudos pranešimuose apie mįslingai ant „Amberton Klaipėda“ viešbučio stogo atsidūrusį, galimai apsvaigusį, gydytoją chirurgą. Šis medikas yra minimas iš to paties viešbučio 14-to aukšto balkono iškritusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės žūties byloje.

Sutinku, kad kiekvienam atgailaujančiam žmogui turi būti suteikta galimybė pradėti viską iš naujo, reabilituotis. Tačiau, liūdna, gydytojas A.M. nejaučia jokios gėdos ar atsakomybės dėl savo neadekvataus elgesio viešumoje ir darbe. Jis savo gyvenimo būdu labai didžiuojasi ir nevengia galimybės apie keletą dienų iš eilės trunkančius vakarėlius, besaikį alkoholio vartojimą ir narkotikus pasakoti kolegoms darbe.

Gydytojas A.M. ne kartą skambinosi kolegoms, kad šie pasikeistų su juo budėjimo ligoninėje pamainomis, nes jis yra girtas. Buvo ir tokių atvejų, kai, neradęs su kuo susikeisti, visiškai girtas atvyko į budėjimą ligoninėje. Visi kolegų tarpe žinome, kad išgėręs A.M. elgiasi agresyviai, įsivelia į konfliktines situacija, yra nevaldomas.

Ar toks turi būti save gerbiančio gydytojo elgesys? Ar gydytojo statusas neįpareigoja elgtis atsakingai? Labai gaila, kad ligoninės vadovybė apie tokį A. Miltenio elgesį darbe linkusi nutylėti. Apie tai net garsiai nediskutuojama.

Rašau ne dėl žemų chirurgo A.M. moralės normų. Esu už gydytojų solidarumą ir atsakingą, pagarbos reikalaujantį chirurgų darbą, todėl tikrai nesiekiu, kad šis gydytojas prarastu savo licenciją.

Tikiu, kad pritaikius gydymą dėl priklausomybės alkoholiui ir narkotinėms medžiagoms, A.M. dar turėtų galimybė tapti perspektyviu gydytoju. Mano tikslas atkreipti visuomenės, potencialių pacientų, žiniasklaidos atstovų ir ligoninių vadovų dėmesį, užkertant kelią galimai atsitiksiančiai tragedijai. Juk skalpelis nuo narkotikų apsvaigusio gydytojo rankose – ne priemonė operacijai atlikti, o baisus, mirtį nešantis ginklas“.

Informacija perduota akreditavimo tarnybai

„Lietuvos ryto“ televizija gavo SAM Spaudos tarnybos patarėjos, laikinai vykdančios vedėjo funkcijas, Alinos Žilinaitės komentarą.

„SAM yra gavusi skundą dėl galimai neteisėtų gydytojo veiksmų, kuriame medikui metami išties labai rimti kaltinimai. Ši nerimą kelianti informacija bus perduota Akreditavimo tarnybai, gydymo įstaigos steigėjui bei teisėsaugos pareigūnams, kurie tiria tokius atvejus.

Jeigu pasitvirtintų įtarimai, kad gydytojas darbe buvo apsvaigęs, jam grėstų licencijos netekimas ir atleidimas iš darbo.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad pastebėjus apsvaigusį darbuotoją, apie tai reikėtų informuoti įstaigos vadovą arba nedelsiant kviesti policiją“, – atsiųstame laiške nurodė A.Žilinaitė.

„Tai tiesiog kriminalas“

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga buvo pakraupęs dėl to, ką sužinojo. „Lietuvos ryto“ televizijai susiklosčiusią situaciją jis pavadino kriminalu.

„Jeigu taip yra, tai tiesiog jau kriminalas. Čia ne apie sveikatą kalbėti reikia, o apie atsakomybę. Jei tikrai yra taip, kaip jūs sakote, jokiais būdais jis negali būti darbo vietoje būdamas apsvaigęs apskritai.

Girtam ar apsvaigusiam būti negalima būti jokioje darbo vietoje – nesvarbu, ar tai sveikatos priežiūros, ar ugdymo įstaiga. O sveikata yra ypatingai, sakykim, jautri sritis. Klaidų ir be apsvaigimo, deja, bet įvyksta. Aš nekalbu apie tai, kad kažkas bando operuoti būdamas apsvaigęs. Tai tiesiog kriminalas“, – piktinosi A.Veryga.

Anot ministro, duomenys apie tai bus perduoti Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai, taip pat įstaigos vadovei ir steigėjui, kurie tiesiogiai atsakingi.

„Aišku ir darbdavys gali imtis priemonių, Yra būdų patikrinti ir blaivumui nustatyti. Jis tai gali pamatuoti ir įvertinti“, – sakė ministras.

Ligoninės vadovė nusiskundimų teigė negavusi

Kretingos ligoninės, kurioje dirba, minėtasis A.M., vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė „Lietuvos ryto“ televizijai sakė nežinojusi apie tai, kuo kaltinamas jų chirurgas.

„Kažkokių įrodymų dėl nusižengimų darbe ir pranešimų apie tai nebuvau gavusi“, – sakė I.Volskienė.

„Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistei Gintarei Butkienei paklausus, ar tiesa, kad A.M. dažnai keisdavosi su kolegomis pamainomis ir dėl neblaivumo neatvykdavo į darbą, ligoninės vadovė sakė tokios informacijos neturinti. Esą ligoninės vyriausiasis gydytojas visų 300 darbuotojų darbo grafikų nemato, o kiti kolegos nusiskundimų nepareiškė.

Skyriaus vedėjas taip pat jokių žinių apie chirurgo A.M. darbo grafikų kaitą vyriausiajai gydytojai niekada nebuvo pateikęs, o kokia buvo situacija ligoninės vadovė jo paklausti šiuo metu negalinti, nes šis atostogauja.

„Yra sudaryta komisija ir komisija atsakys į visus klausimus. Tiesiog reikia laiko atlikti tyrimui ir išsiaiškinti smulkiau. O kol kas aš tokios informacijos neturėjau“, – teigė I.Volskienė.

Kol kas A.M. pasiaiškinimui iškviestas dar nebuvo.

„Iškviesim, – žadėjo vyriausioji gydytoja. – Jau sudaryta komisija, kuri renkasi, kuri apgalvoja kokius klausimus pateiks. Be abejo, bus ir jo paaiškinimas, išklausytos visos pusės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.