Šeimos gydytojai neskuba siūlyti pacientams pildyti alkoholio vartojimo anketų

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, maždaug 30 tūkst. pacientų poliklinikose savanoriškai yra užpildę alkoholio vartojimo testą. Prieš daugiau nei pusmetį tokia tvarka patvirtinta, pasak ministerijos atstovų, siekiant išsiaiškinti, ar asmeniui vartojant alkoholį nekyla rizika, ar nėra priklausomybės požymių. Šeimos gydytojai teigia, kad tam neturintys laiko, ypač šiuo metu, kai didelis sergamumas.

 Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, maždaug 30 tūkst. pacientų poliklinikose savanoriškai yra užpildę alkoholio vartojimo testą. <br> 123rf nuotr.
 Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, maždaug 30 tūkst. pacientų poliklinikose savanoriškai yra užpildę alkoholio vartojimo testą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Feb 8, 2019, 1:10 PM

Kol kas retas iš Vilniaus Antakalnio poliklinikos pacientų pas šeimos gydytoją pildė anketą, kaip dažnai ir kiek vartoja alkoholio.

Jau daugiau nei pusmetį pacientui, atėjusiam pas šeimos gydytoją, turi būti siūloma atsakyti į klausimus, bet tai nėra privaloma. Jei paaiškėja, kad vartoti alkoholį žmogui rizikinga, gydytojas turi siųsti pas psichiatrą, priklausomybės ligų specialistą.

Šeimos gydytoja, darbo metu priimanti po 30 ar 40 sergančiųjų, sako, kad dabar apie anketų pildymą net negalvoja.

„Tam reikia laiko, bet kokiai profilaktikai reikia laiko, mes taip pat vykdome vaikų profilaktikas, juos skiepijame, net neturim laiko apžiūrėti kūdikių iki galo, o ką kalbėti, kad užpildytume tokias anketas ir dar žmogui papasakoti, vesti su juo pokalbį“, – sakė šeimos gydytoja Aušra Tomkutė.

„Tai pakankamai jautrus klausimas, turi tam skirti laiko, kurio, deja, šeimos gydytojas neturi, ypač kai dabar padidėjęs sergamumas. Apmokėjimas už alkoholio anketos pildymą yra nustatytas, tačiau jis – simbolinis“, – kalbėjo Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui Ingrida Savickienė.

Pasak sveikatos apsaugos valdininkų, dabar maždaug 30 tūkst. pacientų savanoriškai yra užpildę alkoholio vartojimo anketas, kiek žmonių nusiųsta pas psichiatrus – duomenys dar tikslinami.

„Tos anketos lieka pas šeimos gydytoją, ligos istorijoje, ta informacija konfidenciali, ne vieša. Asmenims, kuriems įtarta priklausomybė, po metų rekomenduojama pakartoti tą vertinimą“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

Pasaulio sveikatos apsaugos organizacijos skaičiavimu, Lietuvoje yra 120 tūkst. nuo alkoholio priklausančių žmonių. Priklausomybės ligų centrai padeda maždaug dešimtadaliui tokių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.