Lietuvė neabejoja: jos specialybė Dubajuje – viena iš pavojingiausių

„Ženklais parodau, kad negalima“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „(Ne)emigrantai“ apie tai, kad nesusituokusios moterys apie nėštumą negali užsiminti nė žodeliu, pasakoja lietuvė Lina Skutaitė-Chaudhary, šiuo metu akušere-ginekologe dirbanti Dubajuje. Jungtiniai Arabų Emyratai savo religija paremtais įstatymais ne kartą stebino pasaulį, o moteris prisipažįsta – teko pratintis prie tokių dalykų, kaip senyvos mamos, kurias pas ginekologą atveda jų sūnūs.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Jungtiniuose Arabų Emyratuose akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

LRT TELEVIZIJOS laida „(Ne)emigrantai“, LRT.lt

Feb 9, 2019, 11:11 PM

L. Skutaitė-Chaudhary save drąsiai gali vadinti gydytoja ekstremale. Akušerė-ginekologė iš Lietuvos prieš 10 metų savo noru pasirinko dirbti Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti – tai puiki, visų gerbiama profesija, tačiau Viduriniuosiuose Rytuose į ginekologiją žiūrima kiek kitaip.

„Šioje šalyje akušerė-ginekologė yra viena iš pavojingiausių specialybių. Labai aiškiai ir atsakingai vartoju žodį „pavojinga“. Čia negalimos jokios medicinos klaidos. Mes visi, akušeriai-ginekologai arba chirurginės pakraipos gydytojai, dirbantys šioje šalyje, su savimi visada turime pasą ir bilietą atgal. Taip pat nelaikome pinigų savo sąskaitoje banke“, – pasakoja pašnekovė.

L. Skutaitė-Chaudhary atvirai prisipažįsta, operuodama pacientes, priimdama gimdymus ir atlikdama begalę kitų procedūrų ji kiekvieną dieną rizikuoja ir žino, kad bet kuriuo momentu geras gyvenimas Arabų Emyratuose gali pasibaigti – taip nutiko ne vienam jos kolegai.

„Bet kokios nelaimės atveju, turiu omenyje medicinines komplikacijas, pirmiausia uždaromos sienos, blokuojama banko sąskaita ir sustabdoma licencija, kol išsiaiškinama, kas įvyko. Visai neseniai, maždaug prieš pusę metų, man skambina kolegė amerikietė. „Labas vakaras, skambinu iš oro uosto, nespėjau su tavimi atsisveikinti. Išskrendu ir niekada nebegrįšiu. Gal gali parduoti mano mašiną?“ – atsimena laidos herojė.

Įvykus komplikacijai buvusi L. Skutaitės-Chaudhary kolegė net nelaukė, kada viskas bus išaiškinta, sėdo į lėktuvą ir skrido namo. Pašnekovė pripažįsta – šis darbas labai atsakingas ir rizikingas, tad jį gali dirbti tik sutikęs su tokiomis sąlygomis.

Lietuvoje paliko verslą, vyrą ir sūnų

Lygiai prieš 10 metų netikėtai gautas pasiūlymas atvykti dirbti į Emyratų sostinę Abu Dabį L. Skutaitei-Chaudhary buvo tarsi senos svajonės išsipildymas. Vidurinieji Rytai ją visada labai traukė ir žavėjo, todėl, vos tik atsiradus tokiai galimybei, gydytoja daug negalvojo.

„Lietuvoje aš mečiau absoliučiai viską. Ne tik vyrą, verslą, namus, 4 šunis, katiną... Sūnus buvo 12 klasėje. Įsivaizduoju, mamos jam reikėjo labiausiai“, – atvirauja moteris.

Emyratai yra visų Azijos valstybių traukos centras, tikėdamiesi susikurti geresnį gyvenimą čia atvyksta indai, pakistaniečiai, iraniečiai ne tik iš didelių miestų, bet ir iš smarkiai atsilikusių provincijų. Kai L. Skutaitė-Chaudhary pradėjo dirbti šioje šalyje, sako patyrusi šoką.

„Mane motyvavo ne pinigai, o tarptautinė patirtis. Atvykusi pirmiausia susidūriau su kalbos barjeru. Gana gerai kalbu angliškai, bet atvykęs į Dubajų susiduri su daugiakultūre visuomene, kiekvienas kalba savo „english“. Gydytojui reikia susigaudyti iki niuansų – pacientas kitaip supranta savo kūną, fiziologiją“, – mintimis dalijasi ginekologė.

Jos teigimu, lietuvės pacientės yra išsilavinusios, išprususios, su jomis lengva bendrauti – ten teko susidurti su visiškai kita kultūra: „Užduodi klausimą ir pacientė nesupranta klausimo esmės. Todėl, kad trūksta elementaraus išsilavinimo.“

L. Skutaitei-Chaudhary ne kartą teko diplomatiškai išsisukti, kad nesupykdytų pacienčių ir jų vyrų, išgirdusi netikėtų klausimų ir absurdiškų prašymų, nebūtinai sutampančių su šiuolaikine medicina.

Po butą prestižiniame rajone nupirko ir savo sūnums

Po poros Abu Dabyje praleistų metų ginekologė tikina pasijutusi išsunkta ir norėjo grįžti į Lietuvą.

„Nuėjau pas savo vadovą ir pasakiau, kad tiesiog nebegaliu. Tuo metu dirbau Abu Dabyje. Jis nuo Dubajaus labai skiriasi. Turiu omenyje kultūrą, žmones ir pacientus. Jis sako, gerai, palauk, negrįžk namo, perkelsiu tave į Dubajų – galbūt tau bus lengviau. Tai pasitvirtino, Dubajuje žymiai lengviau“, – pasakoja L. Skutaitė-Chaudhary.

Dabar moteris gyvena prabanga tviskančiame, dangoraižiais apstatytame Dubajuje. Prieš kelerius metus gydytoja įsigijo įspūdingą butą prestižiniame „GLP“ rajone, o name priešais nupirko butus dviem sūnums.

„Nuoma labai brangi. Geriau nusipirkti būstą negu mokėti nuomą. Tai yra prabangi miesto dalis, bet europietiška. Jaučiuosi patogiai čia gyvendama“, – sako ji ir priduria – gyventi šiame rajone tikrai prabanga, tačiau moteris retoriškai klausia – esu gydytoja, kodėl turiu gyventi prasčiau?

Įvykus komplikacijai 3 mln. eurų kompensacijai padengti neužtektų

Dubajus vadinamas emigrantų miestu – net 85 proc. gyventojų yra atvykę iš kitų kraštų. Vis dėlto daugiausia laidos herojės pacienčių – vietinės, labai turtingų šeimų moterys, o būtent darbas su vietinėmis ir yra vadinamas pačiu rizikingiausiu. Priimdama šeichų žmonas, mamas ir dukras L. Skutaitė-Chaudhary privalo visoms parodyti tinkamą dėmesį, todėl kiekvienas gydytojos prisilietimas yra iš anksto apgalvotas.

„Akušeris-ginekologas labai greitai gali susidurti su komplikacijomis. Turiu pažįstamą gydytoją švedę, kuri šioje šalyje dirbo 17 metų. Naujagimis mirė, todėl jai buvo priteisti 5 mln. dolerių. Pusę sumos sumokėjo ligoninė, kitą pusę sumokėjo draudimas, o jai liko sumokėti apie 2 mln. patirtos žalos. Mano licencija šiuo metu yra apdrausta 3 mln. eurų, tačiau to neužtenka, jeigu įvyksta nelaimė“, – pasakoja ji.

Dėl ko visa tai darau – šį klausimą ginekologė ir jos kolegos sau kelia nuolat, o motyvuojantį atsakymą kiekvienas turi kitokį. Bet yra ir kita, daug malonesnė pusė – nė vienoje kitoje šalyje gydytojai nejaučia tiek daug dėmesio ir pagarbos, o medikų atlyginimai taip pat motyvuoja.

„Gydytojo socialinis statusas labai aukštas. Jeigu einu tvarkyti kokių nors reikalų, sakysime, mašinos ar kokių nors dokumentų, bet kokioje valstybinėje įstaigoje prisistatau „Doctor Lina“. Gydytoja – gerbiamas žmogus“, – tikina ji.

Nesusituokusi nėščia moteris laikoma nusikaltėle

Ginekologei teko pratintis prie dar vieno dalyko – arabų vyrų dominavimo visais įmanomais klausimais: net per vizitą pas ginekologę moterys yra lydimos ir prižiūrimos šeimos vyrų.

„Jis žino jos problemą, rūpinasi ir dalyvauja bendrame gydymo, operacijos plano aptarime. Dar norėčiau pabrėžti, kad mamomis rūpinasi suaugę sūnūs. Pagyvenusi moteriškė ateina pas ginekologą su sūnumi. Arba paauglė dukrytė, turėdama paauglystės problemų, ateina su tėčiu ir tėvelis viską žino“, – teigia L. Skutaitė-Chaudhary.

Dubajuje visos paslaugos kainuoja gerokai brangiau nei pas mus, ypač tai, kas susiję su medicina. Tad neturint draudimo pacientui gali tekti netgi imti paskolą iš banko, o kartais net pigiau grįžti namo, tikina moteris.

Ginekologė įspėja visas į Emyratus turistauti atvykstančias ir ten gyvenančias lietuves: nėštumas čia turi savo taisykles, kurias pažeidusi moteris gali atsidurti kalėjime. Pavyzdžiui, jei pora nesusituokusi, apie nėštumą ne santuokoje negalima net kalbėti.

„Ateina pacientės, kurioms ženklais parodau, kad negalima. Būna, kad kreipiasi pagalbos. Atsiprašau, niekuo negaliu padėti. Galiu pasakyti, kad taip, esi nėščia, pirmu lėktuvu skrisk namo“, – kalba pašnekovė, mat Abu Dabyje nesusituokusi nėščia moteris laikoma nusikaltėle, o administracija privalo kviesti policiją.

Išprievartautos moterys sulaukia ne užuojautos, o bausmės

Karčios patirties pati L. Skutaitė-Chaudhary turėjo pačioje pradžioje, kai tik atvyko į šią šalį. Tada dar nežinodama griežtų šalies įstatymų vienai pacientei ji jau niekuo negalėjo pagelbėti.

„Vėlai vakare, mano budėjimo metu, atėjo stipriai kraujuojanti nėščia pacientė. Pirmoji mintis, kuri atėjo visiems mums esantiems, – pirmoji pagalba. Nespėjau susigaudyti ir koridoriuje jau pamačiau policiją. Pirmą kartą su tuo susidūriau ir pasipiktinau – esu daktarė ir man reikia suteikti žmogui pagalbą“, – pasakoja moteris.

Šalia stovinti policininkė leido atlikti reikiamas procedūras, liko nakčiai, tačiau kitą dieną moterį išvežė į kalėjimą. Anot ginekologės, pacientė buvo amerikietė, bandė skambinti į Ameriką advokatams, tačiau jai buvo pasakyta – turite laikytis šalies įstatymų. „Ji buvo ne turistė, o dirbanti, gyvenanti. Turi draudimą, vadinasi, turi žinoti“, – sako L. Skutaitė-Chaudhary.

Bene labiausiai vakarų pasaulį stebina tai, kad net tapusios lytinių nusikaltimų aukomis moterys sulaukia ne užuojautos, o kaltinimų ir bausmės.

„Jaunos mergaitės nueina į restoraną, prisigeria. Viskas baigiasi nuotykiais, jas išprievartauja ir jos už tai sėda į kalėjimą. Tai yra teisybė. Logikos nėra. Vyksta teismo procesas ir viskas taip sudėliojama, kad, atrodo, ji tą vyrą išprievartavo“, – pasakoja ginekologė ir tikina, kad niekas netekėjusios, išprievartautos moters šitoje šalyje neapgins. Anot jos, geriau išvykti ir tylėti.

Klausosi lietuviško radijo, į Lietuvą grįžta, kada nori

Nors Emyratuose L. Skutaitė-Chaudhary turi butą, jos teigimu, tai nieko neraiškia – su Vilniuje likusiu vyru santykius ji palaiko per atstumą ir sako, kad abu žino, jog kada nors vėl bus drauge jų bendruose namuose.

„Savęs nelaikau emigrante. Į šią šalį niekas neemigruoja – visi čia gyvename laikinai. Esu didelė savo šalies patriotė. Atsikėlusi ryte įsijungiu lietuvišką radiją, žiūriu lietuvišką televiziją. Man įdomios žinios, orų prognozė, visi „pletkai“, politika... Ryšį su namais tebejaučiu“, – kalba akušere-ginekologe Dubajuje dirbanti moteris.

Anot jos, su šiuo miestu atsisveikinti nėra taip lengva – gydytoja tai bando padaryti jau 5-erius metus.

„Prieš 5 metus supratau, kad užtenka. Drąsiai ir agresyviai su pareiškimu nuėjau pas savo vadovą. Žmogus – geras psichologas, amerikietis. Sako, puikiai tave suprantu, man taip pat ilgu namų. Pasakiau jam, kad man trūksta ne tik namų, bet ir Europos: šioje šalyje jaučiuosi dvasiškai skurdi – nėra teatrų, parodų, visuomeninio gyvenimo...“ – sako L. Skutaitė-Chaudhary.

Lietuvės ligoninė lengvai paleisti nenorėjo – turinti daug nuolatinių pacienčių, mylima kolegų L. Skutaitė-Chaudhary gavo pasiūlymą, kurio niekaip negalėjo atsisakyti.

„Priėjome prie kompromiso. Sako, grįžk namo, pabūk tiek, kiek nori, bet grįžk atgal. Tu esi savo klinikos šeimininkė. Kai esi pavargusi ir reikia išvažiuoti – išvažiuok, bet grįžk. Kur jūs rasite tokį darbą ir tokį vadovą? Kada noriu išvažiuoju ir grįžtu“, – pasakoja lietuvė, Dubajuje dirbanti akušere-ginekologe.

Parengė Indrė Česnauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.