„Spjovė“ į A. Verygos siūlomą jovalą: mokykloms dovanoja skanias receptūras

Sveikatos apsaugos ministerijos liaupsinti restoranų šefai mėnesių mėnesius kūrė pavyzdinius valgiaraščius mokykloms, tačiau gavosi šnipštas. Vaikai į siūlomą permaišytą jovalo pavidalo maistą net žiūrėti nenori, o pavyzdiniai valgiaraščiai ministerijos puslapyje kaip juodraščiai sumesti – ne iki galo parengti ir nepatvirtinti.

 J. Stacevičiaus ir M.Patašiaus nuotr.<br> Ministras A. Veryga pateikė pavyzdines receptūras, kurios primena jovalą ir vaikai net nežiūri į taip pateiktą maistą.
 J. Stacevičiaus ir M.Patašiaus nuotr.<br> Ministras A. Veryga pateikė pavyzdines receptūras, kurios primena jovalą ir vaikai net nežiūri į taip pateiktą maistą.
  J.Stacevičiaus nuotr.<br> Vaikai į siūlomas pavyzdines A. Verygos receptūras net žiūrėti nenori.
  J.Stacevičiaus nuotr.<br> Vaikai į siūlomas pavyzdines A. Verygos receptūras net žiūrėti nenori.
 J.Stacevičiaus nuotr.<br> Vaikai į siūlomas pavyzdines A. Verygos receptūras net žiūrėti nenori.
 J.Stacevičiaus nuotr.<br> Vaikai į siūlomas pavyzdines A. Verygos receptūras net žiūrėti nenori.
 J.Stacevičiaus nuotr.<br> Vaikai į siūlomas pavyzdines A. Verygos receptūras net žiūrėti nenori.
 J.Stacevičiaus nuotr.<br> Vaikai į siūlomas pavyzdines A. Verygos receptūras net žiūrėti nenori.
 J.Stacevičiaus nuotr.<br>Viena iš pavyzdinių valgiaraščių kūrėjų A.Matulevičiūtė.
 J.Stacevičiaus nuotr.<br>Viena iš pavyzdinių valgiaraščių kūrėjų A.Matulevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 14, 2019, 6:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2019, 7:09 PM

SAM internetiniame puslapyje pateikiami Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) receptai buvo kurti aštuonis mėnesius, tačiau mokyklų valgyklos pagal juos dar vis negali dirbti. Receptai nėra suderinti ir patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Taip pat iki galo neparengtos ir nepatvirtintos detalios technologinės kortelės.

Dovanoja receptūras

Nesulaukdama tvarkingų ir profesionalių receptūrų, mokyklų virėjus vienijanti asociacija visoms Lietuvos mokyklos neatlygintinai dovanoja savo parengtus ir suderintus valgiaraščius, kuriuos jau spėjo teigiamai įvertinti vaikai.

PARENGTI IR PATVIRTINTI VALGIARAŠČIAI

„Mes dovanojame Lietuvai, pridėję dokumentą, kad patvirtiname kaip autoriai ir suteikiame neatlygintiną teisę ugdymo įstaigoms naudoti šiuos valgiaraščius savo veikloje. Per savaitę įkelsime dar ir technologines korteles.

Mūsų puslapyje „Namų dvasia“ jau yra paskelbti valgiaraščiai su veterinarų antspaudu. Taip pat jau paskelbtas „Dvylikos žirnių“ kitoks valgiaraštis, kuris taip pat jau suderintas su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Kitą savaitę jau „Rutrema“ turėtų viską susitvarkyti ir taip pat pateikti savo receptūras.

Mes visi trys esame skirtingi ir valgiaraščiai skiriasi. Todėl Lietuvos ugdymo įstaigos turės galimybę pasirinkti pagal savo skonį“, – sakė Ugdymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos vadovė Eurika Turonienė.

Vaikai ministerijos siūlomo jovalo nevalgytų

E.Turonienė su virėjais pagamino keletą patiekalų pagal SAM puslapyje pateiktas restoranų šefų asociacijos rekomendacijas. Pagal jas vaikų maitinti kol kas negalima, nes valgiaraščio dar nepatvirtino reikiamos tarnybos.

Dauguma jų technologinių kortelių maistas pateikiamas jovalo išvaizda. Viskas permaišyta, o vaikai tokio jovalo nemėgsta. Jie mėgsta, kad skirtingos rūšies ingredientai būtų pateikti atskirai. Jie siūlo padažus pilti ant viršaus, bet dauguma vaikų jų iš viso nemėgsta. O kurie valgo, tai geriau, kad tas padažiukas būtų šalia pateiktas.

Matome supratimo apie vaiko psichologiją valgymo srityje trūkumą – tai yra, kaip jam turi būti patiektas maistas, kaip ir koks maistas išdėliotas, kaip jis turi atrodyti“, – teigė E.Turonienė.

Pasak pašnekovės, jų asociacijos maitinamos mokyklos vadovaujasi jų parengtomis technologinėmis kortelėmis, kurios atitinka sveikos mitybos reikalavimus. „Užeikite į bet kurią mūsų maitinamą mokyklą, visuomet lėkštės į plovyklą grįžta švarios ir viską suvalgo.

Mūsų mokyklų virtuvėse dirba virėjai, atėję iš tokių restoranų, kaip „Stikliai“, „Taurakalnis“, „Kempinski“ viešbutis, maitinę prezidentę, užsienio ambasadų renginius. Šiuo metu vos spėjame vykdyti aukšto lygio maitinimo užsakymus Švietimo ministerijoje, Prezidentūroje, į mus kreipiasi užsienio ambasados. Manome, kad mūsų specialistai yra platesnio galimybių spektro nei restoranų šefų asosiacija, nes išmanome ir dirbame ne tik restoraniniame lygmenyje, bet ir labai specifinių žinių reikalaujančioje masinio vaikų maitinimo srityje“, – sakė pašnekovė.

Nesugebėjo padaryti per 8 mėnesius

SAM bendradarbiavimo sutartį su LRVVKA pasirašė praėjusių metų gegužę, o pavyzdinių receptų mokyklos dar negali naudoti.

Bet mokyklose vaikai valgo. Ir valgo pagal patvirtintus sveikuoliškais vadinamus receptus, kitaip sakant, mokyklos jau seniai sukūrė tai, ko SAM su geriausiais šefais nesugebėjo padaryti per aštuonis mėnesius.

„Visos Lietuvos mokyklos privalo dirbti ir vaikus maitinti šiandien, o ne už aštuonių mėnesių. Tai kelia šypseną. Išties, tai yra penkių dienų darbas. Jei atsisėdi ir atsakingai tą vieną valgiaraštį tik darai, tai neilgesnis nei penkių dienų darbas.

Ministerijos puslapyje pateiktas darbas neprofesionalus, atmestinas, visiškas kompetencijos trūkumas ir didesnis dėmesio sutelkimas į savireklamą, kad esą bandoma padėti Lietuvai nei iš tiesų taip yra. Jei stengtųsi dėl Lietuvos, tai kelios dienos ir valgiaraštis paruoštas“, – teigė E. Turonienė.

Už mokymus – 700 000 еurų

Vaikučių ir mokyklų virėjų mokymams numatyta įspūdinga suma – 700 000 еurų, todėl visi ir rikiuojasi prie šio aukso puodo. Prie mokymų ministerija mokyklų maitintojų neprileidžia. Ministerija kategoriška: mokys geriausi šefai, o jų ministerija rado tik du.

Viena jų, ministerijos atrinkta šefė Aida Matulevičiūtė prieš metus įregistravo viešąją įstaigą „Sveikatos balansas“. Valanda jos, kaip ekspertės, konsultacijų kainuoja 50 eurų plius PVM. Kai kurie jos kursai nemokami, o štai sudėtingesni, skirti daugiau žmonių, jau apmokami.

Ministerijos išrinkta virtuvės šefė per dieną gali uždirbti dvi minimalias pensijas. Per vieną darbo dieną, nes įkainis skaičiuojamas ir už ekspertės keliones.

Siūlo nemokamai, bet neima

Kol SAM tebekuria technologines korteles, daugelis mokyklų jau parengė pačios ir pateikė tvirtinti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai trijų savaičių valgiaraščius, kurie atitiktų sveikos mitybos reikalavimus. Didelė dalis tų valgiaraščių jau patvirtinta.

„Keista, kai yra profesionalai su tobulomis technologinėmis kortelėmis, jas išbandę ir kasdien išbandantys ant didelių masių vaikų, o su tais žmonėmis nėra kalbama. Mes mielai dalinamės receptais. Buvo domėtasi mūsų receptais, pasakėme, kad galime juos Lietuvai atiduoti nemokamai, bet pasakė, kad nereikia. Matyt, reikia restoranų asociacijos receptų“, – teigė E.Turonienė.

Pasak pašnekovės, mokymai visada yra gerai, tačiau iškelkime klausimą „Kas tas mokytojas?“. „Lietuvoje yra žinomų virtuvės žmonių vardai, tai jų mokymai tikrai būtų to verti. O dabar kas tokie mokys, kokia jų kvalifikacija – kyla daug klausimų. Kad mokymas būtų vertingas, tai turi mokyti aukštos klasės visapusiškas žinovas“, – sakė pašnekovė.

Jos manymu, turėtų susitelkti visos vaikus aptarnaujančios asociacijos, Sveikatos apsaugos ministerija, dietologai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. „Visi apsijungę ir kartu užsidarę kabinete, galėtume padaryti didžiulį darbą Lietuvai be jokio šou. Kartu ši grupė ekspertų ir turėtų sudaryti tobuląjį modelį Lietuvai. Dabar mes jaučiamės žeminami restoranų šefų asociacijos ir jaučiame, kad jie yra propaguojami SAM, o mes vadinami aptingusiais ir neturinčiais fantazijos, bet pamatę jų darbo rezultatus, galėtume pasakyti tą patį.

Mūsų asociacija sulaukia labai daug skambučių iš mažesnių miestelių kaip Kaišiadorys, Marijampolė. Žmonės teiraujasi, ką daryti, nes pagal (Ramintos – Red. pastaba) Bogušienės knygą vaikai valgyti nenori, o senieji valgiaraščiai nebegaliojantys, nes nebeatitinka naujųjų įstatymų nuostatų. Mažuose miesteliuose patiems žmonėms trūksta kvalifikacijos pasiruošti valgiaraščius. Mes nusprendėme, kad mums nesudėtinga, nuolat tai darome ir galime žmonėms padėti.

Jei miestų ar miestelių virėjams iškyla klausimų, kaip gaminti vieną ar kitą patiekalą ar organizuoti virtuvės darbą, ką pasirinkti tiekėjais, kaip tilpti į socialiai remtinų vaikų maitinimo kainą – esame pasiruošę filmuoti video medžiagą atsakant į pateiktus klausimus ir nemokamai viešinti asociacijos puslapyje“, – sakė E.Turonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.