Gydytojams rezidentams nustatyta etapinių kompetencijų pripažinimo tvarka

Ministrų kabinėtas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui tinkamai reglamentuoti jaunųjų gydytojų labai laukiamą ir jiems svarbią naujovę – nustatyti labai aiškią etapinių kompetencijų tvarką gydytojams rezidentams. Tai reiškia, kad jau visai netrukus, jaunieji gydytojai turės geresnes galimybes save realizuoti profesinėje srityje.

Vyriausybės nutarimu nustatyta, kad rezidentūroje studijuojantys jaunieji gydytojai turi galimybę verstis atitinkama praktika savarankiškai, jei jie rezidentūros metu yra įgiję atitinkamas kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą.<br> 123rf nuotr. 
Vyriausybės nutarimu nustatyta, kad rezidentūroje studijuojantys jaunieji gydytojai turi galimybę verstis atitinkama praktika savarankiškai, jei jie rezidentūros metu yra įgiję atitinkamas kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2019, 8:49 PM

Tai numatyta SAM parengtame Vyriausybės nutarime, kuriam trečiadienį pritarta.

Sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės teigimu, etapinių kompetencijų modelio esmė yra ta, jog gydytojas rezidentas palaipsniui įgyja savo pasirinktos specialybės kompetencijas ir gauna tai patvirtinantį pažymėjimą. Šis dokumentas yra išduodamas surinkus įrodymus, kurie leidžia įsitikinti rezidento klinikiniais įgūdžiais bei asmeninėmis savybėmis, kurios yra reikalingos teikiant atitinkamas sveikatos priežiūros paslaugas savarankiškai.

„Etapinės kompetencijos įgalintų gydytojus rezidentus palaipsniui prisiimti atsakomybę už įgytų įgūdžių taikymą. Tai užtikrintų nuoseklesnį ir pacientui saugesnį perėjimą į savarankišką gydytojo specialisto praktiką. Turėdamas pakopines kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą, rezidentas galėtų savarankiškai teikti atitinkamas paslaugas“, – sako viceministrė L. Jaruševičienė.

Etapinių kompetencijų modelis įstatymu jau įteisintas. O šiuo Vyriausybės nutarimu nustatyta, kad rezidentūroje studijuojantys jaunieji gydytojai turi galimybę verstis atitinkama praktika savarankiškai, jei jie rezidentūros metu yra įgiję atitinkamas kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą.

Rezidentas, kuris universiteto nustatyta tvarka nebus įgijęs pažymėjimo, rezidentūros studijas vykdys iki šiol galiojančia tvarka, t.y. verstis atitinkama praktika galės tik prižiūrimas rezidento vadovo.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pažymėjimo išdavimo tvarką nustatys universitetai.

Na, o konkrečias kompetencijas gydytojams rezidentams, įgijusiems pakopines kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą, nustatys sveikatos apsaugos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.