Ignalinos rajone geriamajame vandenyje rasta pavojingos medžiagos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Utenos departamentas pranešė gavęs pranešimą, kad Mažėnų kaimo Ignalinos rajone vandenyje rastas padidėjęs pavojingos medžiagos – arseno – kiekis. Jis viršijo Lietuvos higienos normos reglamentuotas vertes.

Arseno rasta ne vienoje Lietuvos vandenvietėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arseno rasta ne vienoje Lietuvos vandenvietėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2019, 8:14 PM

Arsenas yra plačiai paplitęs elementas

Kaip rašo NVSC išplatintame pranešime, arsenas į aplinką patenka natūralių terminių procesų metu ir dėl žmogaus veiklos, taip pat iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių.

Kaip priedas, arsenas panaudojamas vario, švino lydiniuose, odų ir kailių konservacijai, stiklų nuskaidrinimui, vaistų, pesticidų, antiseptikų, dažų, puslaidininkių gamyboje. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.

Arsenas – pavojingas cheminis elementas

Arsenas pasižymi stipriu bendratoksiniu, kumuliatyviniu (besikaupiančiu organizme), o taip pat, nors ir kiek žemesniu, kancerogeniniu ir mutageniniu bei neurotoksiniu poveikiu.

Jis gali būti mažakraujystės, neuritų, odos uždegimų, nuplikimo, galvos skausmų, skrandžio-žarnyno, kvėpavimo takų, neuropatijos, anemijos, regėjimo, klausos, hemodinamikos sutrikimų ir kitų neigiamų pasekmių priežastimi.

Arsenu apsinuodijama, kai vartojamame vandenyje yra ypač didelė arseno koncentracija (21,0 µg/l).

Arsenas per placentą gali patekti į dar negimusio kūdikio organizmą, todėl nėščioms moterims, nuolat vartojančioms arsenu užterštą geriamąjį vandenį, padidėja persileidimo, priešlaikinio gimdymo, negyvo vaisiaus gimimo rizika.

Gyventojai aprūpinti fasuotu geriamuoju vandeniu

Mažėnų kaimo gyventojams tiekiamas fasuotas geriamasis vanduo po 5 litrus, o viešai tiekiamą geriamąjį vandenį išimtinais atvejais leidžiama naudoti tik buitinėms reikmėms.

VMVT specialistai paėmė geriamojo vandens mėginius arseno koncentracijai nustatyti iš Mažėnų kaimo vandenvietės, apie tyrimų rezultatus visuomenė bus informuota nedelsiant.

Utenos departamento Ignalinos skyrius pasiūlė Ignalinos r. savivaldybės administracijai surengti Ekstremalių situacijų komisijos posėdį, siekiant suderinti būtinus veiksmus žmonių sveikatai apsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.