A. Veryga sugalvojo, kaip įsiteikti senjorams: specialistai įžvelgia gudrybę

Artėjantys dveji rinkimai valdantiesiems jaukia protą. Aurelijaus Verygos Sveikatos apsaugos ministerija žada, kad skurstantys kompensuojamus vaistus kitąmet vaistinėse galės gauti nemokamai – neprimokėdami nė cento. 

Aurelijaus Verygos Sveikatos apsaugos ministerija žada, kad skurstantys kompensuojamus vaistus kitąmet vaistinėse galės gauti nemokamai – neprimokėdami nė cento.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijaus Verygos Sveikatos apsaugos ministerija žada, kad skurstantys kompensuojamus vaistus kitąmet vaistinėse galės gauti nemokamai – neprimokėdami nė cento.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Kęstutis Glaveckas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Kęstutis Glaveckas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pacientų atstovų tarybos vadovė Vida Augustinienė.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Pacientų atstovų tarybos vadovė Vida Augustinienė.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 6:10 AM

Ekonomistai kritikuoja: tokie nerealūs siūlymai gali atsirasti tik prieš rinkimus, siekiant papirkti senjorus ar mažai uždirbančius, skelbia „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Reporteris“.

Žada vaistus nemokamai

Dažnas senjoras kartoja: sumoki už šildymą, būtiniausią maistą, užsuki į vaistinę – ir pensijos nebėra. 

Net ir pirkdami kompensuojamuosius vaistus pernai žmonės patys turėjo primokėti per 40 milijonų eurų. Vieniems vaistams nuo kelių centų iki keliasdešimt eurų.

Žmonės, ypač senjorai, dejuoja, kad vaistų kainos siaubingos.

Tačiau iš politikų lūpų senjorams skrieja viltinga žinia.  Sveikatos apsaugos ministerija siūlo, kad sunkiausiai gyvenantieji vaistus galėtų gauti nemokamai. 

Žadama, kad vaistus be priemokų galėtų pirkti tie, kurių mėnesio pajamos 227 eurai ir mažiau. 

„Tai yra pensininkai, kurie gauna mažas pajamas, neįgalieji, na ir šiaip žmonės, kurie yra bedarbiai, neturi pajamų, neturi pragyvenimo šaltinio“, – kam numatomos tokios lengvatos laidai „Reporteris“ paaiškino Sveikatos apsaugos ministerijos Farmakoekonomikos ir vaistų skyriaus vedėjas Tomas Alonderis.

Lengvata rinkėjams papirkti?

Tačiau A.Verygos oponentai žadamoje lengvatoje užuodžia artėjančius rinkimus.

„4 milijonai nėra daug. Galima juos rasti. Bet man tai labiau primena priešrinkiminį foną. 

Todėl kad rimtos kalbos prasideda per biudžeto svarstymą, kada yra skiriami pinigai“, – pastebėjo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Kęstutis Glaveckas.

Ministerijos siūlymuose gudrybę įžvelgia ir pacientai. 

Nuo kovo tiems, kuriems kompensuojami vaistai bus išrašomi pirmą kartą ar po ilgesnės nei pusmečio pertraukos, galės pirkti tik pigiausią kompensuojamą vaistą. 

„Kaip yra deklaruojama, kompensuojami tik pigiausi vaistai. Jeigu vaisto kaina yra 1-2 eurai, tai ir priemoka yra vos keli centai. 

Na, gal žmogui, gaunančiam mažas pajamas, ir tie keli centai yra svarbūs, tačiau tai vis tiek neišspręs problemos, tik bus įnešta dar daugiau sumaišties. 

Dabar tie visokie nerealūs pažadai yra priešrinkiminiai triukai, kad žmonės eitų ir balsuotų už valdančiuosius“, – neabejojo Pacientų atstovų tarybos vadovė Vida Augustinienė.

Sukritikavo ir ekspertas

Ministerijos užmojį kritiškai vertina ir ekspertas.

„Jei sveikatos draudimas yra maišomas su socialine parama, atidaroma erdvė interpretacijoms. 

Lygiai taip pat galima surasti kitų prekių, kurios yra būtinosios. Ir kodėl, pavyzdžiui, žmogui, kuris perka flomasterius vaikui ar maistą, be kurio neišgyventų, mes nekompensuojame išlaidų? 

Mes galim visiems viską norėti kompensuoti, bet bėda kad tie pinigai ateina iš mūsų pačių, mokesčių mokėtojų“, – pastebi Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Nemokamų vaistų skurstantiems idėją šią savaitę svarstys Vyriausybė. Kad pataisos įsigaliotų, joms dar turės pritarti Seimas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.