Neįgaliųjų iššūkis viešosioms įstaigoms: kurios iš jų Lietuvoje pritaikytos dirbti?

Dirbančių neįgaliųjų asociacija (DNA), vienijanti daugiau nei 2 tūkst. įvairaus pobūdžio negalią turinčių šalies darbo rinkos dalyvių, pradeda socialinę iniciatyvą „Pritaikyta dirbti“.

 Lietuvoje yra daugiau kaip 163 tūkst. darbingo amžiaus neįgaliųjų, bet darbą iš jų turi tik per 48 tūkstančius. <br> 123rf nuotr. 
 Lietuvoje yra daugiau kaip 163 tūkst. darbingo amžiaus neįgaliųjų, bet darbą iš jų turi tik per 48 tūkstančius. <br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2019, 12:07 PM

Šios iniciatyvos tikslas – išsiaiškinti, kaip viešojo sektoriaus institucijose bei organizacijose esanti aplinka yra pritaikyta neįgaliųjų asmenų įdarbinimui.

„Lietuvoje yra daugiau kaip 163 tūkst. darbingo amžiaus neįgaliųjų, bet darbą iš jų turi tik per 48 tūkstančius. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu net 111 tūkst. 606 darbingo amžiaus neįgaliųjų nedirba.

Europos Sąjungos mastu dirba apie 47 proc. visų žmonių su negalia, o Lietuvoje – mažiau nei 30 proc. Viešasis sektorius šiuo metu yra įdarbinęs apie 10 tūkst. neįgaliųjų, iš kurių didžioji dauguma – lengviausią negalią turintys darbuotojai“, – sako Dirbančių neįgaliųjų asociacijos vadovė Simona Kunigonytė.

Asociacijos vadovės teigimu, to priežastys gali būti įvairios, viena jų – itin prastas viešųjų organizacijų pritaikymas neįgaliam darbuotojui.

„Tai, kad prie įėjimo yra lipdukas su neįgaliojo vežimėliu, turėtų reikšti, kad įstaiga ar organizacija yra išoriškai pritaikyta judėjimo negalią turinčiam lankytojui. Tačiau tai, ar ji yra pritaikyta negalią turinčiam darbuotojui, galima pamatyti tik susipažinus su vidaus infrastruktūra, kuri lankytojui ar klientui dažnai nėra matoma.

Iniciatyvos „Pritaikyta dirbti“ metu kviečiame įstaigas savanoriškai dalyvauti tyrime ir padėti mums nustatyti, kas jau yra padaryta ir ko dar trūksta, kad viešojoje organizacijoje dirbantis asmuo su negalia jaustųsi komfortiškai“, – pastebi S. Kunigonytė.

Seime praėjusiais metais įregistruotos Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pataisos numatė prievolę viešojo sektoriaus organizacijose, turinčiose daugiau kaip 50 darbuotojų, įdarbinti ne mažiau kaip 5 proc. žmonių su negalia.

Tačiau Vyriausybė susilaikė nuo privalomo neįgaliųjų įdarbinimo viešajame sektoriuje modelio ir pasiūlė numatyti rekomendacinio pobūdžio įpareigojimą darbdaviams darbovietėje numatyti minimalų procentą neįgaliesiems skirtų darbo vietų.

Pasak S. Kunigonytės, kyla rimtų dvejonių, ar įmonės ir įstaigos bandys atsižvelgti į tokias rekomendacijas. Greičiausiai tai ir liks tik siūlymais, kurie realių pokyčių darbo rinkoje neatneš.

Ar tie pokyčiai apskritai gali vykti? Ar viešasis sektorius pasiruošęs priimti neįgalų darbuotoją? Į šiuos klausimus ir bandysime rasti atsakymus.

Iniciatyvos „Pritaikyta dirbti“ pirmajame etape ketinama aplankyti 10 atsitiktiniu būdu pasirinktų viešojo sektoriaus objektų – valstybinių įstaigų, institucijų, organizacijų ir kt.

Pagal tarptautines rekomendacijas ir Lietuvoje galiojančius teisės aktus sąlygas dirbti neįgaliesiems konkrečioje vietoje vertins išorės ekspertai: akademikai ir tyrėjai.

Kiekvienai įstaigai po apsilankymo bus pateiktos rekomendacijos, kurias bus galima savanoriškai įgyvendinti tam, kad viešajame sektoriuje galėtų dirbti daugiau įvairaus pobūdžio negalią turinčių žmonių.

„Šia iniciatyva siekiame ištirti situaciją ir atkreipti valdžios, visuomenės, viešojo sektoriaus vadovų ir pačių neįgaliųjų dėmesį. Norime, kad valstybinės įmonės geriau suprastų, kaip darbo aplinka turėtų būti pritaikoma neįgaliesiems, kad įvertintų, ko trūksta, kad negalią turintys žmonės galėtų tapti jų kolegomis.

Šią savaitę Dirbančių neįgaliųjų asociacija viešojo sektoriaus įmonėms, institucijoms, organizacijoms išsiuntė pranešimus apie iniciatyvą „Pritaikyta dirbti“, kuriuose kviečiame bendradarbiauti“, – kalba asociacijos vadovė.

Aplankius įstaigas ir pateikus rekomendacijas bus paskelbtos bendros tyrimo išvados, atskleisiančios viešojo sektoriaus infrastruktūros pritaikymą dirbantiems neįgaliesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?