Mokslininkai įspėja: tai mus žudo ne mažiau, negu tabako dūmai

Moksliniai tyrimai įrodė, kad žmogus vidutiniškai sėdėdamas praleidžia daugiau nei pusę dienos. Teigiama, kad sėdėjimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų ar net palengva jus žudyti. 

Atlikti tyrimai atskleidė, kad ilgą laiką sėdint gali padidėti mirties nuo širdies ligų rizika.<br> 123rf nuotr.
Atlikti tyrimai atskleidė, kad ilgą laiką sėdint gali padidėti mirties nuo širdies ligų rizika.<br> 123rf nuotr.
 Žmogus vidutiniškai sėdėdamas praleidžia daugiau nei pusę dienos.<br> 123rf nuotr.
 Žmogus vidutiniškai sėdėdamas praleidžia daugiau nei pusę dienos.<br> 123rf nuotr.
 Žmogus vidutiniškai sėdėdamas praleidžia daugiau nei pusę dienos.<br> 123rf nuotr.
 Žmogus vidutiniškai sėdėdamas praleidžia daugiau nei pusę dienos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 6, 2019, 2:32 PM

Ilgas sėdėjimas kenkia tarsi rūkymas

Remiantis mokslinio tyrimo rezultatais, paskelbtais „Current Cardiovascular Risk Rep“ žurnale, ilgas sėdėjimas gali taip pat kenkti kaip ir pasyvus rūkymas.

„Tikėtina, kad ateities kartos į mūsų sėdėjimo įpročius žvelgs taip, kaip mes dabar skeptiškai žvelgiame į rūkymą“, – rašo „British Journal of Medical Practice“ žurnalas.

Ilgas sėdėjimas yra susijęs su ankstyva mirtimi

Sėdėjimo procesas gali atrodyti visai nekaltas ir nekenksmingas. Kiekvieną dieną žmogus sėdi valandų valandas, nes tai patogu ir leidžia susikaupti darbe. Deja, tyrimo metu pabrėžta, kad pasyvus gyvenimo būdas padidina ankstyvos mirties riziką.

Ilgas sėdėjimas yra susijęs su lėtinėmis ligomis

Iš tiesų tai yra susiję su lėtiniu nugaros skausmu, prasta laikysena ir net tokiomis mirtinomis ligomis kaip diabetas, inkstų bei širdies ligos ar nutukimas.

Beveik prieš 150 metų žmonės 90 proc. dienos praleisdavo judėdami, o dabar mes 60 proc. dienos ar net daugiau praleidžiame sėdėdami.

Sveikatos problemos, kurias sukelia sėdėjimas

Yra daugybė priežasčių, kodėl šis įprastas kasdieninis procesas kenkia, bet žemiau pateikiamos akivaizdžiausios pagrindinės problemos.

Nutukimas

Visuomenėje, kurioje vyrauja gausybė apdorotų ir nesveikų maisto produktų, sėdėjimas mažina galimybę deginti kalorijas ir net skatina valgyti daugiau. Tikriausiai čia net nereikia jokių mokslinių paaiškinimų. Palyginus su sėdėjimu, stovint sudeginama 160 kalorijų daugiau. 

Širdies sveikata

Sėdėjimas nuramina raumenis, jie sustingsta, o po kelių valandų sėdėjimo sveikojo cholesterolio kiekis gali sumažėti iki 20 proc. Todėl atlikti tyrimai atskleidė, kad ilgą laiką sėdint gali padidėti mirties nuo širdies ligų rizika.

Be to, toks pasyvus gyvenimas kenkia kraujo cirkuliacijai. Tokiu atveju riebalai kaupiasi kraujagyslėse, o gliukozės kiekis kraujyje gali pavojingai padidėti. Dėl šios priežasties kyla grėsmė susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.

Fizinis vystymasis

Neretai ilgai sėdėdami pamirštame, kaip tai taisyklingai daryti, todėl gali atsirasti nugaros skausmų ir vangumo jausmas. Taip pat gali kilti skausmas dubens srityje.

Inkstų ligos

Anot „American Journal of Kidney Diseases“ žurnale paskelbto tyrimo rezultatų, ilgas sėdėjimas gali prisidėti prie inkstų ligų išsivystymo.

„Šis tyrimas pabrėžia sąryšį tarp gyvenimo būdo įpročių ir lėtinės inkstų ligos išsivystymo bei parodo, kad pasyvus gyvenimo būdas turi didelę svarbą sveikatai“, – paaiškino tyrimo autorius Thomas Yatesas.

Mirtis

Yra begalė ligų, susijusių su sėdėjimu, bet labiausiai nustebino, kad šis kasdieninis procesas yra glaudžiai susijęs su mirtimi. Daugelio tyrimų metu buvo analizuojami tiek vyrai, tiek moterys, bet rezultatai vis parodydavo, kad visi asmenys ilgiau gyvena daugiau laiko praleisdami aktyviai ar paprasčiausiai stovėdami.

Ką galite pakeisti?

Sunku tiesiog nustoti sėdėti, kai mūsų visuomenė to reikalauja. Mes turime dirbti ir mokytis, tad neįmanoma išvengti kėdžių. Pirmiausia, turime suvokti, kad sportas turi naudos, bet tai nesumažina rizikos, kurią kelia ilgas sėdėjimas.

Daugelis žmonių, dalyvavusių tyrime, pastebėjo, kad net užsiimant trumpa judresne veikla, jautėsi neigiamas pasyvaus gyvenimo būdo poveikis. Žinoma, 30 minučių bėgimas gali padėti, bet jis negali neutralizuoti visos žalos, kurią patiriame sėdėdami daugybę valandų.

Taigi, pradėkite daryti daugiau pertraukų, dažniau judėkite ir stenkitės rečiau sėdėti. Dabar moderniuose biuruose galima pasinaudoti galimybe dirbti stovint, kadangi reguliuojasi stalo aukštis.

Pastebėta, kad žmonės, kurie naudojasi reguliuojamojo aukščio stalais, prie kurių gali ir stovėti, kol dirba, yra produktyvesni ir energingesni.

Dar kiti asmenys nusistato žadintuvą kas tam tikrą laiką, kad žinotų, kada metas pasidaryti pertrauką ir pavaikščioti. Taip pat venkite tokios veiklos kaip televizoriaus žiūrėjimo ar kompiuterinių žaidimų žaidimo.

Parengta pagal „Healthy and Natural World“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.