Lietuvoje sparčiai plinta pavojinga liga: vienas žmogus gali užkrėsti 25

Kovo 24-ąją dieną bus minima pasaulinė tuberkuliozės diena. Ši liga yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje, o didžiausia viso to bėda – vaistams atspari tuberkuliozė, kuri išsivystė dėl žmonių neatsakingumo vartojant medikamentus.

 Kasmet Lietuvoje beveik 1 tūkst. žmonių užsikrečia tuberkulioze.<br> 123rf nuotr.
 Kasmet Lietuvoje beveik 1 tūkst. žmonių užsikrečia tuberkulioze.<br> 123rf nuotr.
 Kasmet Lietuvoje beveik 1 tūkst. žmonių užsikrečia tuberkulioze.<br> 123rf nuotr.
 Kasmet Lietuvoje beveik 1 tūkst. žmonių užsikrečia tuberkulioze.<br> 123rf nuotr.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius, prof. dr. Saulius Čaplinskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius, prof. dr. Saulius Čaplinskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 20, 2019, 11:37 AM

„Kas 20 sekundžių visame pasaulyje nuo šios ligos miršta žmogus. Kasmet Lietuvoje beveik 1 tūkst. žmonių užsikrečia tuberkulioze, o 100 – miršta. Vienas tuberkulioze sergantis asmuo gali užkrėsti iki 25 ar net dar daugiau asmenų.

Liūdniausia tai, kad tuberkuliozės sergamumas Baltijos šalyse yra vienas iš didžiausių Europoje. Mes patys sukūrėme vaistams atsparią tuberkuliozę neteisingai vartodami vaistus ir nesilaikydami gydytojo režimo“, – pabrėžė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius, profesorius daktaras Saulius Čaplinskas.

Kas yra daugeliui vaistų atspari tuberkuliozė ir itin vaistams atspari tuberkuliozė?

Kaip rašoma ULAC internetiniame puslapyje, dėl neteisingo ir netvarkingo gydymosi tuberkuliozės bakterijos gali tapti atsparios vaistams, kuriais gydomas tuberkulioze sergantis pacientas. Tai reiškia, kad vaistai nebegali naikinti bakterijų. Daugeliui vaistų atsparią tuberkuliozę sukelia bakterijos, kurios yra atsparios dviem pagrindiniams vaistams nuo tuberkuliozės.

Dar pavojingesnė yra daugeliui vaistų atsparios tuberkuliozės forma vadinama itin vaistams atspari tuberkuliozė. Tai tokia tuberkuliozė, kurios sukėlėjai yra atsparūs beveik visiems tuberkuliozei gydyti naudojamiems vaistams. Atsparios tuberkuliozės sukėlėjais gali užsikrėsti ir žmonės, kurie artimai bendravo su sergančiuoju daugeliui vaistų atsparia tuberkulioze.

Atsparumas vaistams dažniau pasireiškia žmonėms, kurie:

 - užsikrėtė nuo žmogaus, sergančio daugeliui vaistų atsparia tuberkuliozės forma;

 - ne visada vaistus vartojo taip, kaip nurodė gydytojas;

 - susirgo tuberkulioze pakartotinai arba atvyko iš regiono, kuriame vaistams atspari tuberkuliozė yra paplitusi.

Užsikrėtė du vaikai

Tuberkuliozės (TB) bakterijos dažniausiai puola plaučius, bet jos gali pažeisti bet kurią kūno dalį, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ar galvos smegenis. Negydoma tinkamai tuberkuliozė gali būti mirtina, todėl labai svarbu laiku kreiptis į gydytojus ir laikytis gydytojo paskirtų nurodymų.

Per pirmuosius du šių metų mėnesius registruoti 9 vaikų tuberkuliozės atvejai. Dauguma jų turėjo kontaktą su sergančiu tuberkulioze asmeniu. Du vaikai – 6 mėnesių amžiaus. Vaikai tuberkulioze dažniausiai užsikrečia nuo suaugusiųjų.

ULAC duomenimis, pernai (2018 m.) Lietuvoje tuberkulino mėginiai padėjo išaiškinti 30 tuberkulioze (TB) susirgusių vaikų, iš kurių – 1 vaikui diagnozuota atvira plaučių tuberkuliozės forma.

2018 m. Lietuvoje tuberkulino mėginys (TM) buvo atliktas 68 proc. vaikų, kuriems jis turėjo būti atliktas. Kaip ir kiekvienais metais, daugiausia tuberkuliozės atvejų diagnozuota vaikams, kurie bendravo su sergančiaisiais tuberkulioze artimoje aplinkoje – 16 atvejų, iš jų – 1 atviros TB formos.

Tuberkuliozė plinta oru iš vieno asmens kitam. Bakterijos patenka į orą, kai plaučių ar gerklų tuberkulioze sergantis asmuo kosėja, čiaudi, kalba, dainuoja. Šalia esantys žmonės gali įkvėpti šių bakterijų ir užsikrėsti.

Pagrindiniai simptomai

Anot ULAC, tuberkuliozės simptomai pasireiškia, kai tuberkuliozės bakterijos pradeda organizme daugintis. Plaučių tuberkuliozė gali sukelti tokius simptomus:

 - kosulį, trunkantį 3 ar daugiau savaičių;

 - kosėjimą su skrepliais ar su krauju;

 - silpnumą ar nuovargį;

 - svorio kitimą;

 - apetito nebuvimą;

 - šaltkrėtį;

 - karščiavimą;

 - prakaitavimą naktį;

 - skausmą krūtinėje.

Ne visi užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis suserga šia liga

Tuberkulioze užsikrėtę, bet šia liga nesergantys, žmonės nieko nejunta ir gali niekada nesusirgti. Susirgti gali tik dalis (5-10 proc.) užsikrėtusiųjų. Infekuoti tuberkuliozės bakterijomis asmenys gali jausti neaukštą temperatūrą, bendrą silpnumą, tačiau jiems nerandama lokalių tuberkuliozės pažeidimų ir jie neplatina tuberkuliozės bakterijų.

Riziką didina: narkomanija, alkoholizmas, kortikosteroidų ir imunosupresantų vartojimas, vėžys, sunkios inkstų ir žarnyno ligos, nevisavertė mityba, badavimas ir mažas kūno svoris.

Siekiant išvengti mirčių nuo tuberkuliozės svarbu ankstyva ligos diagnostika ir reguliarus vaistų vartojimas visą gydymo periodą. Todėl ypatingai svarbu pajutus pirmuosius ligos požymius kreiptis į gydymo įstaigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.