Kaune ir Kauno rajone – didžiausias tymų protrūkis Lietuvoje: įvardijo kaltus

Palyginti su penktadieniu, ketvirtadienį buvo registruoti 284 atvejai. 

ULAC žemėlapyje matyti, kaip ir kur Lietuvoje sergama tymais.<br> ULAC žemėlapis
ULAC žemėlapyje matyti, kaip ir kur Lietuvoje sergama tymais.<br> ULAC žemėlapis
ULAC žemėlapyje matyti, kaip ir kur Lietuvoje sergama tymais.<br> ULAC žemėlapis
ULAC žemėlapyje matyti, kaip ir kur Lietuvoje sergama tymais.<br> ULAC žemėlapis
Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

SAM Spaudos tarnyba

2019-03-29 13:17, atnaujinta 2019-03-29 14:11

Palyginti su penktadieniu, ketvirtadienį buvo registruoti 284 atvejai. 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad net du trečdaliai šiemet Lietuvoje patvirtintų tymų atvejų nustatyti Kaune ir Kauno rajone. Kauno mieste registruoti 149 susirgimo atvejai. Kauno rajone fiksuoti 47. 

77 proc. Kaune ir Kauno rajone susirgusių tymais vaikų buvo neskiepyti, 19 proc. – dar per maži skiepyti. 80 proc. susirgusių suaugusiųjų skiepijimo būklė nežinoma, 12,4 proc. – neskiepyti.

Šiose savivaldybėse fiksuojamas ir nepakankamas vaikų skiepijimo lygis, kad būtų užtikrintos sąlygos tymų protrūkiams išvengti. Sergamumo ir skiepijimosi ryšys akivaizdus ir kitose savivaldybėse.

„Visuomenei saugu, kai 95 iš 100 žmonių turi atsparumą tymams. Tai reiškia, kad kai didžioji dalis žmonių yra atsparūs, tie keletas, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali būti paskiepyti, pavyzdžiui, kūdikiai, ir tie, kuriems dėl nepakankamo individualaus organizmo imuninio atsako nesusiformavo atsparumas, bus saugūs, nes tymų virusas tiesiog neturės galimybės plisti“, – pabrėžia sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Nustatyta, kad žemiausias paskiepijimo procentas dvejų metų amžiaus vaikų grupėje 2018 metais buvo Varėnos (83,0 proc.), Jonavos (84,2 proc.), Kretingos (84,8 proc.) rajonuose, Palangos mieste (85,2 proc.), Rietave (85,3 proc.), Birštone (85,7 proc.), Prienų rajone (87,8 proc.), Klaipėdos mieste (88,2 proc.), Telšių rajone (88,4 proc.), Kauno mieste (89,4 proc.), Kaišiadorių rajone (89,8 proc.).

Septynerių metų amžiaus vaikų grupėje žemiausias paskiepijimo procentas pernai buvo Šakių rajone (83,5 proc.), Kalvarijoje (83,8 proc.), Kauno mieste (85,4 proc.), Varėnos (86,4 proc.), Kaišiadorių (86,4 proc.), Širvintų (87,7 proc.), Prienų (87,8 proc.), Kauno (88,2 proc.), Telšių (88,2 proc.), Panevėžio (88,2 proc.), Jonavos (88,5 proc.) rajonuose, Birštone (88,9 proc.), Klaipėdos mieste (89,9 proc.).

Tėvai, o šiose savivaldybėse gyvenantys – ypač, raginami naudotis valstybės teikiama vaikų apsauga nuo užkrečiamų ligų ir pasirūpinti jų sveikata ir saugumu. Tėvams su vaiku reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, kur vaikas yra registruotas.

Ligonių kasų apmokamomis vakcinomis vaikai Lietuvoje skiepijami iš viso nuo 14 užkrečiamųjų ligų.

Daug naudingos informacijos apie skiepus pateikiama Užkrečiamų ligų ir AIDS centro interneto svetainėje skiepai"="">skiepai"" target="_blank">https://www.ulac.lt/lt/skiepai bei SAM interneto svetainėje https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/uzkreciamuju-ligu-valdymas/skiepai, pasikonsultuoti galima ir telefonu (8 5) 230 0123 (konsultuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai, konsultacijos teikiamos pirmadieniais – ketvirtadieniais 8.00-16.45 val., penktadieniais – 8.00-15.45 val.).

Lietuvoje šiuo metu ligonių kasų lėšomis MMR (tymų, epideminio parotito ir raudonukės) vakcina skiepijami vaikai pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių (pirmoji dozė – 15-16 mėn., antroji dozė – 6-7 m.) ir sąlytį su tymais sergančiu žmogumi turėję asmenys, kurie turi būti paskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio, įskaitant medicinos personalą, turėjusį kontaktą su pacientu, sergančiu tymais. Taip užkertamas kelias tolesniam tymų plitimui.

Vakcinos šioms tikslinėms grupėms yra pakankamai ir nepritrūks. Be to, šiuo metu Valstybinė ligonių kasa vykdo viešojo pirkimo procedūras papildomam vakcinos kiekiui įsigyti. Kai tik paaiškės, kad įvyko Valstybinės ligonių kasos organizuojamas tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinos pirkimas ir jos galimi anksčiausi pristatymo terminai, nedelsiant bus svarstomas kitų tikslinių grupių skiepijimas.

Kovo 29 d. duomenimis, Lietuvoje iš viso nuo metų pradžios patvirtinta 310 tymų atvejų, iš jų 149 Kauno mieste, 47 Kauno rajone, 41 Vilniaus mieste, po 9 Vilniaus ir Kaišiadorių rajonuose. Nustatytų tymų atvejų žemėlapis reguliariai atnaujinamas: https://www.ulac.lt/lt/tymu-zemelapis-lietuvoje.

Pernai tymais Lietuvoje sirgo 30 žmonių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.