Žinia iš ligonių kasos: už šiuos tyrimus ir priemones mokėti nereikia

Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) sulaukia gyventojų klausimų, ar reikia mokėti už magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimų metu naudojamus vienkartinius specialius drabužius ar kitas vienkartines medžiagas?

Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) sulaukia gyventojų klausimų, ar reikia mokėti už magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimų metu naudojamus vienkartinius specialius drabužius ar kitas vienkartines medžiagas.<br> 123rf nuotr. 
Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) sulaukia gyventojų klausimų, ar reikia mokėti už magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimų metu naudojamus vienkartinius specialius drabužius ar kitas vienkartines medžiagas.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Apr 26, 2019, 1:50 PM, atnaujinta Apr 30, 2019, 12:11 PM

Primename, kad apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) su gydytojo siuntimu nei už MRT, nei už vienkartinius drabužius papildomai mokėti nereikia, nes šie drabužiai nėra būtini.

„Jeigu gydytojas siunčia atlikti MRT, mokėti nereikia nei už tyrimą, nei už jam atlikti reikalingas vienkartines priemones ir medžiagas. Dažniausiai siūloma susimokėti už specialius vienkartinius drabužius, kurie nėra būtini“, – paaiškina Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Dalia Miniauskienė.

Už MRT tyrimą mokėti nereikia, jei pacientas su siuntimu kreipiasi į gydymo įstaigą, su kuria ligonių kasos yra sudariusios sutartį dėl šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Svarbu žinoti, kad mokėti reikia, jeigu pacientas pats pasirenka tyrimą ar procedūrą, neturėdamas gydytojo siuntimo. Tokiu atveju tyrimo kainą reikia sumokėti gydymo įstaigos kasoje. Mokėti už MRT reikia pacientams, neapdraustiems PSD, ar tuo atveju, jeigu tyrimo pageidaujama be eilės.

Ar pacientui reikalingas MRT tyrimas, sprendžia gydantis gydytojas. Svarbu žinoti, kad siuntimą brangiesiems tyrimams ir procedūroms, apmokamiems iš PSDF biudžeto lėšų, išduoda tik antrinio ar tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantis specialistas. Ligos ir būklės, kurioms pasireiškiant atliekamas MRT, patvirtintos Sveikatos apsaugos ministro įsakymais.

Taigi, pacientams, atitinkantiems minėtas sąlygas, ligonių kasų kompensuojamas MRT tyrimas privalo būti atliktas ir neįsigijus vienkartinių drabužių. Jeigu pacientas pats pageidauja vienkartinių drabužių, gali juos įsigyti prieš tai savo sprendimą patvirtinęs parašu.

Gydytojui siuntime nurodžius siunčiančiai įstaigai pateikti tyrimo vaizdo kopiją, už ją pacientui taip pat mokėti nereikia. Jei pacientas pats pageidauja turėti vaizdo kopiją – už ją reikės sumokėti.

Ambulatoriškai gydomas pacientas turi teisę pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje teikiama ši paslauga. Siunčiantis gydytojas privalo informuoti pacientą, kuriose įstaigose atliekami MRT tyrimai, apmokami PSDF biudžeto lėšomis, ir nurodyti bent tris tokias įstaigas. Šią informaciją galima rasti ir Šiaulių teritorinės ligonių kasos interneto svetainėje https://www.siauliutlk.lt

Kilus klausimams, ar mokėti už MRT tyrimą, vienkartinius drabužius bei kitas priemones, pirmiausia reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos administraciją. Jei įstaigos atsakymas netenkina, pacientas turi teisę kreiptis į TLK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.