Aurelijaus Verygos atkirtis: „Kviečiu neklaidinti ir negąsdinti pacientų“

Šeštadienio vakarą agentūra BNS išplatino informaciją, kad Seime kelią skinasi nauja vaistų kompensavimo tvarka – Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketina nustatyti paciento gydymo kainos ribą – 30 tūkst. eurų. Ją viršijus, būtų nerekomenduojama kompensuoti medikamentų, pranešė LRT televizija.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
 A.Verygos atkirtis.<br> Feisbuko nuotr.
 A.Verygos atkirtis.<br> Feisbuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-28 11:24

„Jeigu vaistas kainuoja labai labai brangiai, o gyvenimo trukmės reikšmingai neprailgina, tai klausimas, ar verta tokį vaistą traukti į kompensavimą, ar vietoj to nėra paprasčiau pacientui suteikti gal kitą pagalbą“, – LRT sakė ministras Aurelijus Veryga.

Tačiau A.Veryga savo feisbuko paskyroje suskubo šią informaciją paneigti. Vėlyvą šeštadienio vakarą (apie 23 val. 30 min.) jis parašė:

„Šiandien paskleista žinutė neatitinka realybės ir klaidina pacientus! Apgailestauju, kad buvo klaidingai interpretuoti faktai iš ekspertų dalykinės diskusijos!

Taigi paaiškinu. Ministerija niekada nesiruošė ir nesiruošia taupyti pacientų sąskaita, nustatydama, kad paciento gydymo kaina negali viršyti 30 000 eurų. Tokie teiginiai neatitinka realybės, yra klaidinantys ir absurdiški!

Jau ir šiandien vieno reta liga sergančio paciento gydymo vidutinė kaina viršija 200 000 eurų per metus ir niekas nesiruošia jos riboti. Šiuo konkrečiu atveju kalbama apie sveikatos technologijų vertinimo metodikas, kurias turi nusistačiusios šalys, kuomet esant ribotoms finansinėms galimybės ir labai daug kompensavimui pateiktų vaistų tenka spręsti, kuriuos medikamentus pradėti kompensuoti pirmiausia, kuriuos vėliau ir kurie galėtų išgelbėti daugiausia gyvybių. Tuo tarpu neveiksmingi vaistai neturėtų būti kompensuojami. Kitaip tariant, tai buvo tik dalykinė ekspertų diskusija, kaip būtų galima užtikti patį geriausią ir veiksmingiausią gydymą pacientams veiksmingiausiais vaistais. Juk būna ir taip, kad vaistai netinka, juos reikia keisti kitais – veiksmingais. Būtent apie tai ir diskutavo ekspertai. Be to, net ir nusistačius kažkokią sumą vienam medikamentui, išimtys taikomos, jei jos gali išgelbėti gyvybes. Taip pasielgė, pvz. Jungtinė Karalystė, apsisprendusi kompensuoti skiepus nuo meningokoko, nors suma akivaizdžiai viršijo jų pasitvirtintas tvarkas. Jie pasirinko, kas geriausia pacientams. Tad ir Lietuvoje diskutuojama, kaip būtų galima analogiškas praktikas pritaikyti ir mūsų šalyje.

Todėl kviečiu neklaidinti ir negąsdinti pacientų, nes jokia tvarka nėra patvirtinta ar registruota, o pacientų gydymo suma nėra ir nebus ribojama!“

Žmonių reakcijos į šį A.Verygos įrašą buvo įvairios. Vieni ministrą palaikė, o kiti rašė: „Kalbėti ir rašyti reikia aiškiai ir suprantamai, tada nebūs galima interpretuot, klaidint ir piktint žmonių! Patys pastoviai suteikiat peno oponentams ir piktinate žmones.... Yra tokia lietuvių patarlė, – devynis kartus pamatuok, o tada kirpk! O čia pirma kerpama, o paskui matuojama  o gal tiks...“, arba: „Pats išsigando po to kai pakalbėjo...“

Prieš tai BNS pranešime skelbta, kad pagal siūlomus pakeitimus ketinama išsamiai vertinti ne tik vaistų poveikį sveikatai, bet ir jų ekonominę naudą. Taip pat numatoma, kad komisijoje, kuri sprendžia dėl kompensavimo, būtų ne keturi, o šeši gydytojai. Įstatymo pakeitimai toliau bus svarstomi Seime.

Ligonių kasa skaičiuoja, kad iš viso valstybė pernai kompensuojamiems vaistams išleido daugiau nei 200 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.