Lietuvoje tymai toliau plinta, bet įžvelgiama ir teigiamų tendencijų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, iki praėjusios savaitės pabaigos Lietuvoje šiemet nustatyti 546 tymų susirgimo atvejai. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Klinikinės medicinos instituto Vaikų ligų klinikos vedėjas profesorius Vytautas Usonis sako, kad mūsų šalyje nebėra regionų, kuriuose nebūtų rizikos susirgti tymais ar ta rizika būtų mažesnė. Prie tokios situacijos esą priėjome laipsniškai dėl per mažo skiepijimų skaičiaus.

Lietuvoje, kitaip nei kai kuriose Europos šalyse, kol kas yra išvengta tymų protrūkio ugdymo ir sveikatos apsaugos įstaigose.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje, kitaip nei kai kuriose Europos šalyse, kol kas yra išvengta tymų protrūkio ugdymo ir sveikatos apsaugos įstaigose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Zumerytė

2019-04-29 12:06

„Principinis dalykas yra tai, kad tymų situacija dabar yra kokybiškai kita. (...) Jeigu iki 2018 metų maždaug trečio ketvirčio Lietuva buvo saugi šalis ir vietinio tymų cirkuliavimo nebuvo, bet dėl sumažėjusių skiepijimo apimčių kaip išdžiūvęs miškas – gaisro dar nėra, bet sausa kaip parakas ir užtenka kibirkšties, ir bus gaisras.

Ta kibirkštis atsirado 2018 m. pabaigoje. Kas atsitiko 2019 metais? Tiesiog ta kritinė masė (neskiepytų vaikų, – ELTA) užaugo tiek, kad susidarė pakankamai didelis mūsų visuomenės imlių ligai narių skaičius, ir tymai pradėjo plisti ne tiktai kaip įvežtiniai tymai, bet ir kaip vietiniai mūsų šalyje cirkuliuojantys tymai.

Visa Lietuva dabar yra pavojaus zona“, – Seime surengtoje imunoprofilaktikai skirtoje konferencijoje sakė profesorius V. Usonis.

Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė pažymi, kad Lietuvoje, kitaip nei kai kuriose Europos šalyse, kol kas yra išvengta tymų protrūkio ugdymo ir sveikatos apsaugos įstaigose.

„Tai yra gera žinia. Vis tiktai grįsčiau sakyti, kas tymų protrūkis yra valdomas, nepaisant to, kad atvejų skaičius didėja“, – Seime surengtoje imunoprofilaktikai skirtoje konferencijoje sakė I. Zurlytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.