Mirti paliktą kūdikį svetima moteris šildė savo kūnu

Šalia vaikų darželio tvoros Klaipėdoje paliktas naujagimis liko gyvas tiktai per stebuklą – jį suradęs praeivis iš karto paskambino netoliese gyvenančiai Naujagimių patologijos skyriaus slaugytojai. Atbėgusi medikė kūdikį šildė ir savo kūno šiluma.

Kūdikiui pasisekė, kad jam į pagalbą atskubėjo profesionali slaugytoja J.Rekašienė. Vakar ji vėl aplankė naujagimį.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kūdikiui pasisekė, kad jam į pagalbą atskubėjo profesionali slaugytoja J.Rekašienė. Vakar ji vėl aplankė naujagimį.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinė ligoninė šiemet balandį tapo liūdno likimo kūdikių centru.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinė ligoninė šiemet balandį tapo liūdno likimo kūdikių centru.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Mėnesio pradžioje 35 metų girta moteris pagimdė kūdikį, kurio kraujyje buvo daugiau kaip keturios promilės alkoholio.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Mėnesio pradžioje 35 metų girta moteris pagimdė kūdikį, kurio kraujyje buvo daugiau kaip keturios promilės alkoholio.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-04-30 11:47

Vakar atėjusi į darbą Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Naujagimių patologijos ir neišnešiotų naujagimių skyriaus bendrosios praktikos slaugytoja Jūratė Rekašienė pasuko prie šeštadienį rasto berniuko.

„Iškart nuskubėjau prie to kūdikio. Dar dabar jaučiu jį savo kūnu. Tai labai keistas, dar nepatirtas jausmas – ir nerimas, ir džiaugsmas, kad gyvas, kad situacija gerėja.

Vaikutis labai gražus. Kol kas vadiname jį Justu. Tokį vardą pasiūlė kūdikį radęs vyras“, – pasakojo 16 metų slaugytoja dirbanti J.Rekašienė.

Pavyko išgelbėti gyvybę

Pamestinukas buvo rastas šeštadienį prieš dešimtą valandą prie vaikų darželio tvoros Žardininkų gatvėje.

„Kūdikį rado mano kaimynas. Toje vietoje žmonės eina pasivaikščioti ir palei tvorą vedžioja šunis – net takelis išmintas.

Kaimynas pastebėjo, kad ant žemės guli rankšluostis, o paskui po juo kažkas lyg sujudėjo, lyg kažkoks garsas pasigirdo. Kaimynas pamanė, kad gal kačiukai, bet priėjęs arčiau pamatė išlindusią kūdikio kojytę. Tuomet ir paskambino man – žinojo, kad dirbu su naujagimiais. Atlėkiau kaip galėdama greičiau. Kūdikis buvo nuogas, tik pridengtas drėgnu rankšluosčiu. Tų jausmų, kuriuos tuomet patyriau, nenusakysi.

Iš pradžių išsigandau, kad nebegyvas, nes nuo šalčio jo kūnelis buvo melsvos spalvos. Tačiau kai paėmiau ant rankų, jis pradėjo verkti.

Iškart pasikišau jį po marškinėliais prie kūno ir šildžiau, kol atvažiavo greitoji. Dirbu jau ilgai, bet toks atvejis – pirmas“, – vis dar jaudindamasi pasakojo J.Rekašienė.

Gimdyvės dar ieškoma

Viskas galėjo baigtis daug blogiau – aplinkui kartais laksto palaidi šunys, praeina visokiausių žmonių.

Greitoji naujagimį nuvežė į Klaipėdos universitetinę ligoninę, o įvykio vietoje dirbo policijos pareigūnai.

Vakar dar nepavyko nustatyti kūdikio atsikračiusios ir myriop jį pasmerkusios motinos.

Policija prašo atsiliepti apie įvykį ką nors žinančius, besilaukusią, bet kūdikio neauginančią moterį girdėjusius asmenis.

Kraujyje rasta kvaišalų

„Šeštadienio rytą pas mus atvežtas kūdikis buvo sunkios būklės: sušalęs, nukraujavęs, nes bambagyslė nebuvo sutvarkyta, su gimdymo hematoma, buvo sutrikę kvėpavimas ir širdies veikla. Bet suteikus visą įmanoma medicinos pagalbą situacija ėmė gerėti. Yra tam tikrų sveikatos problemų, kūdikis neramus, bet svarbiausia – gyvas.

Pasakyti, jog pavojus gyvybei praėjo, dar negalime, medicinoje būna visokių staigių posūkių, bet tikėtina, jog jis gyvens“, – vakar aiškino Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Jis pabrėžė, jog naujagimis liko gyvas dar ir dėl to, kad iš karto pateko į profesionalios slaugytojos rankas.

Atlikus tyrimus nustatyta, kad traumų kūdikis nepatyrė, alkoholio kraujyje nerasta, bet šlapime aptikta narkotikų – ekstazio – pėdsakų. Vakar pakartojus tyrimą kvaišalų vaiko organizme nebebuvo.

Nežinia, ar motina kvaišalus vartojo nuolat, ar tik apsisvaigino gimdydama, kad skausmai būtų mažesni.

Ieško laikinų globėjų

Medikai mano, kad kūdikis pasaulį išvydo naktį iš penktadienio į šeštadienį, bet tiksliau nusakyti gimimo laiką sunku.

Mažylis visiškai išnešiotas – maždaug 38 savaičių, 51 cm ūgio, svėrė 2700 gramų.

Ligoninėje jis praleis dar bent dvi savaites.

Jei per tą laiką nepavyks nustatyti vaiko motinos, Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai užregistruos jį Metrikacijos skyriuje ir kreipsis į teismą dėl tolesnio kūdikio likimo, bus ieškoma laikinų globėjų.

Ligoninė – nelaimingų kūdikių prieglauda

Klaipėdos universitetinė ligoninė šiemet balandį tapo liūdno likimo kūdikių centru.

Mėnesio pradžioje 35 metų girta moteris pagimdė kūdikį, kurio kraujyje buvo daugiau kaip keturios promilės alkoholio.

Ji žadėjo pati auginti vaiką, įgaliojo Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojas įregistruoti dukterį Metrikacijos skyriuje, išrinko jai vardą ir suteikė savo pavardę.

Tačiau po kelių dienų išėjo iš ligoninės – pasirašė dokumentus, kad savo noru nutraukia gydymą, nors, medikų manymu, tam dar nebuvo atėjęs laikas, mat jai nustatyta daugybė ligų.

Moteris išvyko į Telšius pas sugyventinį. Praėjusią savaitę pablogėjus sveikatai ji vėl buvo atgabenta į tą pačią uostamiesčio ligoninę.

Šiuo metu mažyliu rūpinasi Vaikų ligoninės medikai.

Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už žmogaus sužalojimą dėl neatsargumo gresia areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Balandžio viduryje greitoji pagalba 45 metų moterį atgabeno iš vieno Tauragės rajono miestelio.

Tauragės ligoninėje nėščiajai buvo nustatytas 3,25 promilės girtumas.

Po kelionės į uostamiestį tauragiškė šiek tiek prablaivėjo – čia etilo alkoholio kiekis sumažėjo iki 2,66 promilės. Ištyrus moters šlapimą aptikta narkotinės medžiagos ekstazio.

Suteikus gimdyvei visą pagalbą ji buvo išgabenta į Kauno klinikas. Čia ji pagimdė kūdikį, kurio kraujyje alkoholio nerasta.

Nedaug trūko, kad vakar KUL būtų tekę priimti dar vieną girtą nėščiąją iš Plungės.

Penktą mėnesį besilaukiančią moterį, kuriai nustatytas beveik 3 promilių girtumas, nuspręsta gydyti Plungės ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.