Vilnietę išgąsdino pakitusios vaiko akys: gydytoja paaiškino, kas tai per reiškinys

Vilnietė dviejų vaikų mama Simona vieną dieną pastebėjo, kad jos mažajai dukrelei staiga pradėjo varvėti nosis ir paraudo akys.

 Atsiranda išskyrų, niežti, peršti, jaučiamas diskomfortas. <br> 123rf nuotr.
 Atsiranda išskyrų, niežti, peršti, jaučiamas diskomfortas. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2019, 10:16 PM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:10 AM

Iš pradžių pabandė įlašinti dirbtinių ašarų – pagerėjo. Bet kitą dieną grįžusi iš lauko mažylė ėmė labai trinti akis.

„Žiūrime, kad po kurio laiko ant akių obuolių toks gelsvas lyg želė sluoksnis užsidėjo. Iš karto nuskubėjome pas gydytoją. O ten ir išgirdome, kad tokių pacientų pas okulistą dabar – kas antras“, – pasakojo Simona.

Iš tiesų dėl panašių priežasčių išsigandę tėvai su vaikais pavasarėjant vis dažniau aplanko akių gydytoją – būna, atėję sako, kad išlindo tinklainė iš akies.

VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninės gydytoja oftalmologė Irina Kozlovskaja sakė, kad tokie simptomai pasireiškia dėl konjunktyvito ir papasakojo, kas tai per reiškinys iš tiesų.

Konjunktyvitas – taip vadinasi alerginė ūminė reakcija, dažniausiai suaktyvėjanti pavasarį dėl žiedadulkių, gyvūnų plaukų, bet nebūtinai – yra ir kitų veiksnių. 

„Kaip atsiranda ši alergija per kelias minutes ar valandas, dažniausiai taip pat greitai ir išnyksta negydant, nes tai – ūmi reakcija. Jai dažniausiai, jeigu pasireiškia tik akims, gydymo nereikia. 

Ūmus alerginis konjunktyvitas nėra labai pavojingas. Kas atvažiuoja į priėmimo skyrių, dažnai sako: „Buvo ir jau nebėra“ arba teigia, kad prieš pusvalandį atrodė daug baisiau. Savaime jis išnyksta per 1-2val.“, – paaiškino I.Kozlovskaja. 

Atrodo grėsmingai

Šis konjunktyvitas atrodo grėsmingai, nes ištinsta junginė, atsiranda chemozė (junginės paburkimas), dėl to akis atrodo neįprastai, lyg pūslė kokia ant akies būtų atsiradusi, ta pūslė gali trukdyti užmerkti akį. 

Taip pat gali atrodyti, kad pūslė tuoj uždengs visą akį. Ji būna rausva arba gelsva. Atsiranda išskyrų, niežti, peršti, jaučiamas diskomfortas. 

„Toks konjunktyvitas dažniausiai pasitaiko 2-12 metų amžiaus vaikams, bet gali pasitaikyti bet kuriame amžiuje,  o pasireiškia įvairiu stiprumu“, –  pasakojo gydytoja.

Ūmi alerginė reakcija pasireiškia tik alergiškiems žmonėms, bet pasitaiko, kad nežino apie turimą alergiją. 

Profilaktika 

Reikia išsiaiškinti ir vengti alergeno, pavojingo konkrečiam vaikui – tai pagrindinė profilaktika. Jei tai gyvūnų plaukai – stengtis nekontaktuoti su gyvūnais, paglosčius juos plautis rankas, neliesti akių rankomis ir netrinti.

Prieš žydėjimą, žinant, kuriam augalui vaikas alergiškas, reikia pradėti gerti arba lašinti vaistus profilaktiškai.

Kai augalas žydi, svarbu namie uždaryti langus, valyti dulkes, grindis, plauti galvą, dažnai keisti rūbus, nes žiedadulkės nusėda ant jų, netrinti akių rankomis. 

Kartais vaikai skundžiasi, kad negali užsimerkti, skauda akis, peršti. Gydymas skiriamas simptomams mažinti.

Norint padėti reikėtų iš akių pasistengti išplauti gleivingas išskyras, lašinti dirbtines ašaras, dėti šaltus kompresus.

Jei gleivės ir alergenai su akių lašais nepašalinami, reakcija gali užsitęsti.

Kiti  atvejai

Alergija gali pasikartoti, todėl reiktų kreipti dėmesį, nes jei tokia pati reakcija įvyktų ne tik akims, jei ištintų liežuvis ar gerklos, būtų pavojinga, vaikas galėtų ir uždusti. 

Ūminė alerginė reakcija dažniausiai apsieina be komplikacijų, bet dažnai ji neatsiranda iš niekur, gali būti kito poūmio konjunktyvito fone.

Yra kitų alerginių konjunktyvitų, kurie nepasireiškia taip ūmiai – tai sezoninis (šienligė) ir nuolatinis alerginis konjunktyvitas, pavasarinis kataras (klastingas, lėtinis, dažniausiai 5–15 metų berniukams pasireiškiantis keratokonjunktyvitas). Jie pavojingesni, nes komplikacijos kur kas dažnesnės, reikalaujačios gydymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.