Didžiausi pavojai – nematomi

Praradus vieną, kelis ar visus dantis žandikaulio kaulas toje vietoje ima tirpti. Taip atsitinka todėl, kad mūsų organizmas užprogramuotas pats sunaikinti nenaudojamus organus. Danties šaknis, būdama žandikaulyje, suteikia jam krūvį ir taip priverčia jį „dirbti“. Netekus danties, žandikaulis netenka reikiamo krūvio ir todėl pamažu atrofuojasi.

 Klinikos „Dantų harmonija“ implantuojantis vyr. gydytojas M.Bučinskas.
 Klinikos „Dantų harmonija“ implantuojantis vyr. gydytojas M.Bučinskas.
 Klinikos „Dantų harmonija“ implantuojantis vyr. gydytojas M.Bučinskas.
 Klinikos „Dantų harmonija“ implantuojantis vyr. gydytojas M.Bučinskas.
 „Visi ant keturių“ gydymo metodikos pavyzdys.
 „Visi ant keturių“ gydymo metodikos pavyzdys.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 8:31 AM, atnaujinta May 20, 2019, 1:11 PM

Dėl to išimami dantų protezai tampa per laisvi, jie ima klibėti, gali iškristi, o svarbiausia – gali pažeisti dantenas: jos gali paburkti ir gali būti juntamas nuolatinis skausmas. Todėl kietesni maisto produktai ar patiekalai tampa tiesiog „neįkandami“. Žmogui gali sutrikti net artikuliacija – sunkiau ištarti kai kurias priebalses, vengiama šypsotis, nes išoriškai atrodo, kad dantys „nusmuko“.

Efektyviausias būdas šiam žandikaulio kaulo tirpimo procesui sustabdyti yra dantų implantavimas. Pats implantas – mažytis titano varžtelis – atstoja tikrą danties šaknį: paskirsto sąkandžio krūvį žandikaulyje ir taip sustabdo jo tirpimą.

Geriausi sprendimai slypi ne kiekybėje

Kalbant apie kelių ar visų žandikaulio dantų atkūrimą ant implantų reikėtų pamiršti paprastą matematiką: „Kiek trūksta dantų, tiek reikės dantų implantų.“ Šiandienos implantavimo, o ypač pasaulyje lyderiaujančios Švedijos implantų gamintojos, technologijos leidžia dantų tiltus ar visus žandikaulio dantis atkurti vos ant kelių implantų.

Implantuojančio gydytojo M. Bučinsko vadovaujamoje klinikoje „Dantų harmonija“ plačiai taikoma „visi ant keturių“ implantacijos technologija, kai visi prarasti žandikaulio dantys atkuriami vos ant keturių implantų. Taikant šį metodą klinikoje esančioje profesionalioje dantų laboratorijoje jau per pirmąjį vizitą pacientui įsriegiami visi keturi implantai ir pritvirtinamas laikinųjų dantų protezas. Tai reiškia, kad po gydymo procedūros pacientas iškart gali drąsiai valgyti bet kokį maistą ir šypsotis. Nuolatinių dantų protezas gaminamas iš dančiui išvaizda ir savybėmis artimiausio mineralo cirkonio oksido. Šie dantys protezuojami, tai yra tvirtinami juos prisukant prie įsriegtų implantų, jau vos po 2–3 mėnesių, implantams galutinai prigijus prie žandikaulio kaulo.

Klinikoje naudojamiems Švedijos gamintojo dantų implantams yra taikoma gamintojo viso gyvenimo garantija, kuri galioja visame pasaulyje.

Kaip savi ir jokio skausmo

Nereikia būti skeptiku ir manyti, kad ši procedūra gali būti itin skausminga. Tačiau gydytojas skuba nuraminti: „Turime moderniausius diagnostikos įrankius. Kiekvienam pacientui prieš implantaciją daroma kompiuterinė tomografija, po jos 3D nuotraukoje matome žandikaulio būklę, kaulo tankį ir nervinio kanalo išsidėstymą. Procedūra planuojama kompiuteriu, todėl pasiekiama tiksliausių rezultatų. Implantuojant išvengiama sąlyčio su nervinėmis galūnėmis, todėl skausmas kaule nėra jaučiamas. Net ir po procedūros.“

Kadangi procedūra atliekama sterilioje aplinkoje ir itin greitai (per 2–3 valandas), chirurginė invazija yra minimali ir dažniausiai nebūna jokio sutinimo.Kiekvienai odontologinei procedūrai taikoma vietinė nejautra. Implantacija – ne išimtis. Tačiau jei žmogus patiria didesnį stresą, nei įprasta, klinikoje taikoma dalinė sedacija arba visiška narkozė prižiūrint profesionaliam gydytojui anesteziologui.

Tą pačią dieną, iškart po procedūros, prie implantų pritvirtintas laikinųjų dantų protezas (jis vėliau keičiamas nuolatinių dantų protezu) visiškai atkuria kramtymo funkciją ir galima atsikąsti net obuolio. Protezų nereikia išiminėti ar kažkaip kitaip prižiūrėti – visai kaip nuosavus dantis valyti ryte ir vakare. O tinkamai prižiūrimi, jie linkę tarnauti visą gyvenimą.

Sakoma, kad žmogaus laisvė yra nusakoma jo galimybe pasirinkti. Tačiau kai kalbama apie sveikatą, kompromisų paieška yra ne ta kryptis, žinant, kad yra geriausias sprendimas. Prarastus dantis atkurti laikinai ar visam gyvenimui? Atsakymas į šį klausimą individualus, bet veikiausiai kiekvienam aiškus. Nes nesvarbu, kiek žmogui metų, – kiekviena diena sveikatos požiūriu yra neįkainojama.

Norinčius daugiau sužinoti apie dantų atkūrimą ant implantų bei išimamų protezų alternatyvas, kviečiame į nemokamą seminarą klinikoje „Dantų harmonija“ Vilniuje, Olimpiečių g. 1A-9. Šių metų gegužės 23 dieną, 18.30 val. Telefonas registracijai 8 610 11 222.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.