Pasimylėjus su žmona vyro žarnyne įsiveisė parazitai

Parazitinės infekcijos, švelniai tariant, nėra maloni patirtis. Lytiškai plintančios – taip pat. Bet mažai kas žino, kad kartais šie du gyvenimo nemalonumai pasireiškia kartu, atnešdami dvigubą siaubą.

Pasimylėjęs su žmona vyras sugebėjo užsikrėsti amebiaze, kurią sukelia dizenterinė ameba.<br>123rf nuotr.
Pasimylėjęs su žmona vyras sugebėjo užsikrėsti amebiaze, kurią sukelia dizenterinė ameba.<br>123rf nuotr.
Dizenterinės amebos trofozoitai su prarytais eritrocitais.<br>Centers for Disease Control and Prevention (Wikipedia) nuotr.
Dizenterinės amebos trofozoitai su prarytais eritrocitais.<br>Centers for Disease Control and Prevention (Wikipedia) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 10:10 PM

Neseniai britų medicinos žurnale „BMJ Case Reports“ buvo aprašytas atvejis, kaip pasimylėjęs su žmona vyras sugebėjo užsikrėsti amebiaze, kurią sukelia dizenterinė ameba (Entamoeba histolytica) – parazitas, gyvenantis žmogaus storojoje žarnoje.

Pirmąkart šis atvejis paviešintas, kai vyras buvo atvežtas į Prancūzijos miesto Dižono ligoninę dėl skausmų kepenų srityje ir karščiavimo. Vyras teigė pastaruosius šešis mėnesius jautęs skausmus skrandyje, kurių nenumalšino jo gydytojo skirti vaistai.

Ištyrus vyro išmatų mėginį jose rasta dizenterinė ameba.

Dizenterinė ameba gyvena žmonių ir kitų primatų išmatose. Paprastai ji veisiasi storojoje žarnoje, bet gali patekti ir į kraujotaką, o per ten – į kepenis, smegenis bei kitus organus.

Dažniausiai žmonės šiuo parazitu užsikrečia gerdami nešvarų vandenį ar valgydami maistą, turėjusį sąlytį su išmatomis, rašo interneto puslapis „IFLScience!“.

Įdomu tai, kad pacientas niekada nebuvo išvykęs iš Europos. Tai sudomino gydytojus, nes E. histolytica paprastai plinta tropikų kraštuose, kur yra prastos sanitarinės sąlygos, ypač kaimo teritorijose.

O štai vyro žmona, pasirodo, keliavo nemažai. Ji lankėsi Pietų Amerikoje, Indijoje, Burmoje, Vietname ir Laose. Taip pat paaiškėjo, kad anksčiau ji turėjo seksualinių santykių su vyru, kuriam buvo diagnozuota amebiazė, nors pati niekada nejautė jokių ligos simptomų.

Remdamiesi šiomis aplinkybėmis medikai nusprendė, kad parazitu vyras nuo žmonos užsikrėtė lytiniu keliu.

Neaišku, kodėl medikai atmetė kitus perdavimo būdus, pavyzdžiui, moteris galėjo ir nepakankamai gerai nusiplauti rankas, pasinaudojusi tualetu.

Seksas tarp vyrų yra vienas iš žinomų būdų užsikrėsti minėtuoju parazitu, nes jie kartais praktikuoja analinį ir oralinį seksą. Tačiau šio atvejo aprašyme pažymima, kad būta tik keli atvejai, kai parazitas lytiniu keliu buvo perduotas heteroseksualiose porose.

Straipsnyje nesukonkretintas tikslus parazito pernešimo būdas, tiesiog pažymėta, kad vyras užsikrėtė „heteroseksualių santykių su sveika prancūze partnere, kuri perdavė parazitą, metu“.

Įmanoma, kad parazitas pateko į moters kraujotaką ir buvo perduotas sekso metu arba, labiau tikėtinas scenarijus, kad jis buvo perneštas analiniu-oraliniu keliu.

Kad ir ką ši pora būtų dariusi miegamajame, jiems abiems skirti vaistai, padėję vyro išgyventus simptomus numalšinti vos po 48 valandų.

Po dviejų mėnesių atlikus tyrimus nė vieno žarnyne parazitų neberasta.

Parengta pagal „IFLScience!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.