11-metę pražudė dantų pasta: išsivalius dantis lūpos ėmė mėlynuoti

Dantų valymasis daugeliui yra privalomas higienos ritualas. Visi mes tikimės, kad tai padės ilgiau išsaugoti dantų ir apskritai burnos sveikatą. 

Motina ir dukra nežinojo, kad ši dantų pasta turi pieno baltymų, naudojamų dantų ėduoniui sumažinti bei emaliui stiprinti.  <br> 123rf nuotr.
Motina ir dukra nežinojo, kad ši dantų pasta turi pieno baltymų, naudojamų dantų ėduoniui sumažinti bei emaliui stiprinti.  <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 5:48 AM, atnaujinta May 21, 2019, 4:22 PM

Bet vienai vienuolikmetei šis ritualas, deja, tapo mirties priežasitimi. Todėl dabar jos mama ragina medicinos paslaugų teikėjus imtis papildomų atsargumo priemonių, kad nenutiktų taip, kaip nutiko jos vienuolikametei dukrai.

Pasirodo, mergaitė iš Kalifornijos, JAV, patyrė mirtiną alerginę reakciją į pieno baltymus, kurie atrodo nekenksmingi – juk jie randami paprastoje dantų pastoje.

Vizito pas odontologą metu šeštokei buvo pasiūlyta naudoti gydomąją dantų pastą „MI Paste One“, nes ji sustiprina dantų emalį.

Motina su dukra nežinojo, kad ši dantų pasta turi pieno baltymų, naudojamų dantų ėduoniui sumažinti ir emaliui stiprinti. Apie tai buvo parašyta nedidelėmis raidėmis ant dėžutės, tačiau alergenų niekas nesugalvojo patikrinti.

Netrukus po dantų valymo mergaitės lūpos ėmė mėlynuoti ir ji pasakė mamai, kad jai darosi sunku kvėpuoti.

Mama davė dukrai astmos inhaliatorių ir laukė atvykstančių skubios pagalbos tarnybos darbuotojų. Paramedikai pranešė, kad mergaitei padarė viską, ką galėjo, prieš ją nuvežant į ligoninę, kurioje vienuolikametė mirė.

„Tikimės, kad galime padėti skleisti žinią ir tęsti Denisės svajonę keisti pasaulį“, – po mergaitės mirties parašė šeima savo "GoFundMe" puslapyje.

Svarbu priminti, kad žmonėms, turintiems gyvybei pavojingų alergijų, reikia taikyti išskirtines saugumo priemones.

Anafilaksija – potencialiai mirtina alerginė reakcija, kuri reikalauja epinefrino (kitaip dar vadinamo adrenalinu) ir skubios medicinos pagalbos. Nors dauguma žmonių atsigauna, anafilaksija gali būti mirtina – ypač mažiems vaikams.

Alergija pienui – viena labiausiai paplitusių alergijų ir ją turi net 2 iš 100 vaikų, jaunesnių nei ketverių metų amžiaus. 

Ši alergija nesusijusi su laktoze, ji veikia imuninę sistemą, o laktozės netoleravimas susijęs su virškinimo sistema.

Alergiškų žmonių organizmas reaguoja į baltymus piene ir pieno produktuose, sukeldamas alergines reakcijas, pradedant nuo lengvo išbėrimo iki sunkaus kvėpavimo ir net mirties.

Medikai primena tėvams, kad jiems reikia kalbėtis su savo gydytoju dėl bet kokios vaistų ar maisto alergijos, kurią gali turėti vaikas, net ir pas odontologą ar akių gydytoją. 

Be to, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai visada turėtų paklausti paciento apie visas žinomas alergijas, kai produktas ar vaistas gali turėti alergenų. 

Amerikos astmos ir alergijos fondas rekomenduoja kiekvienam turėti raštu pateiktą Astmos veiksmų planą, iš kurio galima sužinoti, kaip atpažinti simptomų pablogėjimą, ką daryti nenumatytu atveju.

Šeima rašo, kad mergaitės „meilė, užuojauta ir didžiadvasiškumas“ bus išreikšti per organų donorystę.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.