Klaipėdos savivaldybėje – gyvybę gelbstinis aparatas

Klaipėdos savivaldybėje sumontuotas gyvybę gelbėjantis aparatas – išorinis automatinis širdies defibriliatorius: nuo šiol čia saugiau jausis ir lankytojai, ir valdininkai.

Defibriliatorius tarnaus ir savivaldybės darbuotojams, ir lankytojams.
Defibriliatorius tarnaus ir savivaldybės darbuotojams, ir lankytojams.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2019, 2:44 PM

Būrys savivaldybės darbuotojų savanorių pamokyti, kaip šį prietaisą naudoti.

Defibriliatorius skirtas širdies veiklai atkurti, kai ji netikėtai sustoja. Aparatas automatiškai analizuoja situaciją ir sprendžia, ar reikės elektros impulso, visas komandas pateikia lietuviškai.

Daugelyje Europos šalių jis tapo visiems įprastas kaip ir gesintuvas, esantis įvairiausiose žmonių susibūrimo vietose.

Klaipėdos savivaldybėje dirba daugiau kaip 260 žmonių, per mėnesį čia apsilanko 1400–1800 interesantų.

Rotariečių dovana

Defibriliatorius – uostamiesčio „Rotary“ klubo „Karalienė Luizė“ dovana savivaldybei.

Klaipėdos įstaigose ir įmonėse dabar įrengta 16 defibriliatorių. Prieš kelerius metus vienoje baldų įmonėje jis jau buvo sėkmingai panaudotas – bendradarbiai atgaivino 42 metų vyrą.

Klaipėdos krašto „Rotary“ klubai planuoja savo pinigais defibriliatorius įrengti keliose uostamiesčio vietose, taip pat Nidoje, Palangoje, Šilutėje, Plungėje.

Prieš pusantro mėnesio širdį atgaivinantį prietaisą Klaipėdos jūrininkų ligoninė padovanojo uostamiesčio dramos teatrui.

Per neįprastas pratybas ligoninės anesteziologai ir reanimatologai darbuotojus mokė gaivinti klinikinės mirties ištiktus žmones. Teatre kasmet apsilanko apie 60 tūkst. žmonių.

Šalia esančioje Teatro aikštėje vyksta daug masinių švenčių, mugių, kultūros renginių, tad defibriliatorius gali praversti ir kitiems.

Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi specialią programą, kurioje numatyta visoms Lietuvos savivaldybėms perduoti 120 tokių nuo ūmių širdies priepuolių apsaugančių aparatų. Defibrilaitoriaus kaina – apie 2 tūkst. eurų.

Reikia veikti greitai

Infarkto ištiktus žmones galima išgelbėti po 3–5 minučių panaudojus defibriliatorių. Greitosios medicinos pagalbos automobiliai į nelaimės vietą kartais atvyksta vėliau.

Kiekviena praleista minutė tikimybę išgelbėti gyvybę mažina apie 10 procentų. Todėl medikai didesnėms įstaigoms pataria defibriliatorius laikyti matomose vietose, kaip ir ugnies gesintuvus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.